koszyk (0)

Szanowni Państwo, do 5 października jesteśmy na urlopie, sklep jest nieczynny. Oliwa będzie dostępna od 6 października. Serderczne zapraszamy po powrocie! 

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

Olej rzepakowy jest często proponowany, jako alternatywa dla oliwy z oliwek. Szczególnie dla tych, którzy chcą stosować dietę śródziemnomorską. Jednak olej rzepakowy znacznie różni się od oliwy z oliwek.

Pokazuje to badanie opublikowane w British Journal of Nutrition. Naukowcy na podstawie badań eksperymentalnych, epidemiologicznych i klinicznych przeanalizowali korzyści zdrowotne oleju rzepakowego i oliwy z oliwek.

W przypadku oliwy z oliwek stwierdzili, że ochrona układu sercowo-naczyniowego jest „przekonująca”. Naukowcy zauważyli, że korzyści zdrowotne związane z oliwą z oliwek wynika z zawartych w niej licznych antyoksydantów.

Z kolei w oleju rzepakowym korzyści mogą wynikać z kwasu α-linolenowego. Jest on jednak podatny na utlenianie podczas smażenia.

Natomiast przeciwutleniacze oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno zachowują swoje korzystne właściwości dłużej. Również w smażonych na niej produktach spożywczych.

Do smażenia lepsza oliwa.

Warto podkreślić że badacze z Uniwersytetu w Jaen, we współpracy z laboratorium Wydziału Farmacji Uniwersytetu w Porto doszli do podobnych wniosków. Wykazali oni, że oliwa z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno wykazuje większą odporność na proces smażenia niż inne oleje roślinne.

Tu kupisz doskonałą oliwę do smażenia:

Więcej o smażeniu na oliwie przeczytasz tutaj:

Duża liczba przeciwutleniaczy obecnych w oliwie z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno bardzo zmniejsza i spowalnia proces degradacji i powstawania toksycznych związków.

Eksperci doszli do tych wyników po porównaniu procesu utleniania oliwy z oliwek extra virgin. Czyli najczęściej wykorzystywanej w krajach śródziemnomorskich. Następnie oleju z orzecha ziemnego, używanego w portugalskich stołówkach szkolnych. I w końcu oleju rzepakowego, bardzo powszechnego w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

Testy polegały na smażeniu ziemniaków w tych trzech tłuszczach. Ziemniaki smażono przez 6 minut, co 30 minut i przez 30 godzin. Po każdym smażeniu analizowano substancje, które powstały. A które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Badania te potwierdziły, że oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno jest najbardziej stabilna. Dlatego, że po kilku godzinach smażenia w wysokich temperaturach zachowała większość właściwości.

Zaleca się stosowanie oliwy do 8 godzin użytkowania, ponieważ do tego momentu nie obserwuje się dużego rozpowszechnienia toksycznych produktów utleniania termicznego.

tu kupisz idealną do smażenia oliwę

Gambas al ajillo na oleju rzepakowym?! To nie dla mnie!

Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem smażone na oliwie z oliwek

 

Ja do tych naukowych analiz mogę jedynie dodać, że nic nie zastąpi prawdziwie śródziemnomorskiego zapachu oliwy z czosnkiem. Smaku krewetek z czosnkiem nie można oszukać innym tłuszczem niż tylko prawdziwą oliwa z oliwek.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt