Kwasowość oliwy z oliwek to parametr jakościowy. To właśnie kwasowość jest najważniejszym parametrem oceny oliwy. Właśnie według poziomu kwasowości klasyfikuje się jakość oliwy.
Im niższy poziom tego wskaźnika tym lepsza oliwa!
Tu kupisz oliwy o bardzo niskiej kwasowości
Termin ten wywołuje jednak pewne zamieszanie. Spróbuję wyjaśnić, jak interpretować ten wskaźnik i rozwiać parę mitów na ten temat.
Kwasowość oliwy z oliwek nie ma nic wspólnego z jej smakiem. Odnosi się tylko do ilości kwasów tłuszczowych, które oliwa zawiera w sobie. Nie oznacza to w żadnym wypadku, że oliwa ma bardziej lub mniej kwaśny smak. Kwasowości nie da się ocenić degustując oliwę, jej poziom można zmierzyć jedynie poprzez wykonanie testów w laboratorium.
Jest to główny parametr, wg którego oceniamy jakość oliwy z oliwek. W zależności od poziomu kwasowości, wyróżnia się:
W gospodarstwach posiadających status gospodarstw ekologicznych każdego roku oliwa z oliwek poddawana jest drobiazgowym badaniom. Oprócz kwasowości sprawdza się inne istotne parametry, takie jak skład chemiczny oliwy i jej czystość. Czystość, czyli brak zanieczyszczeń chemicznych związanych z użyciem do produkcji nawozów sztucznych lub pestycydów.
Oliwy z oliwek Oro del Vinalopo co roku pomyślnie przechodzą te testy. Raport wieńczący badania potwierdza, że te oliwy są naturalnym, pozbawionym zanieczyszczeń, najlepszym i najzdrowszym tłuszczem.
Wskaźnik kwasowości oliwy powinien być jak najniższy.
Jest on gwarancją dobrej oliwy, potwierdzeniem, że do produkcji użyto jedynie zdrowych oliwek. A oliwę wytłoczono tego samego dnia (zaraz po zebraniu oliwek) przy pomocy mechanicznych żaren, bez chemii, podgrzewania, całkowicie naturalnie.
Olejarnia San Cristóbal przywiązuje do tego parametru ogromną wagę. Oferowane przez nią oliwy wyróżniają się ekstremalnie niską kwasowością, pięć razy niższą niż wymagania europejskiej normy dla oliwy Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.
I tak:
Oro del Vinalopó Verde: ma jedynie 0,10 % kwasowości ! przy normie 0,8% (osiem razy lepiej)
Oro del Vinalopó Złota: ma jedynie 0,14 % kwasowości ! przy normie 0,8% (sześciokrotnie lepiej)
Oro del Vinalopó klasyczna (dawna Sierra Solana) 0,16%, przy normie 0,8%
W 2018r. w oliwie z wczesnego zbioru, tłoczonej z niedojrzałych zielonych, młodych oliwek. W tak zwanej zielonej oliwie (Oro del Vinalopó Verde) parametr ten był 10 razy niższy niż wymagania normy dla oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno i wynosił 0,08%. Podobnie niskim wskaźnikiem mogły się poszczycić tylko nieliczne najlepsze oliwy produkowane na Świecie.
Podsumowując: oliwa z oliwek o niskiej kwasowości jest to po prostu 100% sok z oliwek, bez jakichkolwiek dodatków i ulepszaczy, to czyste płynne złoto, jak nazywają oliwę Hiszpanie.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.