Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Zielona Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas verde była nagradzana wielokrotnie, ale w tym roku ZWYCIĘŻYŁA na międzynarodowym konkursie oliwy w Madrycie. Zdobyła tytuł najlepszej oliwy Picual na świecie. Więcej o tej nagrodzie przeczytasz tutaj:
Oliwa ta ma ekstremalnie niską kwasowość, jedynie 0,13% i bardzo dużą zawartość polifenoli. Substancje te są bardzo korzystne dla organizmu. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Uważa się, że polifenole są ważne w profilaktyce raka. Więcej o właściwościach tej oliwy przeczytasz tu
Jest to oliwa jednoodmianowa, z oliwek odmiany Picual, uprawianych w gajach oliwnych parku narodowego Sierra de las Villas. To tzw. oliwa zielona wczesnego zbioru „early harvest”, czyli z oliwek zbieranych w połowie października. To bardzo mocna i aromatyczna oliwa: na podniebieniu czujemy wyraźne aromaty zielonych młodych owoców, świeżo skoszonej trawy, z lekką goryczką oraz bardzo wyczuwalną zrównoważoną pikantnością.
Oliwki zbiera się na samym początku sezonu. Niektóre owoce są jeszcze zupełnie małe i niedojrzałe, inne na tyle duże, że nadają się do tłoczenia oliwy. Proces zbiorów jest uciążliwy, oliwki trzeba zrywać ręcznie, aby zebrać tylko te które nadają się już do wytłoczenia oliwy. Do wyprodukowania 1 l oliwy z oliwek z wczesnych zbiorów potrzeba około 12 kilogramów oliwek. Dla porównania, 1 l klasycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymamy po wytłoczeniu około 4 kilogramów owoców. Zbiór dojrzałych oliwek jest szybszy i prostszy, bo można zastosować maszyny. To sprawia, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia z wczesnych zbiorów jest droższa niż klasyczne oliwy extra virgin.
Tu kupisz Zieloną Oliwę z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas verde
Zielona Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas verde
jest pakowana w Bag in Box. Oliwę umieszcza się w elastycznej torbie wyposażonej w kranik, zamkniętej w kartonowym pudełku. Ten rodzaj pojemnika doskonale zachowuje wszystkie właściwości oliwy, gdyż jest ona zamknięta próżniowo.
Przy większych pojemnościach takie opakowanie ma decydujące znaczenie, ponieważ powietrze i światło działają negatywnie na oliwę. Dzięki zastosowaniu tego opakowania możliwe jest wydłużenie okresu przydatności do spożycia oliwy.
W przypadku Bag in Box nawet podczas przelewaniu do mniejszego pojemnika, do oliwy nie dostaje się powietrze. Dzięki temu możemy się cieszyć doskonałą jakością i smakiem do ostatniej kropli oliwy. Opakowanie chroni również w 100% przed światłem, drugim niekorzystnym czynnikiem wpływającym na jakość oliwy. Bag in Box doskonale zabezpiecza oliwę przed jełczeniem i utlenianiem.
Kranik pozwala odmierzyć taką ilość oliwy, jakiej potrzebujemy. Proces jest czysty i łatwy, nie ma tu ryzyka zachlapania oliwą, jak przy przelewaniu z puszek.
Opakowanie Bag in Box jest lekkie, odporne na uszkodzenia i łatwe w transporcie Przypomnijcie sobie, ile razy zdarzyło się, że kurier przeniósł Wam wgniecioną puszkę.
Integrowana Produkcja to system uprawy owoców i warzyw, który wykorzystuje i zapewnia zachowanie w dłuższej perspektywie zrównoważonego rolnictwa, które jak najmniej szkodzi naturze. Przy produkcji rolnej wprowadza się biologiczne i chemiczne metody kontroli oraz inne techniki, które godzą wymagania współczesnego społeczeństwa, ochronę środowiska naturalmego i produktywność rolnictwa.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.