Mamy sezon na czosnek niedźwiedzi, jest to wspaniała i niedoceniona roślina. O czosnku napisano już wiele na blogach dietetyków i medycznych, więc nie będę kopiował tych informacji.
Wspomnę jedynie, że czosnek niedźwiedzi wpływa wspaniale na nasze zdrowie. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę. Poza tym zabija wirusy i bakterie, a to szczególnie teraz ma niebagatelne znaczenie. Zawarta w liściach siarka niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa jak naturalny antybiotyk, nie powodując działań ubocznych.
Oczywiście najzdrowiej jest spożywać liście czosnku na surowo, bo zachowuje on wtedy wszystkie prozdrowotne właściwości.
Czosnek niedźwiedzi i oliwa z oliwek
Można też zrobić pesto z oliwą z oliwek extra virgin i używać, jako dresing do sałatek. W tym celu należy w moździerzu zetrzeć posiekane wcześniej liście czosnku niedźwiedziego. Musicie mieć ich sporo, aby osiągnąć pożądany efekt, bo w czasie ucierania nikną w oczach. Można dodać sól do smaku. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek extra virgin jak najlepszej jakości, tak aby uzyskać rzadki sos. Taka mikstura nie dość, że smaczna, to jeszcze idealnie wpływa na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie i czosnku niedźwiedzim łączą się, pomagając zwalczać komórki nowotworowe i wspomagają układ odpornościowy organizmu.
Ja jednak „zakochałem” się ostatnio w sofrito z czosnkiem niedźwiedzim. To proste połączenie papryki i cukinii usmażonych na dobrej oliwie, nabiera zupełnie nowego smaku, jeśli dodamy kilka posiekanych liści czosnku niedźwiedziego.
Warzywa smażone na oliwie z czosnkiem niedźwiedzim
Oliwa w czasie szybkiego smażenie nabiera wspaniałych aromatów czosnku, zielonych ziół, bazylii, tymianku. Dzięki temu prostemu zabiegowi, usmażone na oliwie warzywa stają się wyrafinowane smakowo. To proste danie z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego wydaje się pochodzić z najlepszych restauracji. Przenosi nas w wyobraźni na wybrzeże Morza Śródziemnego.
Spróbujcie, a nie będziecie żałować!
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.