Dla Hiszpanów sprawa jest jasna. Od stuleci używało się oliwę do wszystkiego i tak jest nadal. Do lat sześćdziesiątych zeszłego wieku lodówki były słabo rozpowszechnione. Dlatego praktycznie nie używano w Hiszpanii masła.
Masło w tamtejszym klimacie psuło się szybko i miało nieładną konsystencję.
U nas nadal butelka oliwy jest traktowana przez wielu jak flakonik perfum i używana na specjalne okazje. Trzeba to zmienić!
Często na targach, gdzie wystawiam oliwę, słyszę powtarzane jak mantrę, że: „Na oliwie nie można smażyć”.
To jeden z nieprawdziwych mitów!
Oliwa z oliwek szczególnie ta extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, ma jedną z najwyższych odporności na wysokie temperatury i dużą stabilność. Oliwa extra virgin była tłoczona na zimno. Jest więc naturalnym sokiem z oliwek i dzięki temu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości.
Tu kupisz idealną oliwę do smażenia:
Badania instytutu chemii uniwersytetu w Granadzie dają zaskakujące wyniki. Smażenie warzyw na oliwie z oliwek powoduje, że stają się one lepsze po usmażeniu niż były pierwotnie. Paradoks!
Po usmażeniu mają one więcej:
witamin,
przeciwutleniaczy,
substancji leczniczych i odżywczych, kwasów fenolowych, związków wiążących wolne rodniki.
Sofrito, czyli warzywa smażone na oliwie
Dzieje się tak dlatego, że oliwa w przeciwieństwie do innych tłuszczów, w wysokich temperaturach zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Dzięki temu wzbogaca nimi smażone potrawy.
Dodatkowo oliwa z oliwek ma dużo wyższą temperaturę dymienia niż większość innych tłuszczy. Jako jedyna (oprócz smalcu, ale o jego właściwościach dla zdrowia już wszystko wiadomo) nadaje się do przyrządzania mięsnych gulaszy. Gdy mięso, np. wołowina potrzebuje czasu aby zmiękło, dobrze je dusić na oliwie.
Pamiętajmy jednak aby smażyć na oliwie dobrej jakości extra virgin i najlepiej na oliwie pochodzącej z upraw ekologicznych, bo tylko taka jest wytwarzana bez chemii i nawozów, w zgodzie z naturą i środowiskiem.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.