koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Oliwy jednoodmianowe czy kupażowane, które są lepsze?

Oliwy jednoodmianowe czy kupażowane, które są  lepsze?

Jaką oliwę wybrać?

Oliwy jednoodmianowe, jak sama nazwa wskazuje są tłoczone z oliwek jednego gatunku. Dlatego mają charakterystyczny dla danego gatunku owoców zapach i smak.

W Hiszpanii uprawia się wiele gatunków oliwek. Podobnie jak we Francji z serami, każda hiszpańska wioska może mieć swoje własne, charakterystyczne dla regionu oliwki.

Są też oczywiście oliwki przeznaczone do spożycia jako tapas i te do produkcji oliwy

Kupażowana czy jednoodmianowa-jaka jest lepsza?

Każda hiszpańska wioska może mieć własną odmianę oliwy, którą ceni najbardziej. Na pytanie, która oliwa jest lepsza: jednoodmianowa, czy wytłoczona z różnych odmian oliwek - nie ma prostej odpowiedzi.

Z oliwą jest jak z winem, każdy smakosz ma swój smak i upodobania. Poza tym zwykle ten sam produkt smakuje inaczej w różnych potrawach. Podobnie jest z oliwą, jest to bardzo indywidualna ocena.

Każda odmiana oliwek różni się smakiem

 

Każda odmiana oliwki ma swój charakterystyczny smak, więc i oliwa z niej wytworzona będzie zachowywać te szczególne cechy. Tak jak w przypadku wina, najlepiej wypróbować kilka rodzajów i wybrać ten, który najbardziej nam zasmakuje, lub ten, który najlepiej pasuje do danej potrawy.

A co to jest oliwa kupażowana?

Do jej wytworzenia stosuje się różne odmiany oliwek w różnych proporcjach.

Nie chodzi tu bynajmniej o marną oliwę będącą mieszaniną nieznanych oliw z całego świata. Sprzedawaną często w przystępnej cenie w dyskontach.

Oliwę „kupażuje” się w celu otrzymania oliwy lepszej jakości, łączącej to co najlepsze w poszczególnych oliwnych szczepach. Taka oliwa ma często lepszy, bogatszy smak i zapach niż oliwy jednoszczepowe.

Oliwę kupażowaną wytwarza się w jednej tłoczni, z oliwek ze znanego źródła pochodzenia (tzw. „Chroniona nazwa pochodzenia”), a ustaleniem proporcji zajmuje się kiper, mistrz w tym fachu. Wykorzystuje on najlepsze cechy używanych w produkcji oliwek, tak aby uzyskać oliwę klasy Premium Extra Virgin.

Oliwy te charakteryzują się często przyjemnym, zrównoważonym smakiem i większą trwałością.

Najlepszy kupaż-ekologiczna oliwa extra virgin Oro del Vinalopó

Takim sztandarowym produktem wśród oliw kupażowanych jest Oro del Vinalopó ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin.

ekologiczna oliwa extra virgin Oro del Vinalopó

 

Tu kupisz oliwę Oro del Vinalopo Premium

Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, klasy Gourmet o ekstremalnie niskiej kwasowości 0,14%. Oliwa ta została wytłoczona w 60 % z oliwek Picual o smaku zielonych świeżych owoców w 25 % oliwek Arbequina, nadających jej lekko słodkawy i delikatny smak i w 15% z oliwek Rojal de Cañada, które odpowiadają za pikantność i lekką goryczkę a poza tym mają doskonałe właściwości prozdrowotne.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt