Ekologiczna oliwa extra virgin Puerta de las Villas z wczesnego zbioru z listopada.
Ekologiczna oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa jednoodmianowa, wytłoczona z oliwek odmiany Picual. Oliwki zbierane ręcznie w pierwszym tygodniu listopada.
Oliwa z oliwek Picual to oliwa o prawdziwie hiszpańskim temperamencie. Oliwa niezwykle intensywna, o wyrazistym pikantnym smaku. Jest jednak nieco mniej intensywna i pikantna w smaku od tej wytłoczonej w październiku z niedojrzałych zielonych oliwek. Na podniebieniu wyczuwamy zielone aromaty. Możemy poczuć liście drzewa oliwnego, zielone jabłko i banana. Smak oliwy jest konkretny, owocowy, pikantny, ale mniej silny niż w oliwie tłoczonej w październiku z oliwek zbieranych trzy tygodnie wcześniej. Niemniej jednak jest to 100% picual o wyrazistym smaku i zapachu. Już kilka kropel oliwy picual poprawi smak potrawy, jej walory odżywcze i aromatów.
Najzdrowsza ze wszystkich rodzajów oliwy z oliwek.
Najważniejszą cechą
oliwy z oliwek Picual z wczesnego zbioru jest niespotykanie wysoka zawartość kwasu oleinowego. To jeden z czynników odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu (LDL) i zwiększenie dobrego cholesterolu (HDL). Oliwa ma też bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa Picual to idealna
oliwa na cholesterol, jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Inną ważną cechą oliwy picual jest wysoka odporność na jełczenie.
Ekologiczna oliwa z oliwek Picual ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasyconego). Aż 80% całego profilu lipidowego. Natomiast niska zawartość wielonienasyconych kwasów sprawia, że oliwa z oliwek Picual jest jedną z najbardziej odpornych na utlenianie i jełczenie. Dzięki temu ma również bardzo wysoką temperaturę dymienia. Z tego powodu oliwa z oliwek Picual najlepiej nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nawet po kilkukrotnym smażeniu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości.
To oliwa doskonała do smażenia. Używajmy ją do wszelkich panierowanych potraw, które następnie będziemy smażyć w wysokich temperaturach. Świetnie nada się także do gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Takich, które wymagają długiego duszenia w wysokich temperaturach.
Do czego używać oliwę picual?
Jest doskonałym środkiem konserwującym do warzyw, ryb, serów mięs, ze względu na wysoką stabilność i odporność na utlenianie.
Do przyprawiania sałatek, szczególnie poza sezonem na warzywa. Jesienią, gdy pomidory czy sałata są pozbawione smaku, kilka kropel zielonej oliwy extra virgin picual znacznie poprawi smak sałatki i jej walory odżywcze. Na śniadanie, na grzance z passatą ze świeżego pomidora. Cała Hiszpania codziennie tak robi, to tradycyjne hiszpańskie śniadanie.
- Właściwości: Kwasowość 0,15%!!! | K270 0,13 | K232 1,64
- Posiadamy wymagane certyfikaty produkcji ekologicznej i pełną analizę chemiczną, potwierdzającą, że oliwa spełnia wszelkie wymogi UE, dotyczące najwyższej kategorii oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno!
- Najlepiej spożyć przed XI/2025
22-10-2023
Dużo polifenoli, przyjemny smak, zamówię znowu.
Adam
27-05-2023
Super produkt już na stałe w mojej kuchni!
Teresa
18-07-2023
Ekologiczna Oliwa Picual spełniła moje oczekiwania. Na pewno jeszcze po nią sięgnę!
Natalia
25-08-2023
Bardzo dobra oliwa. Wyrazisty smak.
Marlena
14-07-2023
Teraz nie wyobrażam sobie gotowania bez tej oliwy. To obecnie oprócz soli i pieprzu podstawowy składnik w mojej kuchni.Polecam
Sabina
05-04-2023
Bardzo dobry gatunek oliwy, ale dla mnie odrobinę za ostra. Podobno frantoio delikatniejsza.
Danuta
20-07-2023
świetna oliwa , sposób nalewania korek ogranicza dostęp powietrza, kwasowość bardzo niska, nie jest gorzka i ekologiczna, super
Darek
19-10-2023
Oliwa z odmiany picual samo zdrowie, polecam.
Piotr
30-06-2023
Bardzo świeża, aromatyczna, dla mnie doskonała. Polecam jest świetna.
Franek