Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!

 

ZAMKNIJ

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.

Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek?

Dotychczas za taką uważano oliwę z oliwek extra virgin, czyli oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno.

Do tych dwóch cech: extra i virgin, należy dodać jeszcze dwie kolejne, aby można było mówić o naprawdę doskonałej oliwie z oliwek extra virgin.

Najlepsza oliwa z oliwek

Cztery cechy wyróżniające najlepszą oliwę extra virgin:

1/Extra - oznacza, że oliwa z oliwek oprócz tego, że jest z pierwszego tłoczenia na zimno, musi też spełnić odpowiednie wymogi jakościowe. Najważniejszym jest kwasowość, która dla oliwy extra nie może przekraczać 0,8%. Im niższa kwasowość tym lepsza jakość oliwy. O kwasowości oliwy przeczytasz tu

My w swojej ofercie mamy oliwy o kwasowości 10 krotnie niższej niż wymagana norma. Jej jakość jest nieporównywalna z żadną inną oliwą.

2/Virgin - mówi, że oliwa z oliwek to prawdziwy czysty sok z oliwek pozyskiwany mechanicznie. Uzyskuje się go miażdżąc na zimno świeże owoce. Tylko w ten sposób uzyskana oliwa ma wysoką jakość. Przeciwieństwem oliwy extra virgin jest oliwa rafinowana. Oliwę rafinowaną uzyskuje się za pomocą chemicznych dodatków, wysokiej temperatury i ciśnienia. Jest to co prawda tłuszcz, ale pozbawiony wszelkich prozdrowotnych właściwości. W naszym sklepie oliwy rafinowanej nie znajdziecie.

Tu kupisz najlepszą oliwę extra virgin

3/Ekologiczna – czyli uzyskana beż użycia pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Do uprawy używa się jedynie naturalnych środków, które nie są agresywne ani dla ziemi, ani żywności, a tym samym dla naszego zdrowia. Jeśli dbasz o swoje zdrowie wybieraj zawsze ekologiczną oliwę extra virgin.

Więcej o ekologicznej oliwie przeczytasz tu

4/Verde - czyli zielona. Jest to oliwa wytłoczona z młodych niedojrzałych zielonych oliwek, zbieranych na początku sezonu. Oliwki są drobne i niedojrzałe, dlatego z kilograma owoców pozyskuje się znacznie mniej oliwy niż przy tradycyjnych zbiorach. Za to pozyskuje się oliwę o niedoścignionych walorach jakościowych i smakowych. Oliwę extra virgin dla najbardziej wymagających konsumentów. O zielonej oliwie z oliwek szerzej pisałem tutaj. Teraz jedynie wspomnę, że ma ona czterokrotnie wyższą zawartość polifenoli niż tradycyjne oliwy i ekstremalnie niską kwasowość. Czyli dwie cechy, które określają najlepszą oliwę z oliwek extra virgin.

Ekologiczny gaj oliwny

Czym się kierować przy wyborze oliwy?

Podsumowując, przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek nie sprawdzajmy tylko tego, czy jest to oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno. Zwracajmy również uwagę na to, czy oliwa jest ekologiczna, niezanieczyszczona chemią. Ponadto wybierajmy oliwę verde, czyli zieloną z wczesnych zbiorów, najbogatszą w przeciwutleniacze. Dzięki temu oliwa z oliwek pomoże nam zachować dobre zdrowie, młodość i będzie chronić przed nowotworami.

W naszym sklepie za najlepszą można uznać Ekologiczną oliwę z oliwek extra virgin ORO DEL VINALOPÓ verde

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt