Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Powinniśmy kupować oliwę najwyższej jakości, najlepiej ekologiczną oliwę extra virgin, czyli pozbawioną chemii, bo tylko taka gwarantuje prozdrowotne działanie.
Najwyższej jakości to oczywiście oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. To czysty sok z oliwek uzyskany w sposób mechaniczny. Świeżo zebrane oliwki myje się i wyciska. Proces ten odbywa się w ciągu 24 godzin od zbioru, aby uniknąć utlenienia.
Na etykiecie powinno być wyraźnie napisane, że oliwę otrzymano wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, czyli bez podgrzewania, rafinowania itp.
Źródło pochodzenia oliwy
Kwasowość oliwy z oliwek to najważniejszy parametr oceny jej jakości. Im niższy poziom tego wskaźnika tym lepsza oliwa! Dla oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno może on maksymalnie wynosić 0,8%.
Mimo znaczenia tego parametru, rzadko znajdziemy informacje o kwasowości na etykietach oliwy. Jest to związane z faktem, że poziom kwasowości oliwy zmienia się każdego roku, podobnie jak w przypadku wina, w zależności od jakości zbiorów. Są lata „lepsze” i „gorsze”. Dlatego producenci nie umieszczają tego wskaźnika na etykiecie. Etykiety drukuje się masowo raz na kilka lat i po każdych zbiorach trzeba by było je korygować.
Jednakże, najlepsi producenci regularnie przeprowadzają drobiazgowe analizy jakościowe oliwy, szczególnie ci zajmujący się produkcją ekologicznej oliwy. Posiadanie certyfikatu ekologicznego wymaga przeprowadzenia analiz chemicznych i jakościowych. W przypadku oliw oferowanych w sklepie https://vivaoliwa.pl/ wszystkie rodzaje oliwy Oro del Vinalopo i Puerta de las Villas, co roku przechodzą surowe testy jakościowe. Analizy są wykonywane przez niezależne laboratoria. Wyniki tych testów są dostępne, klienci mogą się z nimi zapoznać, co daje im pewność, że kupują oliwę najwyższej jakości.
Oliwa z oliwek powinna być wytłoczona i butelkowana u tego samego wytwórcy. Popularne, tanie oliwy z oliwek sprzedawane w dyskontach, choć oznaczone, jako extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno, często są mieszaniną oliw pochodzących z różnych krajów od wielu producentów. Taka oliwa tylko teoretycznie jest oliwą extra virgin. Nie wiemy z jakich oliwek została uzyskana. Nie znamy jej parametów chemicznych na przykład kwasowości. Nie znamy czasu zbiorów: tegoroczna czy z lat poprzednich. Jest to po prostu bliżej nieokreślona mieszanina oliw.
Oznaczone pochodzenie oliwy
W przypadku oliwy z oliwek extra virgin najwyższej jakości, produkowanych przez jednego producenta lub jedno gospodarstwo, wszystkie wyżej wymienione informacje, czyli:
Oliwa "nie lubi" światła, powinna, więc być pakowana w ciemne, najlepiej szklane opakowania. W przypadku większych pojemności doskonałe są też metalowe puszki.
Prawidłowe opakowanie oliwy
Powinniśmy unikać oliwy z oliwek pakowanej w plastik lub w białe szkło.
Należy też zwrócić uwagę na zamknięcie, powinno ono uniemożliwiać sfałszowanie oliwy. Producenci dbający o jakoś swojej oliwy zawsze używają tzw. bezpiecznego korka. Jest to rodzaj plastikowego lejka umieszczonego na szyjce butelki w trakcie butelkowania oliwy. Taki lejek pozwala jedynie na wylanie oliwy z butelki.
Bezpieczny korek
Butelki z "bezpiecznym korkiem" nie można powtórnie napełnić. Dzięki temu jesteśmy pewni, że zakupiona oliwa z oliwek pochodzi bezpośrednio od producenta - wytwórcy.
Certyfikat ekologiczny jest ważnym narzędziem informowania konsumenta, o jakości produktu i sposobem na uniknięcie oszustwa.
To, że butelka oliwy z oliwek ma pieczęć certyfikatu ekologicznego oznacza, że przeszła wszystkie niezbędne kontrole i badania, nałożone przez władze certyfikujące. Oznaczona „zielonym liściem” oliwa z oliwek spełnia wszystkie wymagania jakościowe.
W Hiszpanii normy, które należy spełnić, aby uzyskać prawo nazywania produktów ekologicznymi są bardzo restrykcyjne. Ale dzięki temu jesteśmy pewni, że kupujemy dobrą, zdrową oliwę wytworzoną bez chemii i nawozów sztucznych.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.