Szanowni Państwo, do 5 października jesteśmy na urlopie, sklep jest nieczynny. Oliwa będzie dostępna od 6 października. Serderczne zapraszamy po powrocie!
Czy są jednakowo dobre dla zdrowia, czy któraś z nich jest lepsza?
Na pewno zdarzało Wam się zadawać podobne pytania.
Jedni uważają, że jedynie zdrowa jest oliwa niefiltrowana, inni sądzą przeciwnie.
Rozmawiałem na ten temat z pracownikami olejarni, skąd sprowadzam oliwę. Przeprowadzono analizy jakości oliwy i jej prozdrowotnych właściwości. I stwierdzono, że nie ma różnic pomiędzy oliwą filtrowaną i niefiltrowaną.
Tu kupisz doskonałą hiszpańską ekologiczną oliwę
Jednak gro produkcji olejarni San Cristobal to oliwa filtrowana, dlaczego? Ponieważ jest ona pozbawiona zanieczyszczeń, resztek liści i gałęzi. Dzięki temu może zachować na dłużej swoją najwyższą jakość.
Oliwa niefiltrowana, w której pozostają pewne naturalne zanieczyszczenia, miąższ, resztki liści, utlenia się szybko. Może być spożywana maksymalnie w ciągu 5 miesięcy od wytłoczenia. Potem często się psuje.
Dodatkowo, te organiczne zabrudzenia fermentują szybko nadając oliwie nieprzyjemny zapach i smak.
Dlatego w przypadku oliw Baldona, Sierra Solana i Oro del Vinalopo, gdzie jakość produktu stawiana jest na pierwszym miejscu, oliwę filtruję się przez butelkowaniem.
Dzięki temu oliwa ta zachowuje najlepsze prozdrowotne właściwości nawet przez dwa lata. Poza tym przyjemniej się spożywa przejrzystą, klarowną oliwę, o barwie płynnego złota.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.