Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł, płatne "z góry" wysyłamy gratis.
Oliwy jednoodmianowe, jak sama nazwa wskazuje są tłoczone z oliwek jednego gatunku. Dlatego mają charakterystyczny dla danego gatunku owoców zapach i smak.
W Hiszpanii uprawia się wiele gatunków oliwek. Podobnie jak we Francji z serami, każda hiszpańska wioska może mieć swoje własne, charakterystyczne dla regionu oliwki.
Są też oczywiście oliwki przeznaczone do spożycia jako tapas i te do produkcji oliwy
Każda hiszpańska wioska może mieć własną odmianę oliwy, którą ceni najbardziej. Na pytanie, która oliwa jest lepsza: jednoodmianowa, czy wytłoczona z różnych odmian oliwek - nie ma prostej odpowiedzi.
Z oliwą jest jak z winem, każdy smakosz ma swój smak i upodobania. Poza tym zwykle ten sam produkt smakuje inaczej w różnych potrawach. Podobnie jest z oliwą, jest to bardzo indywidualna ocena.
Każda odmiana oliwek różni się smakiem
Każda odmiana oliwki ma swój charakterystyczny smak, więc i oliwa z niej wytworzona będzie zachowywać te szczególne cechy. Tak jak w przypadku wina, najlepiej wypróbować kilka rodzajów i wybrać ten, który najbardziej nam zasmakuje, lub ten, który najlepiej pasuje do danej potrawy.
Do jej wytworzenia stosuje się różne odmiany oliwek w różnych proporcjach.
Nie chodzi tu bynajmniej o marną oliwę będącą mieszaniną nieznanych oliw z całego świata. Sprzedawaną często w przystępnej cenie w dyskontach.
Oliwę „kupażuje” się w celu otrzymania oliwy lepszej jakości, łączącej to co najlepsze w poszczególnych oliwnych szczepach. Taka oliwa ma często lepszy, bogatszy smak i zapach niż oliwy jednoszczepowe.
Oliwę kupażowaną wytwarza się w jednej tłoczni, z oliwek ze znanego źródła pochodzenia (tzw. „Chroniona nazwa pochodzenia”), a ustaleniem proporcji zajmuje się kiper, mistrz w tym fachu. Wykorzystuje on najlepsze cechy używanych w produkcji oliwek, tak aby uzyskać oliwę klasy Premium Extra Virgin.
Oliwy te charakteryzują się często przyjemnym, zrównoważonym smakiem i większą trwałością.
Takim sztandarowym produktem wśród oliw kupażowanych jest Oro del Vinalopó ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin.
Ekologiczna oliwa extra virgin Oro del Vinalopó
Tu kupisz oliwę Oro del Vinalopo Premium
Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno, klasy Gourmet o ekstremalnie niskiej kwasowości 0,14%. Oliwa ta została wytłoczona w 60 % z oliwek Picual o smaku zielonych świeżych owoców w 25 % oliwek Arbequina, nadających jej lekko słodkawy i delikatny smak i w 15% z oliwek Rojal de Cañada, które odpowiadają za pikantność i lekką goryczkę a poza tym mają doskonałe właściwości prozdrowotne.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.