Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Oliwa z oliwek jest nie tylko smacznym dodatkiem do sałatek, ale również wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Oliwa sprawia, że nasze sałatki są smaczne i pełne wartości odżywczych. Dzięki zawartym w oliwie jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, nasze serce może dłużej cieszyć się zdrowiem, a poziom cholesterolu we krwi pozostaje na odpowiednim poziomie.
Dodając oliwę z oliwek do sałatki podkreślamy smak warzyw, ale także wspieramy organizm w lepszym przyswajaniu witamin i innych składników odżywczych z warzyw i owoców użytych w sałatce.
Przeciwutleniacze zawarte w oliwie pomagają nam zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie i wiele przewlekłych chorób. Sałatka z oliwą z oliwek extra virgin, to idealny wybór dla osób dbających o swoje zdrowie i prawidłową dietę.
Możemy wybierać spośród wielu rodzajów oliw, zarówno tych klasycznych, jak i smakowych. Ja często wybieram ekologiczną oliwę z oliwek z rozmarynem Extra Virgin ORO DEL VINALOPÓ, szczególnie do sałatek z dodatkiem ziemniaków.
Zdecydowanie warto postawić na zdrowy dressing do sałatek. Oliwa z oliwek to niezastąpiony składnik każdej sałatki. To on sprawi, że będziemy cieszyć się pełnią smaku i aromatu potrawy, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje!
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji sosów na bazie oliwy z oliwek extra virgin, które nadają sałatkom świeży i niepowtarzalny smak.
Doskonałą oliwę z oliwek extra virgin do sałatki kupisz tu
Najbardziej znane są klasyczne sałatki z zielonymi liśćmi. Poza sałatą składają się z szerokiej gamy składników: kurczaka, kukurydzy, pomidorów, cebuli itp. Sosy do tych sałatek również mogą być zróżnicowane.
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżka octu z Modeny, 50 g prażonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli.
Aby przygotować winegret rozdrobnijcie orzechy laskowe i wymieszajcie je z pozostałymi składnikami. Świetnie sprawdzi się w zielonych sałatkach z grillowanym kurczakiem, serem półtwardym lub pleśniowym oraz szparagami.
Składniki: 12 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 4 łyżki octu owocowego, 3 łyżki miodu, dwie cebule, sól i pieprz.
Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy cebula stanie się przezroczysta, zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i miód. Sos jest Idealny do zielonych sałatek z kozim serem lub serem feta.
Składniki: 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 100 ml octu balsamicznego, 80 g kardamonu, sól i pieprz.
Kardamon rozgniatamy i mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą i pieprzem. Ta kombinacja jest idealna do sałatek z cykorią.
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka musztardy, 1 drobno posiekany plaster ananasa, sól i pieprz.
Mieszamy wszystko w misce i dodajemy do sałatki. Ta mieszanka idealnie nadaje się do nadania wyjątkowego charakteru naszej sałatce z makaronem
Składniki: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 bitej śmietany, posiekana bazylia, 3/4 szklanki parmezanu, 1/2 szklanki siekanych orzeszków piniowych, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 4 małe łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i sól.
Ważne, aby ostatnim składnikiem, który dodajemy do sosu była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Doskonałą oliwę z oliwek extra virgin do sałatki kupisz tu
To podobno jeden z najbardziej lubianych winegretów. Do jego przygotowania potrzebujemy: 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki octu owocowego, 1/2 łyżeczki musztardy i sól.
Wszystko ubijamy w misce i dodajemy do naszej zielonej sałatki, sałatki z węgorzem lub wędzonym łososiem.
Sos sojowy może dodać wyjątkowego akcentu naszym sałatkom. Mieszamy 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 100 g śmietany, 40 ml sosu sojowego i 40 ml octu z Modeny. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sałatki z zielonymi liśćmi, z krewetkami, z pstrągiem.
Składniki: 1 kieliszek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki octu z Modeny, 120 ml wody, cukier i 10 gramów kawy rozpuszczalnej.
Najpierw w garnku gotujemy wodę, cukier i kawę. Gdy uzyskamy gęstą konsystencję dodajemy ocet i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, na koniec dodajemy oliwę z pierwszego tłoczenia i szczyptę soli. Jeśli odważycie się na ten dressing, polecamy go do sałatek lub ciepłych dań warzywnych, np. karczochów.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.