Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Fenologia oliwek to fascynujący temat, który odnosi się do rocznego cyklu życia drzewka oliwnego. Warto przyjrzeć się temu procesowi, aby zrozumieć, jak ważne są zbiory oliwek oraz jakie znaczenie mają dla produkcji ekologicznej oliwy. W Polsce zbiory owoców i warzyw przypadają przede wszystkim na lato, jednak w Hiszpanii, kraju o długiej tradycji uprawy oliwek, sytuacja wygląda zupełnie inaczej. W Hiszpanii zbiory oliwek rozpoczynają się od końca września i trwają aż do końca grudnia. To właśnie w tym okresie najwięcej owoców jest gotowych do zbioru. Warto zwrócić uwagę, że w zależności od regionu, metody zbiorów oraz czas, w którym oliwki są zbierane, mogą się różnić. Wiele z tych obszarów stawia na organiczne gaje oliwne, w których oliwki uprawiane są z poszanowaniem środowiska. Dzięki temu możemy cieszyć się zdrową i ekologiczną oliwą z oliwek, która nie tylko smakuje wybornie, ale także jest korzystna dla naszego zdrowia.
Oliwka, podobnie jak inne drzewa budzi się do życia wypuszczając pąki. W przypadku oliwek pączkowanie zaczyna się pod koniec zimy. W Hiszpanii drzewa budzą się już w styczniu, lutym w zależności od regionu. Pączek pęcznieje i pęka, pojawiają się nowe liście a następnie nowe łodygi. Oliwki wypuszczają dwa rodzaje łodyg wegetatywne i kwiatowe. W roku następnym z tych kwiatowych powstaną również nowe łodygi kwiatowe. Pąki i młode łodygi są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, natomiast przy sprzyjających warunkach rosną bardzo szybko.
Drzewa oliwne kwitną w połowie maja, chociaż w zależności od regionu może to być trochę wcześniej lub trochę później. To oczywiście najważniejszy moment, który rzutuje na przyszłe plony. Jak zwykle w rolnictwie wiele zależy od pogody. Rolnicy z niepokojem sprawdzają prognozę pogody, tym razem obawiając się deszczu.
Dlaczego? Bo to wiatr i suche powietrze przyczyniają się do zapylenia kwiatów drzewa oliwnego. Oliwki są zapylane pyłkiem z innych, czasem bardzo odległych od naszej plantacji oliwnych gajów.
Bywa, że oliwki hiszpańskie są zapylane przez te z Afryki północnej. Dobra bezdeszczowa pogoda jest bardzo ważna, bo proces ten trwa krótko, do dwóch tygodni. Ciekawostką jest, że tylko około 2% wszystkich kwiatów zostaje zapylonych, reszta przekwita nie zawiązując owoców.
Po zapyleniu płatki kwiatów opadają i powstaje nowa oliwka. Jak wspomniałem jedynie około 2% wszystkich kwiatów wydaje oliwki, a jeszcze w ramach tych 2% oliwka sama kontroluje populację. To drzewo jest mądre, pozostawia tylko tyle owoców ile jest w stanie wykarmić, reszta opada. Dlatego ważne, aby w tej fazie zapewnić drzewom jak najlepsze warunki do rozwoju. Oczywiście najważniejsze jest odpowiednie nawadnianie.
Zielona oliwa powstaje z zielonych, młodych oliwek
Dzięki temu można liczyć na dobrą jakość organicznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Pod koniec wiosny i na początku lata oliwka cały czas rośnie, wytwarza twardą pestkę. To bardzo delikatny moment w uprawie, bo trzeba wykarmić zarówno rosnące owoce jak i nowe pędy, od których będą zależeć przyszłoroczne zbiory. W późniejszym okresie, latem, gdy jest bardzo gorąco drzewo odbywa sjestę, „zasypia” w dzień a odpoczywa w nocy. Oliwki cały czas zachowują bardzo intensywny zielony kolor, ale w tym okresie praktycznie już nie rosną. Od tej pory ich wielkość nie zmieni się do momentu dojrzewania.
Pod koniec lata zmienia się kolor owoców. W gajach oliwnych widać dużą różnorodność kolorów od żółtego, różowego po intensywny granat.
Oliwki dojrzewają i zmieniają kolory
W większości gospodarstw czeka się jeszcze parę tygodni, aby wszystkie oliwki dojrzały i dopiero przystępuje do zbiorów.
W Almazara San Cristóbal i w S.C.A. SAN VICENTE jest inaczej! Aby uzyskać owoce wysokiej jakości, które pozwolą na wytłoczenie doskonałej organicznej oliwy z oliwek, w tych gospodarstwach zdecydowano się na tzw. „zielony zbiór”, "early harvest". Oznacza to, że zbierają oni oliwki, które są jeszcze zielone. Dzięki temu otrzymujemy, co prawda mniejszą ilość soku, ale za to najwyższej jakości. Można w ten sposób uzyskać oliwę o ekstremalnie niskiej kwasowości, nawet 0,08% czyli 10 razy lepiej niż przewiduje norma EU dla oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimo. Kwasowość oliwy z oliwek, to podstawowy wskażnik jakościowy im niższa kwasowość tym lepsza oliwa!
Pod koniec lata wszystkie oliwki zmieniają kolor na granatowy jest to, zatem tradycyjny moment zbioru, pod warunkiem, że owoców nie zebrano w okresie poprzedzającym, gdy oliwki były jeszcze zielone.
dojrzałe czarne oliwki na drzewie
To kluczowy moment, ponieważ im bardziej dojrzała oliwka, tym łatwiej opada z drzewa. Oliwki, które spadły szybko zaczynają się utleniać, fermentować, psuć. Trzeba pamiętać, że dobra jakość oliwy z oliwek wymaga zbierania jedynie oliwek z drzewa, nie tych, które same spadły. Ponadto zebrane oliwki powinny być wytłoczone i w ciągu paru godzin po zebraniu. Oliwki zbyt dojrzałe bardzo często tracą swoje właściwości odżywcze, aromat, smak. Mają też często niższą zawartość polifenoli.
Z tych właśnie powodów mając na uwadze najwyższą jakość oliwy w gospodarstwach z których sprowadzam oliwę :San Cristóbal i S.C.A. SAN VICENTE zdecydowano się na zbiór zielonych lub nie w pełni dojrzałych oliwek.
Zbiory oliwek to nie tylko praca, to prawdziwe święto dla lokalnych społeczności. Wiele rodzin angażuje się w ten proces, zbierając oliwki ręcznie, co pozwala na zachowanie najwyższej jakości owoców. Po zebraniu, oliwki są natychmiast tłoczone, powstaje świeża oliwa, co pozwala zachować ich smak i wartości odżywcze. Tłoczenie oliwy w niezbyt długim czasie po zbiorach to kluczowy element, który wpływa na jakość finalnego produktu. Podsumowując, roczny cykl życia drzewka oliwnego to nie tylko zbiory oliwek, ale także szereg procesów związanych z ich uprawą i produkcją ekologicznej oliwy. Wybierając oliwę z organicznych gajów oliwnych, wspieramy nie tylko zdrowy styl życia, ale także ochronę środowiska. To świadomy wybór, który przynosi korzyści zarówno dla nas, jak i dla naszej planety.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.