Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Kwasowość oliwy z oliwek to niezwykle istotny parametr jakościowy, który odgrywa kluczową rolę w ocenie tego szlachetnego produktu. Warto zwrócić uwagę, że kwasowość oliwy z oliwek nie tylko świadczy o jej jakości, ale również jest wyznacznikiem, który pozwala nam klasyfikować różne rodzaje oliwy. Podziału na oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia i oliwę gorszej jakości dokonuje się właśnie oceniając jej kwasowość. Im niższy poziom kwasowości, tym lepsza i bardziej wartościowa oliwa! To podstawowa zasada, którą warto zapamiętać, gdy wybieramy oliwę do naszych potraw.
Termin ten wywołuje jednak pewne zamieszanie. Spróbuję wyjaśnić, jak interpretować ten wskaźnik i rozwiać parę mitów na ten temat.
Jednakże, co istotne, poziom kwasowości oliwy z oliwek nie przekłada się bezpośrednio na smak oliwy z oliwek. Odnosi się tylko do ilości kwasów tłuszczowych, które oliwa zawiera w sobie. Nie oznacza to w żadnym wypadku, że oliwa ma bardziej lub mniej kwaśny smak. Kwasowości nie da się ocenić degustując oliwę, jej poziom można zmierzyć jedynie poprzez wykonanie testów w laboratorium. Często można spotkać się z przekonaniem, że wysoka kwasowość oznacza intensywniejszy smak lub drażniące doznania w ustach. Nic bardziej mylnego! Kwasowość oliwy odnosi się w rzeczywistości do ilości kwasów tłuszczowych obecnych w oliwie z oliwek i nie ma nic wspólnego z jej organoleptycznymi właściwościami. Można zatem cieszyć się smakiem oliwy z oliwek o niskiej kwasowości, która może być jednocześnie niezwykle aromatyczna i pełna smaku.
Warto podkreślić, że oliwa o niskiej kwasowości zazwyczaj pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.Tłoczenie oliwy z oliwek na zimno jest procesem znacznie bardziej wymagającym, kosztownym i czasochłonnym niż produkcja oliwy gorszej jakości. Właśnie dlatego warto szukać oliwy oznaczonej jako "extra virgin", która charakteryzuje się nie tylko niską kwasowością, ale również bogatym smakiem i intensywnym aromatem. Tego rodzaju oliwa jest często uznawana za najzdrowszą oraz najcenniejszą, zarówno dla naszych potraw, jak i dla zdrowia.
Jest to główny parametr, wg którego oceniamy jakość oliwy z oliwek. W zależności od poziomu kwasowości, wyróżnia się:
W gospodarstwach posiadających status gospodarstw ekologicznych każdego roku oliwa z oliwek poddawana jest drobiazgowym badaniom. Oprócz kwasowości sprawdza się inne istotne parametry, takie jak skład chemiczny oliwy i jej czystość. Czystość, czyli brak zanieczyszczeń chemicznych związanych z użyciem do produkcji nawozów sztucznych lub pestycydów.
Oliwy z oliwek oferowane w sklepie vivaoliwa.pl co roku pomyślnie przechodzą te testy. Raport wieńczący badania potwierdza, że te oliwy są naturalnym, pozbawionym zanieczyszczeń, najlepszym i najzdrowszym tłuszczem.
Wskaźnik kwasowości oliwy powinien być jak najniższy.
Jest on gwarancją dobrej oliwy, potwierdzeniem, że do produkcji użyto jedynie zdrowych oliwek. A oliwę wytłoczono tego samego dnia (zaraz po zebraniu oliwek) przy pomocy mechanicznych żaren, bez chemii, podgrzewania, całkowicie naturalnie. Gospodarstwa skąd sprowadzany oliwę przywiązują do tego parametru ogromną wagę. Oferowane oliwy wyróżniają się ekstremalnie niską kwasowością, pięć razy niższą niż wymagania europejskiej normy dla oliwy Extra Virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.
I tak:
W 2018r. w oliwie z wczesnego zbioru, tłoczonej z niedojrzałych zielonych, młodych oliwek. W tak zwanej zielonej oliwie (Oro del Vinalopó Verde) parametr ten był 10 razy niższy niż wymagania normy dla oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno i wynosił 0,08%. Podobnie niskim wskaźnikiem mogły się poszczycić tylko nieliczne najlepsze oliwy produkowane na Świecie.
Podsumowując: oliwa z oliwek o niskiej kwasowości jest to po prostu 100% sok z oliwek, bez jakichkolwiek dodatków i ulepszaczy, to czyste płynne złoto, jak nazywają oliwę Hiszpanie.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.