Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno jest bazą diety śródziemnomorskiej, która słynie z właściwości zdrowotnych i wyjątkowego smaku. Prawdziwa oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest pełna naturalnych składników odżywczych i ma intensywny aromat. Czysty sok z oliwek jest zdrowy i smaczny. Jeśli połączymy go z innymi produktami spożywczymi otrzymamy wyjątkowy aromat i skorzystamy z dobroczynnych właściwości oliwy z oliwek podwójnie.
Aromatyzowana oliwa z oliwek może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Możemy ją wykorzystać do wzmocnienia smaku mięs, sałatek, warzyw i innych dań. Połączenie oliwy z oliwek z innymi składnikami sprawia, że potrawy nabierają niepowtarzalnego charakteru i wyjątkowego smaku.
Przygotowanie aromatyzowanej oliwy z oliwek jest bardzo proste. Jedynym minusem jest czas, będziemy musieli trochę poczekać, zanim spróbujemy.
Aby przygotować domową oliwę smakową, wystarczy połączyć oliwę z oliwek z ulubionym składnikiem i pozostawić do maceracji przez co najmniej dwa tygodnie. Ważne jest, aby używać wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin, aby zachować jej właściwości zdrowotne i aromat. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, najlepiej ekologiczna oliwa z oliwek nie utraci swoich właściwości w połączeniu z innym składnikiem. Przechowywanie oliwy w chłodnym i suchym miejscu pozwoli jej lepiej nasycić się zapachem przyprawy czy ziół.
Najlepsza oliwa z oliwek tłoczona na zimno ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy nią polewać sałatki, dodawać do dań gotowanych czy marynować mięsa. Jej korzystne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla innych tłuszczów.
Dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami i aromatami, aby stworzyć własną, unikatową oliwę smakową. Jej przygotowanie może być świetnym pomysłem na prezent dla bliskich lub dodatkiem do domowych potraw. Zainspiruj się kuchnią śródziemnomorską i ciesz się aromatycznymi i zdrowymi potrawami przygotowanymi z najlepszą oliwą z oliwek tłoczoną na zimno. Proponujemy najczęściej stosowane oliwy smakowe, ale możesz stworzyć swój własny olej smakowy, ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!
To jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Na litr oliwy z pierwszego tłoczenia potrzebujemy 60 gramów świeżego chilli lub 30 gramów suszonego chilli i liść laurowy. Niezależnie od rodzaju chilli, musimy je pokroić na małe kawałki i wrzucić do butelki razem z liściem laurowym i oliwą. Gdy osiągniemy pożądaną intensywność pikanterii, filtrujemy oliwę i gotowe. Oliwa z oliwek o smaku chili idealnie nadaje się do łączenia z mięsami lub pieczeniami, a nawet z pizzą, aby uzyskać bardziej pikantny akcent.
Obieramy 4 ząbki czosnku i kroimy je. Wrzucamy je do butelki z ziarenkami pieprzu i liściem laurowym. Butelkę napełniamy litrem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy na około cztery tygodnie i nie filtrujemy, nie jest to konieczne. Oliwa o smaku czosnkowym idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów z sosem pomidorowym, pieczeni i filetów rybnych, zup oraz warzyw surowych i gotowanych.
Oliwa z oliwek i cytryna to jedno ze zwycięskich połączeń. Myjemy dwie cytryny i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki i wrzucamy do butelki z litrem oliwy z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy na około miesiąc, aby nabrała intensywnego smaku. Nie ma potrzeby filtrowania. Oliwa o smaku cytrynowym idealnie nadaje się jako przyprawa do sałatek, ryb i owoców morza.
Na jeden litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia potrzebujemy dwóch liści laurowych, dwóch goździków, sześciu ziaren pieprzu, jednej gałązki rozmarynu, jednej laski cynamonu i czterech jagód jałowca. Możemy również dodać tymianek. Wszystkie składniki wrzucamy do butelki z oliwą w całości i odstawiamy na miesiąc. Oliwę filtrujemy przed użyciem. Ważne jest, aby zioła były czyste i umyte przed włożeniem ich do butelki, a także osuszone, aby zapobiec kontaktowi wody z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Oliwa aromatyzowana przyprawami idealnie nadaje się do pomidorów, warzyw, serów i sosów.
Do butelki z oliwą wkładamy jedną lub dwie gałązki rozmarynu i pozostawiamy na 3 tygodnie. Dla uzyskania intensywniejszego smaku możemy dodać także ziarenka pieprzu. Oliwa o smaku rozmarynowym jest idealnym towarzyszem grillowanych mięs, potraw z ziemniaków i wszelkich zup.
Aby nadać smak jednemu litrowi oliwy, potrzebujemy około 40 świeżych liści bazylii. Myjemy je dobrze, suszymy i zostawiamy na szmatce, aż stracą całą wilgoć. Wrzucamy je do butelki z oliwą. Liście powinny być całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 20 dni i filtrujemy. Oliwa o smaku bazyliowym idealnie nadaje się jako przyprawa do zup, makaronów czy sałatek.
Oliwy smakowe dobrze przechowują się około czterech miesięcy. Aby wydobyć maksymalny smak, możemy raz lub dwa razy w tygodniu lub przed spożyciem potrząsnąć butelką. Aby oliwy zachowały swój aromat jak najdłużej, używajmy je w połowie gotowania lub przed podaniem.
Idealne do aromatyzowania oliwy z oliwek extra virgin kupisz tu.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.