koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Pasta z oliwek „Tapenada”.

Pasta z  oliwek „Tapenada”.

Pasta z oliwek „Tapenada”

Pasta z oliwek, czyli pochodząca z Francji Tapenada, to świetna, zdrowa i prosta przekąska. Może być podana na grzance jako tapas do wina czy piwa lub jako dodatek do makaronu czy grillowanej ryby.

Smak południa i wakacji.

Zdrowa dieta śródziemnomorska

Ta pełna smaków przekąska przeniesie nas bezpośrednio w kulinarne klimaty południa i kuchni śródziemnomorskiej, którą tak bardzo lubimy.
Aby uzyskać wyborny smak, należy postarać się o jak najlepsze składniki. Dobre czarne oliwki, anchois czyli sardele i dobrej jakości oliwę z oliwek. Najlepiej extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Choć składników nie używa się dużo, to jednak ich jakość ma znaczenie.

Oliwa klasy Premium

Tu kupisz dobrą oliwę do Tapenady

Potrzebne składniki

Składniki na około 200 gram pasty z oliwek „Tapenady” to.
4 listki świeżej bazylii, ½ ząbku czosnku,

10 kaparów, 1 filet anchois,

150 g czarnych oliwek bez pestki,

80 ml oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Przygotowanie

Tapenadę tradycyjnie przygotowuje się w moździerzu, miażdżąc wszystkie składniki i dodając po trochu oliwę z oliwek. Oczywiście można proces przyśpieszyć używając blendera. W tym przypadku jednak trzeba uważać, aby pasta nie wyszła zbyt gładka.Tradycyjnie powinna być niejednolita, z wyczuwanymi składnikami.

Tapenada pasta z oliwek

Zaczynamy od połówki czosnku. Miażdżymy ją w moździerzu. Następnie dodajemy kapary i anchois, posiekane liście bazylii i na koniec czarne oliwki. Cały czas ucieraną masę uzupełniamy oliwą, tak aby uzyskać dobrze utartą masę, ale o grubej, wyraźnej teksturze.
Gotową pastę z oliwek przekładamy do salaterki, wkładamy do lodówki aby się schłodziła i aby przegryzły się smaki.

Bon appétit, ¡Buen provecho!

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt