Dieta wegetariańska to taka, w której spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego jest ograniczone lub całkowicie wyeliminowane. Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, z mniej lub bardziej restrykcyjnymi reżimami żywieniowymi.
Jedna z odmian wyklucza spożywanie mięsa i ryb, ale dopuszcza spożywanie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jajka i nabiał.
Niezależnie od powodów jakimi kierujemy się przy wyborze diety, powinniśmy pamiętać, że dieta wegetariańska, aby była zdrowa, nie może nas pozbawiać ważnych składników odżywczych, które są obecne w mięsie i rybach. Dlatego w dobrej diecie wegetariańskiej na pewno nie można pominąć oliwy z oliwek extra virgin.
Zrównoważona dieta wegetariańska
Coś, czego nie może zabraknąć w twojej diecie, to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Dlatego, że oliwa extra virgin jest źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia. To bogate źródło kwasu oleinowego. Zastąpienie w codziennej diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, takimi jak oliwa, ma korzystny wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pomagając zmniejszyć jeden z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
I to nie wszystko. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dostarcza naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i witamina E. Oczywiście nie można zapomnieć, że doskonale łączy się z wieloma produktami spożywczymi, poprawia ich smak i nadaje charakteru naszym potrawom.
Sofrito przykład diety wegetariańskiej i śródziemnomorskiej.
Sofrito to tradycyjna hiszpańska potrawa, której bazę stanowią pomidory, cebula i czosnek. Sofrito można oczywiście modyfikować dodając bakłażany lub paprykę. To, co jest wspólne dla wszystkich sofrito, to fakt, że warzywa smaży się na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Ostatnie badania Instytutu Badań Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności z Barcelony (INSA-UB) wykazały, że duszenie warzyw na oliwie z oliwek extra virgin najwyższej jakości uaktywnia drogocenne związki bioaktywne, takie jak karotenoidy i polifenole zawarte w warzywach. A smażenie warzyw w oliwie z oliwek sprzyja uwalnianiu związków bioaktywnych. W czasie smażenia związki te przechodzą z warzyw do oliwy z oliwek, co dodatkowo ułatwia ich wchłanianie przez nasz organizm.
Aby te dobroczynne procesy mogły zaistnieć, ważne jest, aby użyta oliwa była jak najlepszej jakości, czyli extra virgin lub jeszcze lepiej ekologiczna extra virgin. Podsumowując: Sofritio - ikoniczny przykład kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej może być też doskonałą potrawą zdrowej, zrównoważonej i bardzo smacznej diety wegetariańskiej.
Więcej o smażeniu na oliwie przeczytasz tutaj