koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Idealna pora na tradycyjne Gazpacho.

Idealna pora na tradycyjne Gazpacho.

Pełnia sezonu na pomidory to najlepszy czas na przygotowanie typowego hiszpańskiego chłodnika, czyli Gazpacho Andaluz. Gazpacho to pyszny orzeźwiający chłodnik przygotowywany ze świeżych sezonowych warzyw. Podstawą Gazpacho są dojrzałe w letnim słońcu pomidory, a także ogórki i papryka. W najbardziej popularnym przepisie nie ma cebuli, ja jednak jestem fanem słodkiej hiszpańskiej cebuli i zawsze ją dodaję. Możecie spróbować dwie wersje: ze słodką cebulą i bez, żeby wyrobić sobie własne zdanie.
Jak zwykle w hiszpańskiej kuchni, ważnym składnikiem jest oczywiście oliwa z oliwek. I tu istotna uwaga - Gazpacho jemy na surowo, więc najważniejsza jest jakość składników z których je przyrządzimy. Dlatego powinniśmy użyć jak najlepszej oliwy z oliwek, czyli extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Jeszcze lepsza będzie ekologiczna oliwa extra virgin, bo ta jest pozbawiona wszelkich chemicznych zanieczyszczeń, pozostałości po środkach ochrony roślin czy nawozach.

Pomidory główny składnik Gazpacho

Nie ma co oszczędzać na oliwie, bo jest to istotny składnik potrawy, rzutujący na jakość i smak.

Tu kupisz oliwę idealną do Gazpacho
Przed podaniem Gazpacho należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce, aby uzyskać optymalny smak. Można je spożyć również na drugi dzień, ale wtedy należy naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą, aby zachować wszystkie witaminy i aby nasz chłodnik nie przeszedł zapachem lodówki.

Składniki tradycyjnego Gazpacho Andaluz


1 kg dojrzałych pomidorów
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 ogórek
1-2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
1-2 kromki suchego białego pieczywa w typie bagietki
2 łyżki octu winnego najlepiej Vinagre de Jerez

dojrzałe warzywa na Gazpacho

Przygotowanie Gazpacho


Pomidory należy sparzyć i obrać z skórki. Obieramy ze skórki ogórka, czyścimy z nasion paprykę, opcjonalnie obieramy także słodką cebulę. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i wkładamy do blendera lub wysokiego dzbanka. Następnie dodajemy namoczony w wodzie czerstwy chleb i posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Całość miksujemy przez parę minut dodając sól, ocet i oliwę z oliwek.
Tradycyjne masę przeciera się jeszcze przez sitko, aby uzyskać idealną kremową konsystencję, ale ja z lenistwa nigdy tego nie robię :)
Następnie przykrywamy chłodnik folią i odstawiamy na dwie godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził i wszystkie smaki się przegryzły.


Jak serwujemy Gazpacho?


Często na zdjęciach widać w Gazpacho kostki lodu, jednak tradycyjna recepta mówi, aby nie podawać go z lodem, bo staje się nadmiernie wodnisty, traci swą kremową konsystencję i smak. Kostki lodu dodawane są zwykle w barach przy plaży, aby zapas Gazpacho wystarczył dla turystów na dłużej :)
Dlatego tradycyjne Gazpacho chłodzimy przed podaniem wystarczająco długo w lodówce, aby nie trzeba go było schładzać lodem.
Do Gazpacho można dodać grzanki z białego pieczywa, zwykle polewa się je również oliwą z oliwek. Niektórzy podają Gazpacho również z ćwiartkami jajek na twardo. W Hiszpanii z Gazpacho jest podobnie jak z bigosem w Polsce. Jest to potrawa tradycyjna i bardzo rozpowszechniona. Dlatego każda rodzina ma swój jedyny i niezawodny babciny przepis. Mnie najlepiej smakuje z dodatkiem słodkiej białej cebuli i właśnie takie Gazpacho zwykle serwuję.
 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt