Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.
Coraz więcej ludzi martwi się o swoje zdrowie i dlatego wybierają produkty organiczne. Często także ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety prawdą jest również, że etykieta "ekologiczna" stała się bardzo modna. Istnieją firmy, które próbują wykorzystać ten "boom" na zdrową żywność. Nadużywając tego terminu i nazywając niesłusznie niektóre produkty, jako "bio" lub „organic”, aby podnieść cenę swoich towarów.
Według mnie tak. Certyfikat ekologiczny jest ważnym narzędziem informowania konsumenta, o jakości produktu i sposobem na uniknięcia oszustwa.
To, że butelka oliwy z oliwek ma pieczęć certyfikatu ekologicznego oznacza, że przeszła wszystkie niezbędne kontrole i badania, nałożone przez władze, które "certyfikują”. Oznaczona tym znakiem oliwa z oliwek spełnia wszystkie wymagania konieczne do uzyskania tej pieczęci jakości.
Szczególną wagę przykłada się do certyfikowania w krajach Unii Europejskiej. W Hiszpanii normy, które należy spełnić, aby uzyskać prawo nazywania produktów ekologicznymi są bardzo restrykcyjne.
Uzyskanie certyfikatu ekologicznego dla oliwy Baldona i ORO DEL VINALOPÓ wymaga ogromnego wysiłku, który angażuje ludzi na wszystkich etapach produkcji tego autentycznego soku z oliwek. Od rolnika, który zbiera oliwki w górach na północy prowincji Alicante. Do wszystkich pracowników technicznych, którzy pracują w obiektach Almazara, czyli tłoczni. I ten proces powtarza się co rok! Bowiem, co rok trzeba taki certyfikat odnawiać.
A jakie są te wymagania, aby oliwa mogła być uznana za ekologiczną?
Tu kupisz doskonałą ekologiczną oliwę
Podsumowując, jak wynika z powyższego opisu widać, że mówimy o całkowicie naturalnym produkcie.
Autentycznym soku z oliwek bez jakiegokolwiek sztucznego ulepszania. Oliwie która dzięki tradycyjnemu (ekologicznemu) procesowi zachowuje wszystkie dobroczynne i prozdrowotne cechy oliwek.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.