Szanowni Państwo, do 5 października jesteśmy na urlopie, sklep jest nieczynny. Oliwa będzie dostępna od 6 października. Serderczne zapraszamy po powrocie!
Olej rzepakowy jest często proponowany, jako alternatywa dla oliwy z oliwek. Szczególnie dla tych, którzy chcą stosować dietę śródziemnomorską. Jednak olej rzepakowy znacznie różni się od oliwy z oliwek.
Pokazuje to badanie opublikowane w British Journal of Nutrition. Naukowcy na podstawie badań eksperymentalnych, epidemiologicznych i klinicznych przeanalizowali korzyści zdrowotne oleju rzepakowego i oliwy z oliwek.
W przypadku oliwy z oliwek stwierdzili, że ochrona układu sercowo-naczyniowego jest „przekonująca”. Naukowcy zauważyli, że korzyści zdrowotne związane z oliwą z oliwek wynika z zawartych w niej licznych antyoksydantów.
Z kolei w oleju rzepakowym korzyści mogą wynikać z kwasu α-linolenowego. Jest on jednak podatny na utlenianie podczas smażenia.
Natomiast przeciwutleniacze oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno zachowują swoje korzystne właściwości dłużej. Również w smażonych na niej produktach spożywczych.
Warto podkreślić że badacze z Uniwersytetu w Jaen, we współpracy z laboratorium Wydziału Farmacji Uniwersytetu w Porto doszli do podobnych wniosków. Wykazali oni, że oliwa z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno wykazuje większą odporność na proces smażenia niż inne oleje roślinne.
Tu kupisz doskonałą oliwę do smażenia:
Więcej o smażeniu na oliwie przeczytasz tutaj:
Duża liczba przeciwutleniaczy obecnych w oliwie z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno bardzo zmniejsza i spowalnia proces degradacji i powstawania toksycznych związków.
Eksperci doszli do tych wyników po porównaniu procesu utleniania oliwy z oliwek extra virgin. Czyli najczęściej wykorzystywanej w krajach śródziemnomorskich. Następnie oleju z orzecha ziemnego, używanego w portugalskich stołówkach szkolnych. I w końcu oleju rzepakowego, bardzo powszechnego w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Testy polegały na smażeniu ziemniaków w tych trzech tłuszczach. Ziemniaki smażono przez 6 minut, co 30 minut i przez 30 godzin. Po każdym smażeniu analizowano substancje, które powstały. A które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Badania te potwierdziły, że oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno jest najbardziej stabilna. Dlatego, że po kilku godzinach smażenia w wysokich temperaturach zachowała większość właściwości.
Zaleca się stosowanie oliwy do 8 godzin użytkowania, ponieważ do tego momentu nie obserwuje się dużego rozpowszechnienia toksycznych produktów utleniania termicznego.
tu kupisz idealną do smażenia oliwę
Krewetki z czosnkiem smażone na oliwie z oliwek
Ja do tych naukowych analiz mogę jedynie dodać, że nic nie zastąpi prawdziwie śródziemnomorskiego zapachu oliwy z czosnkiem. Smaku krewetek z czosnkiem nie można oszukać innym tłuszczem niż tylko prawdziwą oliwa z oliwek.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.