Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek w diecie wegetariańskiej.

Oliwa z oliwek w diecie wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska to taka, w której spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego jest ograniczone lub całkowicie wyeliminowane. Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, z mniej lub bardziej restrykcyjnymi reżimami żywieniowymi.
Jedna z odmian wyklucza spożywanie mięsa i ryb, ale dopuszcza spożywanie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jajka i nabiał.
Niezależnie od powodów jakimi kierujemy się przy wyborze diety, powinniśmy pamiętać, że dieta wegetariańska, aby była zdrowa, nie może nas pozbawiać ważnych składników odżywczych, które są obecne w mięsie i rybach. Dlatego w dobrej diecie wegetariańskiej na pewno nie można pominąć oliwy z oliwek extra virgin.
Tu kupisz doskonałą oliwę
Karczochy w diecie wegetariańskiej

Zrównoważona dieta wegetariańska

Coś, czego nie może zabraknąć w twojej diecie, to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Dlatego, że oliwa extra virgin jest źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia. To bogate źródło kwasu oleinowego. Zastąpienie w codziennej diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, takimi jak oliwa, ma korzystny wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pomagając zmniejszyć jeden z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
I to nie wszystko. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dostarcza naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i witamina E. Oczywiście nie można zapomnieć, że doskonale łączy się z wieloma produktami spożywczymi, poprawia ich smak i nadaje charakteru naszym potrawom.
 

Sofrito przykład diety wegetariańskiej i śródziemnomorskiej.

Typowe składniki hiszpańskiego sofrito

Sofrito to tradycyjna hiszpańska potrawa, której bazę stanowią pomidory, cebula i czosnek. Sofrito można oczywiście modyfikować dodając bakłażany lub paprykę. To, co jest wspólne dla wszystkich sofrito, to fakt, że warzywa smaży się na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Ostatnie badania Instytutu Badań Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności z Barcelony (INSA-UB) wykazały, że duszenie warzyw na oliwie z oliwek extra virgin najwyższej jakości uaktywnia drogocenne związki bioaktywne, takie jak karotenoidy i polifenole zawarte w warzywach. A smażenie warzyw w oliwie z oliwek sprzyja uwalnianiu związków bioaktywnych. W czasie smażenia związki te przechodzą z warzyw do oliwy z oliwek, co dodatkowo ułatwia ich wchłanianie przez nasz organizm.

Aby te dobroczynne procesy mogły zaistnieć, ważne jest, aby użyta oliwa była jak najlepszej jakości, czyli extra virgin lub jeszcze lepiej ekologiczna extra virgin. Podsumowując: Sofritio - ikoniczny przykład kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej może być też doskonałą potrawą zdrowej, zrównoważonej i bardzo smacznej diety wegetariańskiej. 

Więcej o smażeniu na oliwie przeczytasz tutaj

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt