Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.
Lato w pełni można kupić smaczne dojrzałe pomidory, więc dziś Pan con tomate, czyli hiszpańskie grzanki z pomidorami i oliwą z oliwek.
Chleb z pomidorami to jedno z najpopularniejszych śniadań w Hiszpanii. O ile oczywiście ktoś nie woli śniadań na słodko. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie tego tapas, w zależności od regionu i indywidualnego smaku.
Mamy Pan con tomate w wersji wegańskiej lub nie. Czyli z hiszpańską szynką serrano lub ibérico. Przy dojrzałych pomidorach i dobrej oliwie z oliwek wszystkie wersje smakują wyśmienicie.
Wydaje się, że oryginalnie była to przekąska biednych, czyli wykorzystywano do przygotowania suchy twardy chleb. Obecnie jest zwykle przygotowywana z bagietki, pszennej bułki lub z chleba tostowego.
Są różne metody przygotowania pulpy z pomidorów. Jeśli mamy pomidory wyjątkowo dojrzałe można połówkę pomidora wcierać bezpośrednio w kromkę chleba, ale jest to metoda dosyć uciążliwa. Częściej do przygotowania stosuje się tarkę o dużych oczkach.
Można też użyć miksera, w tym przypadku trzeba wcześniej sparzyć pomidory i obrać je ze skórki.
Przetarte pomidory przekładamy do salaterki, solimy i dodajemy trochę oliwy z oliwek extra virgin.
Tak przygotowany przecier pomidorowy, możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.
SKŁADNIKI
4 połówki bułki, bagietki lub chleba tostowego.
1 obrany ząbek czosnku
2 dojrzałe pomidory
1/4 łyżeczki soli
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin
Przygotuj grzanki w tosterze lub na patelni.
Posiekaj czosnek na plasterki i rozłóż na kromkach chleba, aby przeszły jego smakiem. Z jednego ząbku czosnku można przygotować około 4-6 kromek. Hiszpanie często wcierają po prostu połówkę czosnku w chleb, ale jest bardziej pracochłonne.
Pokrój pomidory na pół i zetrzyj je za pomocą tarki, cała skórka powinna zostać w dłoni. Wlej przecier pomidorowy do salaterki, dodaj sól, oliwę z oliwek i zamieszaj.
Tak przygotowany przecier pomidorowy rozkładamy łyżeczką na każdej kromce, można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i dodać ulubione dodatki, posiekaną pietruszkę, bazylię lub hiszpańską szynkę serrano lub ibérico. Przygotowane grzanki Pan con tomate podajemy natychmiast, aby pozostały chrupiące.
¡Buen provecho!
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.