Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.

 

ZAMKNIJ

Domowa oliwa z oliwek smakowa

Domowa oliwa z oliwek smakowa

Oliwa z oliwek extra virgin to podstawa zdrowej diety

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest bazą diety śródziemnomorskiej, która słynie z właściwości zdrowotnych i wyjątkowego smaku. Prawdziwa oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest pełna naturalnych składników odżywczych i ma intensywny aromat. Czysty sok z oliwek jest zdrowy i smaczny. Jeśli połączymy go z innymi produktami spożywczymi otrzymamy wyjątkowy aromat i skorzystamy z dobroczynnych właściwości oliwy z oliwek podwójnie.

aromatyzowana oliwa z oliwek

Do czego używać domowej oliwy smakowej?


Aromatyzowana oliwa z oliwek może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Możemy ją wykorzystać do wzmocnienia smaku mięs, sałatek, warzyw i innych dań. Połączenie oliwy z oliwek z innymi składnikami sprawia, że potrawy nabierają niepowtarzalnego charakteru i wyjątkowego smaku.

Jak przygotować oliwę smakową?


Przygotowanie aromatyzowanej oliwy z oliwek jest bardzo proste. Jedynym minusem jest czas, będziemy musieli trochę poczekać, zanim spróbujemy.
Aby przygotować domową oliwę smakową, wystarczy połączyć oliwę z oliwek z ulubionym składnikiem i pozostawić do maceracji przez co najmniej dwa tygodnie. Ważne jest, aby używać wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin, aby zachować jej właściwości zdrowotne i aromat. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, najlepiej ekologiczna oliwa z oliwek nie utraci swoich właściwości w połączeniu z innym składnikiem. Przechowywanie oliwy w chłodnym i suchym miejscu pozwoli jej lepiej nasycić się zapachem przyprawy czy ziół.
Najlepsza oliwa z oliwek tłoczona na zimno ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy nią polewać sałatki, dodawać do dań gotowanych czy marynować mięsa. Jej korzystne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla innych tłuszczów.


Dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami i aromatami, aby stworzyć własną, unikatową oliwę smakową. Jej przygotowanie może być świetnym pomysłem na prezent dla bliskich lub dodatkiem do domowych potraw. Zainspiruj się kuchnią śródziemnomorską i ciesz się aromatycznymi i zdrowymi potrawami przygotowanymi z najlepszą oliwą z oliwek tłoczoną na zimno. Proponujemy najczęściej stosowane oliwy smakowe, ale możesz stworzyć swój własny olej smakowy, ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!

  • Oliwa aromatyzowana chilli

To jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Na litr oliwy z pierwszego tłoczenia potrzebujemy 60 gramów świeżego chilli lub 30 gramów suszonego chilli i liść laurowy. Niezależnie od rodzaju chilli, musimy je pokroić na małe kawałki i wrzucić do butelki razem z liściem laurowym i oliwą. Gdy osiągniemy pożądaną intensywność pikanterii, filtrujemy oliwę i gotowe. Oliwa z oliwek o smaku chili idealnie nadaje się do łączenia z mięsami lub pieczeniami, a nawet z pizzą, aby uzyskać bardziej pikantny akcent.

domowa oliwa z oliwek smakowa

  • Oliwa o smaku czosnkowym

Obieramy 4 ząbki czosnku i kroimy je. Wrzucamy je do butelki z ziarenkami pieprzu i liściem laurowym. Butelkę napełniamy litrem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy na około cztery tygodnie i nie filtrujemy, nie jest to konieczne. Oliwa o smaku czosnkowym idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów z sosem pomidorowym, pieczeni i filetów rybnych, zup oraz warzyw surowych i gotowanych.

  • Oliwa o smaku cytrynowym

Oliwa z oliwek i cytryna to jedno ze zwycięskich połączeń.  Myjemy dwie cytryny i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki i wrzucamy do butelki z litrem oliwy z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy na około miesiąc, aby nabrała intensywnego smaku. Nie ma potrzeby filtrowania. Oliwa o smaku cytrynowym idealnie nadaje się jako przyprawa do sałatek, ryb i owoców morza.

  • Oliwa aromatyzowana przyprawami i ziołami

Na jeden litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia potrzebujemy dwóch liści laurowych, dwóch goździków, sześciu ziaren pieprzu, jednej gałązki rozmarynu, jednej laski cynamonu i czterech jagód jałowca. Możemy również dodać tymianek. Wszystkie składniki wrzucamy do butelki z oliwą w całości i odstawiamy na miesiąc. Oliwę filtrujemy przed użyciem. Ważne jest, aby zioła były czyste i umyte przed włożeniem ich do butelki, a także osuszone, aby zapobiec kontaktowi wody z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Oliwa aromatyzowana przyprawami idealnie nadaje się do pomidorów, warzyw, serów i sosów.

Do butelki z oliwą wkładamy jedną lub dwie gałązki rozmarynu i pozostawiamy na 3 tygodnie. Dla uzyskania intensywniejszego smaku możemy dodać także ziarenka pieprzu. Oliwa o smaku rozmarynowym jest idealnym towarzyszem grillowanych mięs, potraw z ziemniaków i wszelkich zup.

  • Oliwa bazyliowa

Aby nadać smak jednemu litrowi oliwy, potrzebujemy około 40 świeżych liści bazylii. Myjemy je dobrze, suszymy i zostawiamy na szmatce, aż stracą całą wilgoć. Wrzucamy je do butelki z oliwą. Liście powinny być całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 20 dni i filtrujemy. Oliwa o smaku bazyliowym idealnie nadaje się jako przyprawa do zup, makaronów czy sałatek.


Oliwy smakowe dobrze przechowują się około czterech miesięcy. Aby wydobyć maksymalny smak, możemy raz lub dwa razy w tygodniu lub przed spożyciem potrząsnąć butelką. Aby oliwy zachowały swój aromat jak najdłużej, używajmy je w połowie gotowania lub przed podaniem.

 

Idealne do aromatyzowania oliwy z oliwek extra virgin kupisz tu.


 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt