koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Pan con tomate z oliwą z oliwek.

Pan con tomate z oliwą z oliwek.

Hiszpańskie śniadanie

Lato w pełni można kupić smaczne dojrzałe pomidory, więc dziś Pan con tomate, czyli hiszpańskie grzanki z pomidorami i oliwą z oliwek.

Chleb z pomidorami to jedno z najpopularniejszych śniadań w Hiszpanii. O ile oczywiście ktoś nie woli śniadań na słodko. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie tego tapas, w zależności od regionu i indywidualnego smaku.

Mamy Pan con tomate w wersji wegańskiej lub nie. Czyli z hiszpańską szynką serrano lub ibérico. Przy dojrzałych pomidorach i dobrej oliwie z oliwek wszystkie wersje smakują wyśmienicie.

Wydaje się, że oryginalnie była to przekąska biednych, czyli wykorzystywano do przygotowania suchy twardy chleb. Obecnie jest zwykle przygotowywana z bagietki, pszennej bułki lub z chleba tostowego.

Sposób przygotowania

Są różne metody przygotowania pulpy z pomidorów. Jeśli mamy pomidory wyjątkowo dojrzałe można połówkę pomidora wcierać bezpośrednio w kromkę chleba, ale jest to metoda dosyć uciążliwa. Częściej do przygotowania stosuje się tarkę o dużych oczkach.

Tarka do pomidorów

Można też użyć miksera, w tym przypadku trzeba wcześniej sparzyć pomidory i obrać je ze skórki.

Przetarte pomidory przekładamy do salaterki, solimy i dodajemy trochę oliwy z oliwek extra virgin.

Tak przygotowany przecier pomidorowy, możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.

SKŁADNIKI

4 połówki bułki, bagietki lub chleba tostowego.

1 obrany ząbek czosnku

2 dojrzałe pomidory

1/4 łyżeczki soli

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin

Oliwa klasy Premium

Tu kupisz doskonałą oliwę

Przygotowanie

Przygotuj grzanki w tosterze lub na patelni.

Posiekaj czosnek na plasterki i rozłóż na kromkach chleba, aby przeszły jego smakiem. Z jednego ząbku czosnku można przygotować około 4-6 kromek. Hiszpanie często wcierają po prostu połówkę czosnku w chleb, ale jest bardziej pracochłonne.

Pokrój pomidory na pół i zetrzyj je za pomocą tarki, cała skórka powinna zostać w dłoni. Wlej przecier pomidorowy do salaterki, dodaj sól, oliwę z oliwek i zamieszaj.

Pan con tomate z szynką serrano

Tak przygotowany przecier pomidorowy rozkładamy łyżeczką na każdej kromce, można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i dodać ulubione dodatki, posiekaną pietruszkę, bazylię lub hiszpańską szynkę serrano lub ibérico. Przygotowane grzanki Pan con tomate podajemy natychmiast, aby pozostały chrupiące.

¡Buen provecho!

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt