Zielona Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas zwycięzcą EVOOLEUM
EVOOLEUM to międzynarodowy konkurs oliwy z oliwek. Ocenia on jakość oliwy z oliwek extra virgin najważniejszych producentów z całego świata.
Co roku Jury wybiera 100 najlepszych oliw z pierwszego tłoczenia. Jest to konkurs wyjątkowy i najbardziej rygorystyczny pod względem oceny jakości stu procentowej oliwy z oliwek.
Najbardziej eksperckie i prestiżowe grono degustatorów z całego świata zajmuje się oceną organoleptyczną jakości prezentowanych próbek.
W danym roku, z każdej kampanii (zbiorów) wybiera się ekskluzywne TOP100, czyli 100 najlepszych oliw z oliwek extra virgin na świecie.
Dodatkowo przyznaje się pierwsze miejsce dla oliwy tłoczonej z każdej odmiany oliwek.
W celu zagwarantowania prawidłowego przebiegu konkursu degustacja odbywa się w obecności notariusza. Degustatorzy weryfikują losowo wybrane przez notariusza próbki, nie znając producenta danej oliwy. Jury degustacyjne EVOOLEUM składa się z najbardziej prestiżowych międzynarodowych ekspertów oliwy z oliwek.
Została też uznana za 7 najlepszą oliwę na świecie spośród wszystkich rodzajów oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno!
Jest to ogromne osiągnięcie, prestiżowa nagroda i wyraz uznania ekspertów z całego świata dla oliwy Puerta de las Villas.
Cieszę się, że w ofercie sklepu mamy najlepszą oliwę z oliwek extra virgin odmiany Picual na świecie!
Najzdrowsza i najlepsza oliwa na świecie
Niezależnie od oceny ekspertów konkursu, niezwykłą jakość oliwy Puerta de las Villas podkreślają analizy przeprowadzone przez niezależne laboratoria.
Na przykład, główny wskaźnik oceny jakości oliwy, czyli kwasowość wynosi dla zielonej oliwy Picual Puerta de las Villas jedynie 0,13%!
Jak wiadomo, im niższa kwasowość, tym lepsza oliwa z oliwek.
Zielona oliwa odmiany Picual to najzdrowsza ze wszystkich rodzajów oliwy z oliwek. Ta oliwa ma dużą zawartość polifenoli.
Dlatego jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. Jest doskonała na surowo, ale także do smażenia. Ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, z tego powodu oliwa z oliwek Picual doskonale nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nawet po kilku smażeniach zachowuje swoje prozdrowotne właściwości.