Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Dotychczas za taką uważano oliwę z oliwek extra virgin, czyli oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno.
Do tych dwóch cech: extra i virgin, należy dodać jeszcze dwie kolejne, aby można było mówić o naprawdę doskonałej oliwie z oliwek extra virgin.
1/Extra - oznacza, że oliwa z oliwek oprócz tego, że jest z pierwszego tłoczenia na zimno, musi też spełnić odpowiednie wymogi jakościowe. Najważniejszym jest kwasowość, która dla oliwy extra nie może przekraczać 0,8%. Im niższa kwasowość tym lepsza jakość oliwy. O kwasowości oliwy przeczytasz tu
My w swojej ofercie mamy oliwy o kwasowości 10 krotnie niższej niż wymagana norma. Jej jakość jest nieporównywalna z żadną inną oliwą.
2/Virgin - mówi, że oliwa z oliwek to prawdziwy czysty sok z oliwek pozyskiwany mechanicznie. Uzyskuje się go miażdżąc na zimno świeże owoce. Tylko w ten sposób uzyskana oliwa ma wysoką jakość. Przeciwieństwem oliwy extra virgin jest oliwa rafinowana. Oliwę rafinowaną uzyskuje się za pomocą chemicznych dodatków, wysokiej temperatury i ciśnienia. Jest to co prawda tłuszcz, ale pozbawiony wszelkich prozdrowotnych właściwości. W naszym sklepie oliwy rafinowanej nie znajdziecie.
Tu kupisz najlepszą oliwę extra virgin
3/Ekologiczna – czyli uzyskana beż użycia pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Do uprawy używa się jedynie naturalnych środków, które nie są agresywne ani dla ziemi, ani żywności, a tym samym dla naszego zdrowia. Jeśli dbasz o swoje zdrowie wybieraj zawsze ekologiczną oliwę extra virgin.
Więcej o ekologicznej oliwie przeczytasz tu
4/Verde - czyli zielona. Jest to oliwa wytłoczona z młodych niedojrzałych zielonych oliwek, zbieranych na początku sezonu. Oliwki są drobne i niedojrzałe, dlatego z kilograma owoców pozyskuje się znacznie mniej oliwy niż przy tradycyjnych zbiorach. Za to pozyskuje się oliwę o niedoścignionych walorach jakościowych i smakowych. Oliwę extra virgin dla najbardziej wymagających konsumentów. O zielonej oliwie z oliwek szerzej pisałem tutaj. Teraz jedynie wspomnę, że ma ona czterokrotnie wyższą zawartość polifenoli niż tradycyjne oliwy i ekstremalnie niską kwasowość. Czyli dwie cechy, które określają najlepszą oliwę z oliwek extra virgin.
Ekologiczny gaj oliwny
Podsumowując, przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek nie sprawdzajmy tylko tego, czy jest to oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno. Zwracajmy również uwagę na to, czy oliwa jest ekologiczna, niezanieczyszczona chemią. Ponadto wybierajmy oliwę verde, czyli zieloną z wczesnych zbiorów, najbogatszą w przeciwutleniacze. Dzięki temu oliwa z oliwek pomoże nam zachować dobre zdrowie, młodość i będzie chronić przed nowotworami.
W naszym sklepie za najlepszą można uznać Ekologiczną oliwę z oliwek extra virgin ORO DEL VINALOPÓ verde
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.