Oliwa z oliwek jest doskonałym środkiem na zaparcia. W Hiszpanii jest to jeden z bardziej znanych domowych sposobów na problemy przewodu pokarmowego. Zarówno u dorosłych jak i u dzieci.
O korzyściach oliwy dla dzieci przeczytasz tutaj
Należy jednak pamiętać, że oliwa, choć pomocna w łagodzeniu wielu dolegliwości nie jest panaceum na wszystkie choroby. W przypadku uporczywych i ciągłych dolegliwości należy koniecznie skonsultować się z lekarzem, aby znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
Siedząca praca, brak ruchu sprzyja zaparciom. Czasami wystarczy trochę aktywności, aby dolegliwości trawienne ustąpiły. Warto też zwrócić uwagę na zdrową, zrównoważoną dietę bogatą w owoce i warzywa, ubogą w cukier, który sprzyja zaparciom oraz odpowiednio nawadniać organizm.
W przypadku łagodnych lub okazjonalnych zaparć oliwa z oliwek będzie doskonałym remedium.
Zacznijmy od wprowadzenia oliwy do codziennej diety. Statystyczny Hiszpan spożywa rocznie 14 litrów oliwy z oliwek. W Polsce trochę się ostatnio poprawiło, ale nasze spożycie to niespełna 1 litr.
Oliwa wspaniale reguluje działanie układu pokarmowego. Codzienne spożywanie oliwy z oliwek poprawia przemianę materii, przez co ułatwia wypróżnianie i przeciwdziała zaparciom.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy E i K, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, żelazo oraz przeciwutleniacze, które z kolei poprawiają proces wchłaniania i trawienia spożywanego pokarmu, zapewniają regularny transport jelitowy i zapobiegają zaparciom.
Oliwa z oliwek działa udrażniająco na jelita, dlatego stanowi doskonały środek przeczyszczający oraz łagodzący dyskomfort w jamie brzusznej. Zapobiega też stanom zapalnym.
Ekologiczna oliwa z oliwek z cytryną
Istnieje kilka sposobów użycia oliwy z oliwek na zaparcia. Najlepiej rano i na czczo:
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.