koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Oliwa nie nadaje się do smażenia! Czy to prawda?

Dla Hiszpanów sprawa jest jasna. Od stuleci używało się oliwę do wszystkiego i tak jest nadal. Do lat sześćdziesiątych zeszłego wieku lodówki były słabo rozpowszechnione. Dlatego praktycznie nie używano w Hiszpanii masła.

Masło w tamtejszym klimacie psuło się szybko i miało nieładną konsystencję.

U nas nadal butelka oliwy jest traktowana przez wielu jak flakonik perfum i używana na specjalne okazje. Trzeba to zmienić!

Oliwa jest dobra na wszystko!

Często na targach, gdzie wystawiam oliwę, słyszę powtarzane jak mantrę, że: „Na oliwie nie można smażyć”.

To jeden z nieprawdziwych mitów!

Oliwa z oliwek szczególnie ta extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, ma jedną z najwyższych odporności na wysokie temperatury i dużą stabilność. Oliwa extra virgin była tłoczona na zimno. Jest więc naturalnym sokiem z oliwek i dzięki temu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości.

Tu kupisz idealną oliwę do smażenia:

Oliwa wzbogaca smażone na niej potrawy.

Badania instytutu chemii uniwersytetu w Granadzie dają zaskakujące wyniki. Smażenie warzyw na oliwie z oliwek powoduje, że stają się one lepsze po usmażeniu niż były pierwotnie. Paradoks!

Po usmażeniu mają one więcej:

witamin,

przeciwutleniaczy,

substancji leczniczych i odżywczych, kwasów fenolowych, związków wiążących wolne rodniki.

warzywa smażone na oliwie

Sofrito, czyli warzywa smażone na oliwie

 

Dzieje się tak dlatego, że oliwa w przeciwieństwie do innych tłuszczów, w wysokich temperaturach zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Dzięki temu wzbogaca nimi smażone potrawy.

Dodatkowo oliwa z oliwek ma dużo wyższą temperaturę dymienia niż większość innych tłuszczy. Jako jedyna (oprócz smalcu, ale o jego właściwościach dla zdrowia już wszystko wiadomo) nadaje się do przyrządzania mięsnych gulaszy. Gdy mięso, np. wołowina potrzebuje czasu aby zmiękło, dobrze je dusić na oliwie.

Pamiętajmy jednak aby smażyć na oliwie dobrej jakości extra virgin i najlepiej na oliwie pochodzącej z upraw ekologicznych, bo tylko taka jest wytwarzana bez chemii i nawozów, w zgodzie z naturą i środowiskiem.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt