koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Czy używać, a może nie używać oliwy z oliwek?

Czy używać, a może nie używać oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek coraz częściej gości na polskich stołach, ale cały czas niektórych nurtują pytania czy rzeczywiście jest zdrowa, czy wszyscy mogą jej używać, czy nie tuczy itp?

Oliwa z oliwek tuczy?

Tak, oliwa zawiera stosunkowo dużo kalorii około 900 na 100 gram. Jej głównym składnikiem jest kwas oleinowy, lipidy, które w nadmiarze powoduje otyłość. Jest więc prawdą, że nadużywanie oliwy będzie powodować przybieranie na wadze. Ale oliwa z oliwek extra virgin ma też inną cudowną cechę - wystarczy jej użyć tylko trochę - łyżkę lub parę kropel, aby nadać przyrządzanej potrawie doskonałego aromatu i smaku. Więcej o tym pisałem tutaj:Jeśli wyeliminujemy „złe tłuszcze zawarte w śmieciowym jedzeniu” i będziemy używać oliwy extra virgin z umiarem, to na pewno nie utyjemy.

 

Nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek?

To nie jest prawdą! Na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia można smażyć. Mało tego, jest to wyjątkowy tłuszcz, na którym można smażyć kilka razy. Oliwa extra virgin nawet po piątym smażeniu zachowuje swoje właściwości prozdrowotne i nie przekształca się, jak inne tłuszcze, w związki szkodliwe dla naszego organizmu. Dodatkowo oliwa ma wyższą temperaturę dymienia niż inne tłuszcze. Można na niej smażyć w wyższej temperaturze niż na zwykłych olejach. Dzięki temu mięso czy owoce morza smażone we wrzącej oliwie szybko się zamykają i nie pozwalają uciec smakowi na zewnątrz. Potrawa pozostaje soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Więcej o smażeniu na oliwie tutaj:
Zasłużoną sławą cieszą się owoce morza przyrządzane na oliwie  przez Andaluzyjczyków. Ich kalmary nigdy nie są „gumowe”, ponieważ używają do smażenia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.

Nie używaj, jeśli nie wiesz skąd pochodzi.

Najważniejsze jest, aby nie używać oliwy, jeśli nie wiemy skąd pochodzi. Powód? Na rynku jest ogromna ilość fałszowanej oliwy. Na przykład, tylko we Włoszech 80% oliwy z oliwek to podróbki. Oliwa jest fałszywa, jeśli zawiera mieszankę olejów o różnej jakości lub została wymieszana z innym olejami roślinnym. A czasem bywa tak, że zostaje zabutelkowana z resztkami oliwy z poprzednich zbiorów i jest sprzedawana jako świeża.  Na co zwrócić uwagę kupując oliwę - zobacz tu:
Kupujmy oliwę od sprawdzonych producentów, a najlepiej oliwę ekologiczną. W Hiszpanii ekologiczna oliwa musi spełniać wysokie wymagania jakościowe. Przeprowadzane są co roku drobiazgowe analizy chemiczne, które stwierdzają, czy dana oliwa z oliwek spełnia rygory oliwy ekologicznej. Certyfikat ekologiczny nie jest dany raz na zawsze, trzeba go odnawiać co roku i swoje kosztuje.
Tu kupisz doskonałą ekologiczną oliwę.

Czy używać oliwy, jako kremu.

Znane są doskonałe właściwości odżywcze i nawilżające oliwy z oliwek. Oliwa jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce do produkcji masek do włosów, kremów, domowych mydeł itp.
Ale uwaga - nie do każdego rodzaju skóry nadaje się oliwa, może zaszkodzić skórze skłonnej do trądziku. Przy cerze tłustej lepiej nie używać oliwy, jako kosmetyku. 
 

Jednak oprócz powyższych zastrzeżeń należy podkreślić, że każda kropl a oliwy jest dobra dla twojego obecnego i przyszłego zdrowia. Oliwa zawiera naturalne przeciwutleniacze i dużo witaminy E, poprawia trawienie chroni przed zawałem i niektórymi nowotworami, poprawia dobry cholesterol a obniża zły.

Tu kupisz doskonałą ekologiczną oliwę.

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt