Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.

 

ZAMKNIJ

Oliwa filtrowana czy niefiltrowana - jaka jest lepsza?

Oliwa filtrowana czy niefiltrowana - jaka jest lepsza?

Niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia , znana również jako surowa oliwa z oliwek, to oliwa, która nie przeszła procesu filtracji w celu wyeliminowania zanieczyszczeń i cząstek stałych obecnych w oliwie. Oznacza to, że w oliwie znajdziemy większą ilość osadu i naturalnych pozostałości z oliwek. Oliwa ta jest bardziej mętna i nieprzejrzysta. Chociaż może mieć bardziej intensywny smak i aromat, jej trwałość może być krótsza ze względu na obecność osadu, zaś jej zastosowanie w kuchni bardziej ograniczone.


Niektórzy konsumenci cenią sobie niefiltrowaną oliwę z oliwek, wydaje się im bardziej autentyczna. Sądzą, że to prawdziwa oliwa z oliwek i że oliwa niefiltrowana i zatrzymuje ewentualne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogłyby zostać utracone podczas filtracji, co jest błędem.

Oliwa z oliwek jaka jest najlepsza?

Oliwa niefiltrowana zachowuje w sobie pewne naturalne zanieczyszczenia, takie jak miąższ czy resztki liści, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat. Niestety, ze względu na obecność tych elementów, oliwa ta jest bardziej podatna na szybkie utlenianie się. Dlatego zaleca się spożywanie jej maksymalnie w ciągu 5 miesięcy od daty wytłoczenia. Po upływie tego czasu istnieje duże ryzyko zjęczenia oliwy i nadania jej nieprzyjemnego zapachu oraz smaku.


Ponadto, organiczne zabrudzenia obecne w oliwie niefiltrowanej mogą również sprzyjać procesom fermentacji. To z kolei może dodatkowo pogłębić niekorzystne zmiany w smaku i zapachu tego oleju. Dlatego ważne jest, aby przechowywać oliwę niefiltrowaną w odpowiednich warunkach oraz regularnie sprawdzać jej stan.

Oliwa niefiltrowana zawiera zanieczyszczenia-miąższ, resztki liści

Jaki jest cel filtrowania?


Filtracja oliwy ma na celu wyeliminowanie zanieczyszczeń i cząstek stałych obecnych w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Filtrację przeprowadza się przy użyciu filtrów papierowych lub systemu filtrów mechanicznych, dla zatrzymania niepożądanych cząstek. Filtracja poprawia wygląd wizualny eliminując zanieczyszczenia i osady, daje oliwę czystszą i bardziej przejrzystą. Dzięki temu prezentuje się bardziej estetycznie. Dodatkowo filtracja przyczynia się do poprawy stabilności oliwy. Usuwając cząstki stałe, zmniejsza ryzyko zjełczenia lub pogorszenia się wartości oliwy z biegiem czasu. Dzięki filtracji oliwa z oliwek ma dłuższy okres przydatności do spożycia przy zachowaniu cech organoleptycznych oliwy, takich jak smak i aromat.


Dlaczego lepiej spożywać filtrowaną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Oliwa filtrowana ma lepszy smak i dłuższy okres trwałości


Filtrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest uważana za lepszą od niefiltrowanej oliwy z oliwek extra virgin z kilku powodów:

  • Brak zanieczyszczeń. Proces filtracji oliwy z oliwek usuwa zanieczyszczenia i cząstki stałe, które mogą znajdować się w niefiltrowanej oliwie, np. miazgi, liści, gałęzi i innych zanieczyszczeń, które mogły zgromadzić się podczas wytłaczania oliwek. Usunięcie tych zanieczyszczeń poprawia jakość i wygląd oliwy, nadaje jej czystszy i atrakcyjniejszy wygląd.
  • Większa stabilność. Filtrowana oliwa z oliwek jest zwykle bardziej stabilna niż oliwa. niefiltrowana. Usunięcie cząstek stałych i osadu zmniejsza ryzyko zjełczenia lub pogorszenia się oliwy z biegiem czasu. Jest to szczególnie istotne w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która ceniona jest za świeżość i jakość. Filtrowana oliwa ma większą zdolność do zachowania swoich właściwości organoleptycznych i korzyści zdrowotnych w miarę upływu czasu.
  • Lepszy smak. Filtrowana oliwy z oliwek ma przyjemniejszy smak. Usunięcie cząstek stałych pozwala na redukcję niepożądanych smaków i podkreślenie naturalnych smaków i aromatów oliwy. Dzięki filtracji możemy docenić nuty owocowe, ziołowe i pikantne charakterystyczne dla każdej odmiany oliwek,
  • Wszechstronne zastosowanie. Filtrowana oliwa z oliwek jest bardziej pożądana w kuchni. Ponieważ nie zawiera osadu, łatwiej ja dozować podczas gotowania, dzięki czemu można ją używać w szerokiej gamie potraw i przetworów.
  • Dłuższy okres przydatności do spożycia. Filtrowana oliwa z oliwek ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż oliwa niefiltrowana. Brak zanieczyszczeń i cząstek stałych, zmniejsza ryzyko zepsucia lub jełczenia oliwy. Oznacza to, że przefiltrowaną oliwę można przechowywać dłużej, nie tracąc przy tym jej walorów organoleptycznych i odżywczych, oliwa dłużej zachowuje świeżość i smak.


Z tego powodu w naszym sklepie sprzedajemy oliwę filtrowaną.  

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt