Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Ekologiczna oliwa verde posiada ekstremalnie niską kwasowość 0,13%.
A im kwasowość niższa tym lepsza jakość oliwy. Dlatego właśnie oliwa z oliwek extra virgin Oro del Vinalopó verde ma bardzo dużo polifenoli. I niezwykłe właściwości prozdrowotne. To naturalny 100% czysty sok z oliwek. Oliwa z oliwek z wczesnego zbioru jest produkowana bez użycia chemii i nawozów sztucznych. Posiada certyfikat bio.
Dzięki ekologicznej produkcji z powodzeniem spełnia najwyższe wymagania oliwy z oliwek extra virgin dla dzieci.
Jest doceniana przez największych smakoszy. Oliwa extra virgin Oro del Vinalopó verde ma aromaty i smaki, które uzależniają niczym narkotyk. Gdy tylko spróbujecie zielonej oliwy extra virgin, to nie będziecie chcieli już żadnej innej oliwy z oliwek. To ambrozja i pokarm bogów.
Zielona oliwa Oro del Vinalopó verde zdobyła liczne nagrody w 2020 roku. O licznych nagrodach przeczytasz tutaj
Więcej o zielonej oliwie przeczytasz tutaj
Zielona oliwa z oliwek jest bez wątpienia jedną z najlepszych oliw na świecie. Ma niepowtarzalny, rozpoznawalny aromat i smak, że jest w stanie rozbudzić kubki smakowe największych smakoszy. To najzdrowszy z istniejących tłuszcz. Oliwa tłoczona na zimno-czysty sok z zielonych, jeszcze nie w pełni dojrzałych oliwek. Zielona oliwa rozpala umysły i podniebienia najsłynniejszych degustatorów na świecie. Aby opisać zieloną oliwę z oliwek należy użyć pięciu przymiotników: owocowa, świeża, zdrowa, naturalna i ekologiczna. Wszystkie cechy występują w zielonej oliwie z taką samą intensywnością.
Proces jest bardziej złożony niż w przypadku tradycyjnej oliwy. Zielona oliwa nazywana jest też oliwą pierwszych albo wczesnych zbiorów. Podobnie jak u nas nowalijki, tak w hiszpańskich gajach oliwnych zbiera się pierwsze owoce w nowym sezonie. Owoce, które jeszcze nie do końca dojrzały, czyli zielone młode drobne oliwki.
Specyfiką Oro del Vinalopó verde jest to, że oliwki muszą być zebrane ręcznie przez ekspertów. Tylko oni potrafią jednoznacznie ocenić, który owoc na drzewie nadaje się już do zerwania, a który musi jeszcze trochę poczekać. Jest to, więc uciążliwa, rzemieślnicza, ręczna praca.
Należy również pamiętać, że na południu Hiszpanii w październiku bywają jeszcze często bardzo wysokie temperatury. W dzień w cieniu temperatura nierzadko przekracza 26 st. Zerwane oliwki bardzo nie lubią wysokiej temperatury. Z tego powodu trzeba je zbierać w chłodzie nocy, aby uniknąć ciepła podczas transportu.
Aby uzyskać jeden litr zielonej wczesnej oliwy z oliwek, czyli oliwy verde, potrzebujemy około trzy razy więcej kilogramów oliwek. Ponieważ są one niedojrzałe, małe i zielone potrzeba ich znacznie więcej, niż w przypadku tradycyjnej oliwy, tłoczonej z dojrzałych oliwek.
Wczesna oliwa z oliwek tłoczona z zielonych niedojrzałych owoców i tłoczona na zimno bezpośrednio po zebraniu zawiera więcej polifenoli niż jakakolwiek inna oliwa. Ma też bezkonkurencyjne, niezwykłe parametry jakościowe.
Jak wiadomo europejska norma dotycząca kwasowości oliwy extra virgin z pierwszego tłocznia na zimno to 0,8%. Oro del Vinalopó verde extra virgin wyróżnia się kwasowością 8 razy niższą 0,10%, a wiemy, że czym niższa kwasowość tym zdrowsza i lepsza oliwa.
Będąc bardziej aromatyczną, owocową, bardziej intensywną i gorzką, niż tak zwane „dojrzałe” oliwy z oliwek, zielona oliwa z oliwek powinna być spożywana na surowo. Wszystkie jej aromaty i smaki wychwycimy w sałatkach lub na toście. Jest ona również idealna, jako dodatek do mięsa i ryb, ponieważ nawet odrobina tej niezwykłej oliwy wzbogaci smak przygotowywanej potrawy.
Właściwości: Kwasowość 0,13%!!! | K270 0,11 | K232 1,78
Posiadamy wymagane certyfikaty produkcji ekologicznej i pełną analizę chemiczną, potwierdzającą, że oliwa spełnia wszelkie wymogi UE, dotyczące najwyższej kategorii oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno!
Najlepiej spożyć przed XI 2025
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.
Tu chcemy się z Wami podzielić informacjami, przepisami kulinarnymi, ciekawostkami i zdobytymi nagrodami, dotyczącymi naszej oliwy.