Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Są zarówno nasze białe jak i te zielone szparagi będące przysmakiem w Hiszpanii. Na półwyspie Iberyjskim zwane są też czasami „dzikimi”. Ponieważ występują naturalnie w basenie morza Śródziemnego, gdzie ciepły klimat i wiosenne ostre słońce sprawiają, że zaczynają kiełkować.
Wielu z nas przywykło do białych szparagów, delikatnych i słodkich. Ja jednak się do nich zniechęciłem, bo trafiałem zbyt często na bardzo włókniste, praktycznie niejadalne pędy.
W przypadku trigueros, czyli dzikich zielonych szparagów można powiedzieć, że są trochę bardziej jędrne, soczyste. Jednocześnie mają intensywniejszy smak niż białe szparagi.Zwylke zielone szparagi są pyszne i właściwie pozbawione włókien.
Ja znam banalnie prosty przepis na przepyszne szparagi smażone na oliwie z oliwek extra virgin.
Potrzebujemy:
Pęczek zielonych szparagów
50ml oliwy z oliwek extra virgin, najlepiej z oliwek odmiany picual. Bo właśnie oliwa z oliwek picual najlepiej nadaje się do smażenia.
Szczyptę grubej soli morskiej
Pół szklanki wody
Ewentualnie parę obranych migdałów.
Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów. Należy oczyścić je z ziemi i piasku. Następnie można je trochę oskrobać obieraczką do warzyw, choć nie jest to niezbędne, bowiem „dzikie” zielone szparagi są znacznie mniej włókniste niż białe.
Trzeba oderwać zdrewniały koniec.
W jakim miejscu go oderwać? Zasada jest prosta, trzymamy w jednej ręce szparag za zdrewniały koniec, a drugą ręką wyginamy szparag, stopniowo oddalając rękę od zdrewniałej części, w pewnej chwili koniec się oderwie i to będzie właśnie to odpowiednie miejsce.
Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do smażenia, oliwa powinna być jak najlepszej jakości. Zasadą kuchni śródziemnomorskiej jest prostota. Bez nadmiernego udziwniania, ale za to przy wykorzystaniu zdrowych produktów najlepszej jakości, świeżych warzyw, doskonałej oliwy itd., w tym tkwi potęga smaku.
Tu kupisz Idealną oliwę do smażenia szparagów
Zielone szparagi smażone na oliwie z oliwek extra virgin
Na rozgrzaną oliwę z oliwek picual wykładamy umyte i osuszone szparagi i mieszamy je drewnianą łopatką. Po około 7 minutach na patelnię wlewamy pól szklanki wody (około 120ml) i czekamy aż woda wyparuje, cały czas mieszając szparagi, aby się nie przepaliły. Gdy woda odparuje posypujemy warzywa grubą morską solą, (oczywiście najlepsza jest hiszpańska). Po chwili można sprawdzić, czy szparagi już doszły, powinny być kruche, soczyste i wyśmienite.
Ten prosty przepis można wzbogacić dodając pod koniec smażenia, obrane i posiekane migdały, na patelni staną się kruche i słodkie.
To proste danie można jeść na ciepło, jako warzywo do drugiego dania, znakomicie sprawdza się też na zimno, jako tapas do szynki serrano lub serów.
Można je również wzbogacić podając razem z krewetkami w oliwie i czosnku.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.