koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Hiszpańska Wielkanocna Babka z oliwą z oliwek

Hiszpańska Wielkanocna Babka z oliwą z oliwek

Tradycyjna hiszpańska babka z oliwą z oliwek extra virgin.

Do Wielkanocy pozostało już tylko parę dni. Z powodu epidemii mamy dużo czasu. Można więć pobawić się w kuchni i upiec wielkanocną babkę. Będzie to tradycyjna hiszpańska babka z oliwą z oliwek extra virgin.

Składniki:

  • 25 gram drożdży piekarniczych,
  • pół kilograma grubej mąki,
  • 150 mililitrów wody,
  • 150 mililitrów oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno,
  • 150 gramów cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • cukier do posypania,
  • filiżanka anyżu,
  • dwie łyżki posiekanych migdałów,

Przygotowanie

  • Wymieszaj drożdże z lekko ciepłą wodą.
  • Ubij jajko ze szczyptą soli i dodaj oliwę z oliwek extra virgin.
  • W misce wymieszaj starannie szpatułką lub drewniana łyżką mąkę z cukrem. Następnie zrób dziurę w środku, do której dodasz resztę płynnych składników: jajko i wodę z drożdżami.
  • Dobrze wymieszaj szpachelką lub drewnianą łyżką i pozostaw je w tym samym pojemniku przez pół godziny, przykrywając ściereczką.
  • Zacznij zagniatać przez dziesięć lub piętnaście minut. Na początku robimy to za pomocą łopatki, ponieważ ciasto będzie nieco sztywne. Jeśli jest to zbyt trudne, możemy dodać więcej mąki, ale tylko tyle, aby ułatwić ugniatanie.
  • Gdy ciasto odłączy się od ścianek pojemnika, przełóż je na naoliwiony blat/tortownicę i ugniataj. Chwytaj zawsze krawędzie w kierunku środka, kilka razy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać się do palców. Zrób kulkę i pozostaw w misce nasmarowanej olejem i przykrytej ściereczką przez co najmniej osiem godzin w chłodnym miejscu.
  • W chwili gdy masa zwiększy objętość i stanie się puszysta, rozprowadź ciasto w formie, na papierze do pieczenia. Niech ciasto odpocznie teraz przez pół godziny.

Oczywiście, aby babka miała tradycyjny hiszpański smak najlepiej użyć którejś z poniższych oliw:

Ekologiczna oliwa z oliwek

Ekologiczna oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno

 

Tu kupisz dobre oliwy

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt