Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia , znana również jako surowa oliwa z oliwek, to oliwa, która nie przeszła procesu filtracji w celu wyeliminowania zanieczyszczeń i cząstek stałych obecnych w oliwie. Oznacza to, że w oliwie znajdziemy większą ilość osadu i naturalnych pozostałości z oliwek. Oliwa ta jest bardziej mętna i nieprzejrzysta. Chociaż może mieć bardziej intensywny smak i aromat, jej trwałość może być krótsza ze względu na obecność osadu, zaś jej zastosowanie w kuchni bardziej ograniczone.
Niektórzy konsumenci cenią sobie niefiltrowaną oliwę z oliwek, wydaje się im bardziej autentyczna. Sądzą, że to prawdziwa oliwa z oliwek i że oliwa niefiltrowana i zatrzymuje ewentualne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogłyby zostać utracone podczas filtracji, co jest błędem.
Oliwa niefiltrowana zachowuje w sobie pewne naturalne zanieczyszczenia, takie jak miąższ czy resztki liści, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat. Niestety, ze względu na obecność tych elementów, oliwa ta jest bardziej podatna na szybkie utlenianie się. Dlatego zaleca się spożywanie jej maksymalnie w ciągu 5 miesięcy od daty wytłoczenia. Po upływie tego czasu istnieje duże ryzyko zjęczenia oliwy i nadania jej nieprzyjemnego zapachu oraz smaku.
Ponadto, organiczne zabrudzenia obecne w oliwie niefiltrowanej mogą również sprzyjać procesom fermentacji. To z kolei może dodatkowo pogłębić niekorzystne zmiany w smaku i zapachu tego oleju. Dlatego ważne jest, aby przechowywać oliwę niefiltrowaną w odpowiednich warunkach oraz regularnie sprawdzać jej stan.
Filtracja oliwy ma na celu wyeliminowanie zanieczyszczeń i cząstek stałych obecnych w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Filtrację przeprowadza się przy użyciu filtrów papierowych lub systemu filtrów mechanicznych, dla zatrzymania niepożądanych cząstek. Filtracja poprawia wygląd wizualny eliminując zanieczyszczenia i osady, daje oliwę czystszą i bardziej przejrzystą. Dzięki temu prezentuje się bardziej estetycznie. Dodatkowo filtracja przyczynia się do poprawy stabilności oliwy. Usuwając cząstki stałe, zmniejsza ryzyko zjełczenia lub pogorszenia się wartości oliwy z biegiem czasu. Dzięki filtracji oliwa z oliwek ma dłuższy okres przydatności do spożycia przy zachowaniu cech organoleptycznych oliwy, takich jak smak i aromat.
Filtrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest uważana za lepszą od niefiltrowanej oliwy z oliwek extra virgin z kilku powodów:
Z tego powodu w naszym sklepie sprzedajemy oliwę filtrowaną.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.