Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek w sałatkach

Oliwa z oliwek w sałatkach

Smaczny i zdrowy dressing do sałatki

Oliwa z oliwek jest nie tylko smacznym dodatkiem do sałatek, ale również wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Oliwa sprawia, że nasze sałatki są smaczne i pełne wartości odżywczych. Dzięki zawartym w oliwie jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, nasze serce może dłużej cieszyć się zdrowiem, a poziom cholesterolu we krwi pozostaje na odpowiednim poziomie.

Dlaczego warto użyć oliwę do sałatki?

Dodając oliwę z oliwek do sałatki podkreślamy smak warzyw, ale także wspieramy organizm w lepszym przyswajaniu witamin i innych składników odżywczych z warzyw i owoców użytych w sałatce.

Przeciwutleniacze zawarte w oliwie pomagają nam zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie i wiele przewlekłych chorób. Sałatka z oliwą z oliwek extra virgin, to idealny wybór dla osób dbających o swoje zdrowie i prawidłową dietę.

Możemy wybierać spośród wielu rodzajów oliw, zarówno tych klasycznych, jak i smakowych. Ja często wybieram ekologiczną oliwę z oliwek z rozmarynem Extra Virgin ORO DEL VINALOPÓ, szczególnie do sałatek z dodatkiem ziemniaków.

Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin z rozmarynem

Zdecydowanie warto postawić na zdrowy dressing do sałatek. Oliwa z oliwek to niezastąpiony składnik każdej sałatki. To on sprawi, że będziemy cieszyć się pełnią smaku i aromatu potrawy, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje! 

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji sosów na bazie oliwy z oliwek extra virgin, które nadają sałatkom świeży i niepowtarzalny smak.

Doskonałą oliwę z oliwek extra virgin do sałatki kupisz tu

 

ZIELONE SAŁATKI

Oliwa z oliwek extra virgin dressing do sałatki


Najbardziej znane są klasyczne sałatki z zielonymi liśćmi. Poza sałatą składają się z szerokiej gamy składników: kurczaka, kukurydzy, pomidorów, cebuli itp. Sosy do tych sałatek również mogą być zróżnicowane.

  • Winegret z orzechów laskowych

Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżka octu z Modeny, 50 g prażonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli.

Aby przygotować winegret rozdrobnijcie orzechy laskowe i wymieszajcie je z pozostałymi składnikami. Świetnie sprawdzi się w zielonych sałatkach z grillowanym kurczakiem, serem półtwardym lub pleśniowym oraz szparagami.

  • Winegret miodowy

Składniki: 12 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 4 łyżki octu owocowego, 3 łyżki miodu, dwie cebule, sól i pieprz.

Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy cebula stanie się przezroczysta, zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i miód. Sos jest Idealny do zielonych sałatek z kozim serem lub serem feta.

  • Winegret z kardamonem

Składniki: 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 100 ml octu balsamicznego, 80 g kardamonu, sól i pieprz.

Kardamon rozgniatamy i mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą i pieprzem. Ta kombinacja jest idealna do sałatek z cykorią.

SAŁATKI MAKARONOWE

 

  • Sos ananasowy

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka musztardy, 1 drobno posiekany plaster ananasa, sól i pieprz.

Mieszamy wszystko w misce i dodajemy do sałatki. Ta mieszanka idealnie nadaje się do nadania wyjątkowego charakteru naszej sałatce z makaronem

  • Sos jogurtowy z oliwą z oliwek

Składniki: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 bitej śmietany, posiekana bazylia, 3/4 szklanki parmezanu, 1/2 szklanki siekanych orzeszków piniowych, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 4 małe łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i sól.

Ważne, aby ostatnim składnikiem, który dodajemy do sosu była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

Doskonałą oliwę z oliwek extra virgin do sałatki kupisz tu

SAŁATKI NA CIEPŁO

Oliwa z oliwek extra virgin dressing do sałatki

 

  • Winegret musztardowy

To podobno jeden z najbardziej lubianych winegretów. Do jego przygotowania potrzebujemy: 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki octu owocowego, 1/2 łyżeczki musztardy i sól.

Wszystko ubijamy w misce i dodajemy do naszej zielonej sałatki, sałatki z węgorzem lub wędzonym łososiem.

  • Sos sojowy

Sos sojowy może dodać wyjątkowego akcentu naszym sałatkom. Mieszamy 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 100 g śmietany, 40 ml sosu sojowego i 40 ml octu z Modeny. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sałatki z zielonymi liśćmi, z krewetkami, z pstrągiem.

  • Sos kawowy

Składniki: 1 kieliszek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki octu z Modeny, 120 ml wody, cukier i 10 gramów kawy rozpuszczalnej.

Najpierw w garnku gotujemy wodę, cukier i kawę. Gdy uzyskamy gęstą konsystencję dodajemy ocet i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, na koniec dodajemy oliwę z pierwszego tłoczenia i szczyptę soli. Jeśli odważycie się na ten dressing, polecamy go do sałatek lub ciepłych dań warzywnych, np. karczochów.

 

 

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt