Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!

 

ZAMKNIJ

Ile kalorii ma oliwa z oliwek?

Ile kalorii ma oliwa z oliwek?

Czy uważasz, że włączenie wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin do diety spowoduje, że staniesz się grubszy? Ile kalorii ma oliwa z oliwek? Pomimo faktu, że ilość kalorii, które zawiera oliwa z oliwek jest dość wysoka, nie można powiedzieć, że sama w sobie jest tucząca. Wszystko będzie zależało od diety, różnorodności spożywanych potraw i naszego trybu życia.

Czy oliwa z oliwek powoduje otyłość?

Panuje powszechne przekonanie, że oliwa z oliwek jest tucząca, ponieważ zawiera 896 kalorii na 100 gramów, czyli 135 kalorii na łyżkę stołową.

Musisz jednak wiedzieć, że tłuszcz zawarty w oliwie z oliwe extra virgin jest zdrowy. I jeśli wyeliminujemy z naszej diety tłuszcze nasycone zawarte w innych niezdrowych produktach spożywczych. Takich jak słodycze i „śmieciowe jedzenie”, to nie tylko okaże się, że kalorie w oliwie z oliwek nie tylko nie spowodują przybierania na wadze, ale efekt będzie odwrotny!

Zmniejszymy odwód pasa i wagę, gdyż zawarte w oliwie tłuszcze nienasycone przyczyniają się do produkcji serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości.

Oczywiście, podobnie jak w przypadku każdego innego jedzenia, oliwę z oliwek należy spożywać z umiarem. Dla zdrowej diety wystarczy 50 ml oliwy dziennie. Zwróć uwagę, że kalorie w oliwie z oliwek nie są „puste”. Dlatego, że nie tylko dostarczają energii, podobnie jak w przypadku alkoholu czy słodyczy, ale także dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych sprzyjających naszemu zdrowiu. Pomyśl, że to, co jest naprawdę tuczące, to nie kalorie zawarte w oliwie z oliwek. Ale prowadzenie siedzącego trybu życia i złe nawyki żywieniowe. Szczególnie tłuste gotowe potrawy nie dostarczają potrzebnych składników odżywczych za to wpływają na wagę.

Sekretem spożywania oliwy z oliwek tak, by nie przybrać na wadze jest właściwe jej używanie. Najlepiej stosować oliwę z oliwek na surowo, w sałatkach lub pastach warzywnych, na przykład z fasoli czy hummusie. Można również używać oliwy do smażenia, ale o tym szerzej pisałem innym razem

dieta śródziemnomorska z ekologiczną oliwą z oliwek extra virgin

Czy kaloryczność oliwy zależy od odmiany oliwek?

Decydującym czynnikiem wpływającym na kaloryczność oliwy z oliwek jest rodzaj oliwek, z których wytłoczono oliwę. W każdej oliwce mamy inne kalorie. Dlatego wybór tej lub innej oliwy ma decydujące znaczenie w utrzymaniu naszej wagi. I tak, oliwki odmiany Picual mają wyższą zawartość kwasu oleinowego, który w wysokim stopniu wpływa na redukcję cholesterolu. Mają też najwyższą zawartość polifenoli, co czyni je jedną z najzdrowszych odmian oliwek. Oczywiście oliwa z oliwek Picual tłoczona na zimno zachowuje te wszystkie dobroczynne właściwości.

Oliwa klasy Premium

Z kolei ceniona ze względu na smak odmiana Arbequina ma wysoką zawartość tłuszczu, za to mniej polifenoli niż Picual. Chociaż więc smak tej odmiany jest wyjątkowo delikatny i słodkawy, to oliwa wytłoczona z Arbequiny ma więcej kalorii i niższe właściwości prozdrowotne.

Niezależnie od odmiany ważna jest wysoka jakość oliwy. Wybieraj zawsze oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno a jeszcze lepiej oliwę ekologiczną. Właśnie ta oliwa działa prozdrowotnie. Tylko w takiej oliwie dobroczynne właściwości oliwek pozostają nienaruszone. Ekologiczna oliwa z oliwek jest ponadto całkowicie pozbawiona chemii. Oczywiście jest droższa, niż oliwy przemysłowe sprzedawane w dyskontach. Ale jak wspominałem, oliwy używamy niewiele, około 2-3 łyżki dziennie, nie warto więc patrzeć na cenę!    

Jakie rodzaje tłuszczów ma oliwa z oliwek?

Wiesz zapewne, że tłuszcze są nam potrzebne, gdyż są częścią błon komórkowych. I są niezbędne do wchłaniania witamin. Z tego powodu WHO zaleca spożywanie tłuszczów. Wg WHO 30% energii przyjmowanej dziennie wraz z pożywieniem powinno pochodzić z tłuszczu. Ale to, co najważniejsze z niebyle jakiego tłuszczu. Zalecany jest zdrowy tłuszcz z oliwy z oliwek.

Tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek są tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego. Zdecydowana ich większość to oleinowe kwasy tłuszczowe.

Tłuszcz z oliwy korzystnie wpływa na nasze zdrowie, obniżając ryzyko chorób układu krążenia. W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego nie kumuluje się w naszych tętnicach w postaci cholesterolu.

Dlatego chociaż mówi się, że należy unikać tłuszczu, to musisz wiedzieć, że tłuszcze nienasycone, czyli te zawarte w oliwie są niezbędne dla zdrowia:

  • pomagają nam obniżyć poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega 3 i Omega 6. Transportują złe tłuszcze do wątroby gdzie są później eliminowane.
  • zawierają przeciwutleniacze, które pomagają nam zwalczać starzenie się komórek.
  • pomagają nam kontrolować wagę, ponieważ wytwarzają serotoninę. Hormon regulujący apetyt i odpowiedzialny za zaspokojenie głodu.
  • transportują witaminy do innych komórek naszego organizmu.

Zdrowe tłuszcze, znajdują się nie tylko w oliwie z oliwek.  Znajdziemy je również w orzechach, tłustych rybach i nasionach. Najlepiej, więc, gdy włączysz je również do swojej diety.

Podsumowując, widzisz teraz, że kalorie w oliwie z oliwek nie stanowią problemu dla żadnej diety odchudzającej. Co więcej, oliwa z oliwek w diecie jest naszym naturalnym sprzymierzencem, jeśli masz problemy sercowo-naczyniowe spowodowane nadwagą, bezwzględnie włącz oliwę do swoich potraw.

Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i wybierz najwyższej, jakości ekologiczną oliwię z naszego sklepu i ciesz się jednym z najzdrowszych produktów, jakie oferuje dieta śródziemnomorska.

 

Hiszpański hibiskus

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt