Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.
To zdjęcia z zeszłego tygodnia, właśnie nadszedł idealny czas na zbiory wczesnych oliwek, z których tłoczy się doskonałą zieloną ekologiczną oliwę.
Jak widać na zdjęciu większość oliwek jest jeszcze zielona, a niektóre zmieniają już kolor na ciemno różowy- purpurowy. Właśnie wtedy przystępuje się do pierwszych zbiorów.
Cały proces odbywa się ręcznie, bo zbierane są tylko owoce o określonej dojrzałości, oliwka po oliwce. Reszta drobnych niedojrzałych oliwek pozostaje na drzewie, czekając na odpowiedni moment. Jest to, więc mozolna rzemieślnicza praca, na którą mogą sobie pozwolić tylko nieduże ekologiczne gospodarstwa, które stawiają nie na ilość, ale, na jakość oliwy.
Wśród znanych światowych producentów oliwy, zielonej oliwy verde nie znajdziecie, bo proces produkcji jest zbyt uciążliwy i nie daje się zautomatyzować.
Aby jeszcze utrudnić sprawę, obecnie w regionie Alicante, skąd pochodzi oliwa, temperatura w dzień w cieniu wynosi średnio 26-27 stopni. Problem w tym, że nie ma cieniaJ. Jest, więc po prostu upalnie. W takich warunkach zerwane oliwki zaczęłyby szybko się psuć, fermentować tracąc swoje dobroczynne właściwości i jakość.
Aby temu zapobiec oliwki trzeba zbierać po zmierzchu, najlepiej w nocy! Sami widzicie, że jest to rękodzieło.
Zebrane oliwki w ciągu paru godzin przewozi się do tłoczni, bo każda chwila zwłoki odbija się na jakości. Tam są wyciskane, jedynie za pomocą środków mechanicznych, pozyskuje się czysty zielony sok z oliwek, bez jakichkolwiek dodatków czy ulepszaczy.
I tu kolejna specyfika zielonej oliwy z oliwek, aby pozyskać litr soku, trzeba wycisnąć 4 razy więcej owoców, niż ma to miejsce w przypadku klasycznej oliwy.
Te wszystkie czynniki powodują, że zielona oliwa jest trudna do pozyskania. Jest przez to droższa i mało, kto odważa się ją wytwarzać.
Tu kupisz zieloną ekologiczną oliwę z oliwek
Kolor nie jest czynnikiem decydującym, o jakości oliwy z oliwek. Ale trzeba przyznać, że kolor zielonej oliwy jest miły dla oka, kojarzy się ze świeżością i zdrowiem. Dodatkowo aromaty występujące w zielonej oliwie z oliwek są bardziej intensywne, bardziej aromatyczne, a gorzki i słodki smak łączą się, zapewniając doskonałą równowagę.
Niektórzy twierdzą, że smak oliwy verde ma cechy uzależniające, na szczęście jest to bardzo zdrowe uzależnienie.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.