Szanowni Państwo, do 5 października jesteśmy na urlopie, sklep jest nieczynny. Oliwa będzie dostępna od 6 października. Serderczne zapraszamy po powrocie!
Ta kwestia często powraca. Oczywiście każdy odbiera smak inaczej. Z oliwą jest podobnie jak z winem, każdy ma swoje preferencje. Jednocześnie, to samo wino inaczej smakuje w połączeniu z różnymi potrawami. Tak samo jest z oliwą w zależności od potrawy inaczej smakuje. Nawet, jeśli nie chcemy się spierać o smak, odpowiedź brzmi: Tak! Oliwa powinna piec w gardle i być gorzkawa.
Wyważony gorzki i pikantny smak, który odbieramy w tylnej części języka i gardle świadczy o dobrej oliwie z oliwek. Świadczy także o jej świeżości. Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, która nie drapie w gardle jest albo bardzo stara i już zajęczała albo jest mieszaniną oliwy i innych olei roślinnych. To, że oliwa drapie w gardle wskazuje na dużą zawartość polifenoli, bardzo cenionych z punktu widzenia żywienia i zdrowia. Uczuciu goryczy i ostrości powinien też towarzyszyć owocowy przyjemny zapach. Pikantność oliwy zależy od odmiany oliwek użytych do tłoczenia oraz ich stopnia dojrzałości. Na przykład oliwki odmiany arbequina użyte do tłoczenia oliwy Oro del Vinalopo Premium wyróżniają się delikatnym słodkawym owocowym smakiem.
ekologiczna oliwa z oliwek Premium Oro del Vinalopo
Tu kupisz oliwę tłoczoną z oliwkami arbequina
Oliwy tłoczone z niedojrzałych zielonych oliwek będą miały bardziej intensywny, owocowy „trawiasty” smak mają również największą zawartość polifenoli, takie oliwy są najlepsze dla naszego zdrowia. Więcej o zielonej oliwie przeczytasz tutaj.
Zielona oliwa z oliwek
Oliwy klasyczne tłoczone z dojrzałych owoców są mniej intensywne w smaku, delikatniejsze, ale też zawartość polifenoli jest w nich niższa. W obu jednak goryczka i pikantność powinna być wyraźna. W przeciwnym razie nie jest to prawdziwa oliwa.
Oliwa z oliwek extra virgin powinna, więc drapać w gardle. Potwierdza to stare niemieckie przysłowie: Was bitter im Mund ist dem Magen gesund – Co gorzkie w ustach jest zdrowe dla żołądka. Polifenole i witamina E, pełnią rolę antyutleniaczy, przeciwdziałają starzeniu się komórek, chorobom nowotworowym i chronią nasze serce.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.