koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Pesto z czosnku niedźwiedziego i oliwy z oliwek

Pesto z czosnku niedźwiedziego i oliwy z oliwek

Pesto z czosnku niedźwiedziego i oliwy z oliwek

Jak co roku w maju lubię przygotować coś smacznego z czosnku niedźwiedziego.
W zeszłym roku robiłem sofrito z czosnkiem i oliwą, a teraz pesto z czosnku i oliwy.
oliwa z oliwek i czosnek niedźwiedzi

Pesto pozwala dłużej cieszyć się czosnkiem niedźwiedzim.

Pesto z czosnku niedźwiedziego w zamkniętym słoiczku zalane na górze oliwą możemy przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Dzięki temu smak tego smacznego warzywa można zachować na dłużej.
Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną i nie można go zrywać w lasach. Szczęśliwie mam go w przydomowym ogródku i dzięki temu mogę korzystać do woli, szkoda tylko, że tak krótko rośnie.
Liście czosnku niedźwiedziego
Aby zrobić dwa przyzwoite słoiczki pesto, trzeba zerwać dość dużo liści czosnku, bo przy mieleniu zniknie w oczach.
Zerwany czosnek myjemy. Trzeba to zrobić porządnie, bo pesto to surowe liście, bez smażenia, czy gotowania. Ewentualne zanieczyszczenia musimy dokładnie wypłukać. Umyte liście suszymy, ale nie pozwalamy im zwiędnąć. W tym czasie na patelni prażymy orzeszki piniowe. Ja lubię takie najbardziej, ale można też użyć orzechów włoskich lub nawet pestek słonecznika. Każdy ma swoje ulubione dodatki. Do pojemnika wkładamy uprażone orzeszki (w przypadku włoskich powinniśmy je trochę przesiekać) i partiami liście czosnku. Mielimy za pomocą blendera, dodając powoli oliwę. Pojemnik, w którym robimy pesto musi być na tyle wysoki, aby nie zabrudził całej kuchni.
zmielony czosnek niedźwiedzi

Pesto z 3 składników.

Pesto z czosnku niedźwiedziego to tylko 3 składniki:
- czosnek niedźwiedzi – około 5 garści
- orzeszki – 1 garść
- oliwa z oliwek extra virgin – około 250 ml, tak żeby przykryło pesto.
Jakość użytych produktów jest decydująca. Pamiętajmy, że pesto jemy na surowo, więc najlepsza będzie oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. A jeszcze lepiej - ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, bo ta jest pozbawiona wszelkiej „chemii”.
Tu kupisz doskonałą oliwę
Pesto z czosnku niedźwiedziego

A najlepiej smak potrawy podkreśli wyjątkowa oliwa.

Jeśli zależy nam na wyjątkowym smaku warto dodać zielonej oliwy, wytłoczonej z młodych niedojrzałych oliwek. Ta oliwa ma nieporównywalny smak i aromat młodych zielonych owoców i na pewno uatrakcyjni nasze pesto z czosnku niedźwiedziego. 

Tu kupisz zieloną ekologiczną oliwę z oliwek  

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt