Pokarmy bogate w polifenole powinny być obecne w naszej diecie, ponieważ ich spożywanie pomaga naszemu organizmowi poprawić jego funkcje. Uchronić nas przed możliwymi chorobami i opóźniać procesy starzenia
Dlaczego polifenole są tak ważnym składnikiem oliwy?
Kiedy mówimy o korzyściach płynących z oliwy z oliwek zwracamy uwagę na jej skład. A jednym z najważniejszych składników są polifenole. Zawartość polifenoli w oliwie jest różna w zależności od jakości oliwy i rodzaju oliwek. Im wyższa jakość tym większa zawartość polifenoli. Dlatego jeśli wybierzemy oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno lub jeszcze lepiej zieloną oliwę z wczesnego zbioru mamy pewność że wybraliśmy oliwę o największej możliwej zawartości polifenoli.
Co to są polifenole?
Polifenole to zestaw mikroelementów obecnych w dużej części żywności pochodzenia roślinnego. Zostały docenione ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, głównie dla układu sercowo-naczyniowego. Przy wielu okazjach mówi się o ich pozytywnym wpływie na zdrowie i zaletach ich spożywania, ze względu na wieloraki dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Do czego służą polifenole?
Korzyści płynące z polifenoli są różnorodne. Ale najważniejsze dla naszego organizmu jest to, że są czynnikami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Dodatkowo ograniczają produkcję wolnych rodników, molekuł przyspieszających utlenianie i starzenie. W dzisiejszych czasach spożywanie przetworzonej zawierającej konserwanty żywności, stres i brak snu powodują negatywne zmiany w naszym ciele. Ich wynikiem może być obrzęk skóry, uczucie ciężkości i przyspieszenie starzenia. Polifenole pomagają zmniejszyć te objawy. Ponadto pomagają zwalczać choroby. Stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają insulinooporność. A podwyższona Insulinooporność sprzyja przyrostowi masy ciała, miażdżycy i może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2
Ich wpływ na nasze komórki również sprzyja i pomaga ograniczeniu chorób neurodegeneracyjnych.
W jakich produktach spożywczych znajdują się polifenole?
Jak pisaliśmy wyżej w produktach pochodzenia roślinnego
Owoce, warzywa, herbata lub kawa to tylko niektóre z produktów o właściwościach przeciwutleniaczy. Należy pamiętać, że im wyższa jakość produktu, tym więcej polifenoli, tym lepiej dla nas.
Czy wiesz, które produkty spożywcze zawierają polifenole?
Produkty z dużą zawartością polifenoli to:
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Zawartość polifenoli w oliwie z oliwek jest jednym z czynników, dla których nazywano zieloną oliwę extra virgin z wczesnego zbioru, płynnym złotem. Na przykład zawartość polifenoli w Ekologicznej zielonej oliwie z oliwek Extra Virgin ORO DEL VINALOPÓ Wynosi aż 347 mg/kg. Jest to więc bogate źródło wysokiej jakości polifenoli.
- Winogrona, truskawki, maliny, granat i jagody
- Warzywa, takie jak buraki i bakłażany
- Warzywa: pomidor, cebula, czosnek i papryka.
- Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch i soja.
- Orzechy i nasiona.