koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Czy można smażyć na oliwie?

Czy można smażyć na oliwie?

Dlaczego lepiej smażyć na oliwie z oliwek niż na innych tłuszczach roślinnych?

Dlatego, że oliwa ma lepszą odporność na wysoką temperaturę. Dzięki dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy i specjalnemu profilowi kwasów tłuszczowych lepiej znosi podgrzewanie. Dodatkowo, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, używana do smażenia, przenosi swoje mikroelementy i witaminy do smażonej żywności. Oliwa poprawia również jakość tłuszczu spożywanego w smażonej potrawie.

 

Jakiej oliwy z oliwek extra virgin użyć do smażenia?

Oliwa wytłoczona z zielonych oliwek, które nie osiągnęły jeszcze dojrzałości, lepiej zachowuje się podczas smażenia. Właśnie oliwa z wczesnego zbioru, tzw. early harvest olive oil, verde lub temprano, jest najlepsza do smażenia. Zielona oliwa z oliwek z wczesnych zbiorów jest znacznie bogatsza w polifenole i mikroelementy. Dzięki temu lepiej nadaje się do smażenia.
Zielona oliwa z oliwek odmiany picual jest najlepsza do smażenia.
Wśród różnych odmian oliwek, w samej Hiszpanii jest ponad 200, znacząco wyróżnia się odmiana picual. Oliwa wytłoczona z oliwek picual ma najwyższą zawartość polifenoli. Dlatego oliwa z oliwek picual jest lepszą oliwą do smażenia niż na przykład oliwa z oliwek arbequina. Jest bardziej stabilna, odporna na wysokie temperatury. Jeszcze lepiej, gdy jest to oliwa picual z oliwek zielonych z wczesnego zbioru. To największe źródło przeciwutleniaczy i witamin ze wszystkich rodzajów oliw. Tę oliwę kupicie w naszym sklepie - oliwa z wczesnego zbioru Picual Puerta de las Villas zdobyła w tym roku tytuł najlepszej oliwy picual na świecie! Więcej o tej nagrodzie przeczytacie tu.

Punkt dymienia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Oleje roślinne i oleje rafinowane mają wyższy punkt dymienia niż oliwa z oliwek. Dlatego niektórzy uważają, że te oleje są lepsze do smażenia. Nie jest to prawdą. Oznacza to tyle, że potrawa musi być podgrzana do wyższej temperatury, aby można było ją usmażyć na tych olejach. Niższy punkt dymienia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia nie oznacza, że na oliwie smaży się gorzej. Potrawę smażymy po prostu w niższej temperaturze. Niższa temperatura zmniejsza degradację witamin w smażonej potrawie. Warto więc smażyć na oliwie z oliwek.
Wysoki punkt dymienia powoduje, że trzeba mocniej podgrzewać jedzenie. W efekcie tłuszcz ze smażonego mięsa lub ryb rozpuszcza się i przenika do oleju. Nie powinniśmy używać tego oleju do smażenia po raz drugi, jest on skażony tłuszczem zwierzęcym ze smażonej wcześniej żywności. Smażenie na oliwie z oliwek w niższej temperaturze nie rozpuszcza tłuszczów zwierzęcych, więc możemy użyć tej oliwy do ponownego smażenia.
Przy rosnących cenach energii warto też zwrócić uwagę na walor ekonomiczny, niższa temperatura smażenia to niższe rachunki za prąd i gaz.
 
Tu kupisz doskonałą oliwę do smażenia
 

Czy smażona potrawa nasiąka oliwą podczas smażenia?

Nie, podczas smażenia oliwa z oliwek „zamyka” jedzenie wcześniej niż inne oleje. I to w znacznie niższej temperaturze. Dzięki temu oliwa nie wnika do środka smażonej potrawy. Nasze kotlety nie nasiąkają tłuszczem, tak jak to się dzieje, gdy smażymy na olejach roślinnych. 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt