koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Certyfikat ekologiczny, czy to tylko "głupia" moda?

Certyfikat ekologiczny, czy to tylko

Ekologia jest modna!

Coraz więcej ludzi martwi się o swoje zdrowie i dlatego wybierają produkty organiczne. Często także ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety prawdą jest również, że etykieta "ekologiczna" stała się bardzo modna. Istnieją firmy, które próbują wykorzystać ten "boom" na zdrową żywność. Nadużywając tego terminu i nazywając niesłusznie niektóre produkty, jako "bio" lub „organic”, aby podnieść cenę swoich towarów.

Czy więc należy przywiązywać znaczenie do Certyfikatu Ekologicznego?

Według mnie tak. Certyfikat ekologiczny jest ważnym narzędziem informowania konsumenta, o jakości produktu i sposobem na uniknięcia oszustwa.

Certyfikat ekologiczny na budynku olejarni
To, że butelka oliwy z oliwek ma pieczęć certyfikatu ekologicznego oznacza, że przeszła wszystkie niezbędne kontrole i badania, nałożone przez władze, które "certyfikują”. Oznaczona tym znakiem oliwa z oliwek spełnia wszystkie wymagania konieczne do uzyskania tej pieczęci jakości.

Szczególną wagę przykłada się do certyfikowania w krajach Unii Europejskiej. W Hiszpanii normy, które należy spełnić, aby uzyskać prawo nazywania produktów ekologicznymi są bardzo restrykcyjne.

Certyfikat ekologiczny na budynku olejarni
Uzyskanie certyfikatu ekologicznego dla oliwy Baldona i ORO DEL VINALOPÓ wymaga ogromnego wysiłku, który angażuje ludzi na wszystkich etapach produkcji tego autentycznego soku z oliwek. Od rolnika, który zbiera oliwki w górach na północy prowincji Alicante. Do wszystkich pracowników technicznych, którzy pracują w obiektach Almazara, czyli tłoczni. I ten proces powtarza się co rok! Bowiem, co rok trzeba taki certyfikat odnawiać.

Nie łatwo jest uzyskać Certyfikat ekologiczny.

A jakie są te wymagania, aby oliwa mogła być uznana za ekologiczną?

  • Do produkcji oliwy z oliwek wykorzystuje się tylko naturalne zasoby (wodę i słońce) w celu uzyskania całkowicie organicznych produktów.
  • Nie używa się chemicznych nawozów lub pestycydów w celu wyeliminowania chwastów.
  • Nie stosuje się również sztucznych produktów do zwalczania szkodników ani zapobiegania chorobom w gaju oliwnym.
  • Stosuje się jedynie metody, które nie szkodzą ziemi i które zawsze szanują środowisko naturalne.
  • Zbiera się jedynie całkowicie zdrowe oliwki i zawsze idealnym momencie dojrzewania.
  • Mielenie oliwek następuje w dniu zbioru, aby magazynowanie nie spowodowało utraty, jakości.
  • Po wytłoczeniu oliwa przechowywana jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej w umiarkowanej i kontrolowanej temperaturze.

Tu kupisz doskonałą ekologiczną oliwę

Podsumowując, jak wynika z powyższego opisu widać, że mówimy o całkowicie naturalnym produkcie.
Autentycznym soku z oliwek bez jakiegokolwiek sztucznego ulepszania. Oliwie która dzięki tradycyjnemu (ekologicznemu) procesowi zachowuje wszystkie dobroczynne i prozdrowotne cechy oliwek.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt