koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Czy oliwa powinna być gorzka i piec w gardle?

Czy oliwa powinna być gorzka i piec w gardle?

Smak to bardzo indywidualna sprawa.

Ta kwestia często powraca. Oczywiście każdy odbiera smak inaczej. Z oliwą jest podobnie jak z winem, każdy ma swoje preferencje. Jednocześnie, to samo wino inaczej smakuje w połączeniu z różnymi potrawami. Tak samo jest z oliwą w zależności od potrawy inaczej smakuje. Nawet, jeśli nie chcemy się spierać o smak, odpowiedź brzmi: Tak! Oliwa powinna piec w gardle i być gorzkawa.

Zrównoważona gorycz jest znakiem dobrej jakości oliwy z oliwek.

Wyważony gorzki i pikantny smak, który odbieramy w tylnej części języka i gardle świadczy o dobrej oliwie z oliwek. Świadczy także o jej świeżości. Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, która nie drapie w gardle jest albo bardzo stara i już zajęczała albo jest mieszaniną oliwy i innych olei roślinnych. To, że oliwa drapie w gardle wskazuje na dużą zawartość polifenoli, bardzo cenionych z punktu widzenia żywienia i zdrowia. Uczuciu goryczy i ostrości powinien też towarzyszyć owocowy przyjemny zapach. Pikantność oliwy zależy od odmiany oliwek użytych do tłoczenia oraz ich stopnia dojrzałości. Na przykład oliwki odmiany arbequina użyte do tłoczenia oliwy Oro del Vinalopo Premium wyróżniają się delikatnym słodkawym owocowym smakiem.

Oliwa klasy Premium

ekologiczna oliwa z oliwek Premium Oro del Vinalopo

 

Tu kupisz oliwę tłoczoną z oliwkami arbequina

Oliwy tłoczone z niedojrzałych zielonych oliwek będą miały bardziej intensywny, owocowy „trawiasty” smak mają również największą zawartość polifenoli, takie oliwy są najlepsze dla naszego zdrowia. Więcej o zielonej oliwie przeczytasz tutaj.

Oliwa verde

Zielona oliwa z oliwek

 

Oliwy klasyczne tłoczone z dojrzałych owoców są mniej intensywne w smaku, delikatniejsze, ale też zawartość polifenoli jest w nich niższa. W obu jednak goryczka i pikantność powinna być wyraźna. W przeciwnym razie nie jest to prawdziwa oliwa.

Oliwa powinna być pikantna i drapać w gardle.

Oliwa z oliwek extra virgin powinna, więc drapać w gardle. Potwierdza to stare niemieckie przysłowie: Was bitter im Mund ist dem Magen gesund – Co gorzkie w ustach jest zdrowe dla żołądka. Polifenole i witamina E, pełnią rolę antyutleniaczy, przeciwdziałają starzeniu się komórek, chorobom nowotworowym i chronią nasze serce.

Tu kupisz dobre oliwy

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt