Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Miasto Jaen, malowniczo położone w sercu Andaluzji, wyróżnia się jako światowa stolica oliwy z oliwek. To właśnie w tym regionie Hiszpanii produkowane są jedne z najlepszych oliw z oliwek extra virgin, które zdobywają uznanie na całym świecie. Nie ma lepszego miejsca, aby poznać tajniki tego szlachetnego produktu niż Muzeum Terra Oleum, które z pasją przybliża proces produkcji oliwy oraz jej znaczenie w kulturze andaluzyjskiej.
Co roku Muzeum Terra Oleum organizuje prestiżowy konkurs, który ma na celu odpowiedzieć na pytanie: oliwa z oliwek która najlepsza? Uczestnicy podzieleni są na różne kategorie, co sprawia, że każda edycja jest niezwykle emocjonująca. W konkursie biorą udział zarówno duże przedsiębiorstwa, jak i małe rodzinne gospodarstwa. To właśnie dzięki temu wydarzeniu możemy odkrywać różnorodność smaku i aromatu oliwy z wczesnego zbioru, która jest uważana za jeden z najwyższej jakości produktów w tej branży.
I właśnie w tym roku Jury muzeum Terra Oleum przyznało główną nagrodę dla zielonej ekologicznej oliwy Oro del Vinalopó Premium z gospodarstwa Almazara San Cristobal w kategorii:
FINALISTAS MODALIDAD PRODUCCIÓN LIMITADA ECOLÓGICA <10000L Aceites Frutados Intensos
czyli
Finaliści produkcja ekologiczna limitowana (nieprzemysłowa) oliwa z wczesnego tłoczenia intensywny smak owoców.
Nagroda dla zielonej oliwy Oro del Vinalopo-Terra Oleum 2020
Ta nagroda wyróżnia producentów, którzy specjalizują się w wytwarzaniu oliw o intensywnych zielonych nutach, będących wynikiem zbiorów przeprowadzanych we wczesnym etapie. Dzięki temu możemy cieszyć się oliwą o wyjątkowym smaku i bogatym zapachu, które są efektem starannej pracy rolników oraz ich zaangażowania. To już kolejna ważna nagroda dla tej oliwy, przypomnijmy, że też w tym roku zielona oliwa Oro del Vinalopó zdobyła nagrodę na międzynarodowych targach Biofach w Norymberdze.
Wczesna oliwa z oliwek, znana jako zielona oliwa z oliwek, to prawdziwy skarb natury. Tłoczona z zielonych, niedojrzałych owoców, zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim bogactwem składników odżywczych. Oliwa z wczesnego zbioru, często określana jako oliwa early harvest, jest produktem najwyższej jakości, który wyróżnia się na tle innych oliw.
Proces jej produkcji jest kluczowy – oliwa ta jest tłoczona na zimno bezpośrednio po zbiorze, co pozwala zachować maksymalną ilość polifenoli. Te naturalne przeciwutleniacze mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, wspierając organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz przyczyniając się do poprawy ogólnego samopoczucia. Dzięki temu zielona oliwa z oliwek nie tylko wzbogaca potrawy, ale również wpływa korzystnie na zdrowie. Zielona oliwa z oliwek charakteryzuje się bezkonkurencyjnymi parametrami jakościowymi. Jej intensywny aromat oraz wyrazisty, owocowy smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy dań głównych. Warto sięgnąć po nią również jako składnik marynat czy sosów, które nabiorą niepowtarzalnego charakteru. Od tej pory zielona ekologiczna oliwa z oliwek Oro del Vinalopó będzie dumnie nosiła oznaczenie Nagroda Terra Oleum Wybór 2020. Jest to ogromne wyróżnienie, bo konkurencję stanowią wszyscy liczący się producenci oliwy w Hiszpanii. A jak wiadomo są ich tysiące.
Nagroda Terra Oleum dla zielonej ekologicznej oliwy Oro del Vinalopo
Dzięki niej zielona ekologiczna oliwa z oliwek Oro del Vinalopó weźmie udział w licznych akcjach promocyjnych. A także stanie się częścią stałej wystawy Muzeum Terra Oleum. Oliwą, która już zawsze będzie eksponowana w Oleotece z możliwością jej degustacji przez profesjonalistów i zwiedzających muzeum oliwy z oliwek Terra Oleum.
Jaen to miejsce pełne tradycji i innowacji, gdzie historia produkcji oliwy z oliwek sięga tysięcy lat. Region ten jest znany nie tylko ze swoich oliw, ale także z pięknych krajobrazów i gościnnych mieszkańców. Odwiedzając miasto Jaen, można poczuć atmosferę pasji do oliwy oraz jej znaczenie dla lokalnej społeczności.
Nie bez powodu Jaen jest uważane za centrum kulturalne i kulinarne Hiszpanii. Każdego roku turyści przybywają tutaj, aby uczestniczyć w festiwalach związanych z oliwą z oliwek, zwiedzać urokliwe miasteczka oraz skosztować wyśmienitych potraw przygotowanych z użyciem lokalnych produktów. Czas spędzony w tym regionie to nie tylko odkrywanie smaków, ale także zgłębianie wiedzy na temat: oliwa z oliwek produkcja i tradycja regionu. Miasto Jaen jako stolica oliwy z oliwek to prawdziwa mekka dla miłośników kulinariów oraz wszystkich tych, którzy pragną poznać tajemnice jednego z najważniejszych produktów Hiszpanii.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.