Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.
Podwyższone stężenie cholesterolu, czyli hipercholesterolemia, jest często odziedziczone po rodzicach. Niektórzy ludzie mają genetyczne predyspozycje do wysokiego poziomu cholesterolu. Z powodu niewłaściwego funkcjonowania genu odpowiedzialnego za eliminację cholesterolu z krwi. Jednak wszystko wskazuje na to, że czynnikiem decydującym, który powoduje większy wzrost poziomu cholesterolu, jest zła dieta i brak aktywności fizycznej.
Gotowa żywność, wędliny, przemysłowe pieczywo, ciastka, herbatniki, batony to niewątpliwie jedna z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu. Nadmierne spożycie rafinowanych cukrów i tłuszczów nasyconych, wykorzystywanych przy produkcji przetworzonej gotowej, żywności przemysłowej jest szczególnie szkodliwe.
Smakołyki te oferowane są w obfitości przez supermarkety. Często lubiane przez wszystkich a zwłaszcza przez młodzież i dzieci. Oprócz podwyższania poziomu cholesterolu przyczyniają się także do otyłości czy cukrzycy.
Z reguły uważamy cholesterol za samo zło. Zatyka nasze tętnice i przyczynia się do pogorszenia kondycji naszego organizmu. Znamy przypadki, w których cholesterol był powodem zawału serca lub udaru mózgu. Istnieje jednak wariant cholesterolu znany, jako „dobry" cholesterol HDL. Ten cholesterol pomaga wyeliminować tłuszcz i „zły” cholesterol LDL
LDL ma tendencję do gromadzenia się w ścianach tętnic i po czasie blokowania ich.
HDL przekierowuje zły cholesterol w kierunku wątroby, aby nasz organizm go wyeliminował. Dlatego ryzyko zatkania tętnic i możliwych ataków jest zmniejszone.
Liczne badania potwierdzają, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wzmaga działanie dobrego cholesterolu. Ułatwia transport złego cholesterolu przez krew, ze względu na zalety wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Jest on jednonienasyconym tłuszczem typu omega-9, niezbędnym dla ludzkiego życia i zdrowia. Oczywiście im lepsza i świeższa oliwa tym lepiej. Wybierajmy oliwę z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Mo ona wyższą zawartość kwasu oleinowego, czyli jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Jednocześnie badania naukowe wykazują, że oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pomaga wchłaniać zły cholesterol.
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, takich jak oleuropeina, która zdecydowanie przyczynia się do utleniania LDL. Oleuropeina jest obecna w istotny sposób w liściach oliwek i miąższu oliwki i jest odpowiedzialna za ich intensywny gorzki smak.
Dlatego jeszcze raz podkreślę prawdziwa oliwa musi być lekko gorzka i pikantna, drapać w gardle. Jeśli oliwa jest delikatna i bez intensywnego pikantnego smaku, nie jest 100% oliwą z oliwek.
Tu kupisz zdrową ekologiczną oliwę z oliwek
Inne oleje roślinne np. olej kokosowy lub olej palmowy, ze względu na znacznie niższy koszt, są powszechnie używane do wytwarzania produktów gotowych. Takich jak ciastka lub wypieki przemysłowe. Te oleje są zawsze rafinowane w procesie chemicznym. Zawierają wyższe poziomy tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu.
Inne oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy lub kukurydziany, są sztucznie wzbogacone kwasem oleinowym. Mogą przyczyniać się do obniżania złego cholesterolu, ale także obniżania dobrego cholesterolu.
Inne oleje roślinne nie są, więc tak skuteczne jak oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. Jest to jedyny nierafinowany olej roślinny, który jest czystym 100% sokiem z oliwek.
I zwracajcie uwagę na etykiety! Często coś, co jest nazwane po prostu oliwą z oliwek bez dodatkowych szczegółów jakościowych jest często mieszaniną oliwy z oliwek i innych olei. Czasami również oliwa oznaczona, jako „delikatna”, lub „lekka” jest rafinowaną oliwą pozbawioną dobroczynnych właściwości prawdziwej oliwy.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.