Ekologiczna oliwa z wczesnego zbioru-verde
Jeśli zaglądacie na moją stronę
https://vivaoliwa.pl/ zapewne zauważyliście, że mam obsesję na punkcie zielonej oliwy z oliwek. Zielonej, czyli tzw. oliwy z wczesnych zbiorów. Oliwa ta znana jest pod różnymi nazwami: czasem używa się angielskiego terminu „early harvest olive oil” , częściej hiszpańskich określeń „cosecha en verde”, „cosecha temprana” lub „primera cosecha”.
Nieprzypadkowo Hiszpanie wymyślili najwięcej określeń dotyczących zielonej oliwy z oliwek. Hiszpania jest bowiem liderem w produkcji zielonej oliwy z wczesnego zbioru. Jedną z głównych przyczyn rosnącej produkcji zielonej oliwy jest dążenie do osiągnięcia najlepszej jakości oliwy. To właśnie oliwa z wczesnego zbioru ma nieporównywalnie lepsze wskaźniki jakościowe niż jakakolwiek inna oliwa. Na przykład
Zielona Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas verde ma ekstremalnie niską kwasowość - nawet około 0,13% , nieosiągalną dla oliwy tradycyjnej tłoczonej z dojrzałych oliwek. Również zawartość polifenoli jest znacznie wyższa w oliwie zielonej niż w oliwach klasycznych, tłoczonych później.
Mnie urzekł także smak zielonej oliwy. Oczywiście trudno jest dyskutować o smaku. Jedni lubią „słone” inni wolą „słodkie”. Spróbujcie raz świeżej zielonej oliwy a nie będziecie chcieli już żadnej innej.
Podróż do Puerta de las Villas w poszukiwaniu nowych smaków
Właśnie z powodu uzależnienia od zielonej oliwy postanowiłem rozszerzyć jej ofertę w naszym sklepie. Zacząłem od sprawdzenia rankingów najlepszej hiszpańskiej oliwy z wczesnego tłoczenia. Przeglądając wiele źródeł, w tym ranking la Escuela Superior del Aceite de Oliva
https://www.esao.es/ , trafiłem na gospodarstwo S.C.A. San Vicente i ich wspaniałe oliwy Puerta de las Villas. Oliwy Puerta de las Villas powstają w sercu największego parku narodowego Hiszpanii Sierra de Cazorla, Segura i Las Villas. To górzysta, ciągle jeszcze dzika kraina czystej przyrody. W wyższych partiach porośnięta jest piniami a w niższych gajami oliwnymi, ciągnącymi się aż po horyzont. Pojechałem tam samochodem i miałem cały czas uczucie, że gaje oliwne nigdy się nie skończą.
Robi to niesamowite wrażenie
.jpg)
W tym nieskażonym i pięknym rejonie Andaluzji powstają ekologiczne doskonałe oliwy Puerta de las Villas. Oliwy te były wielokrotnie nagradzane w Hiszpanii i na całym świecie. Jeśli szukacie zdrowej oliwy, to właśnie oliwa Puerta de las Villas uzyskała ostatnio 8 miejsce na Świecie w kategorii najlepszej oliwy dla zdrowia „The World Best Healthy Evoo Contest”
Nawiązałem kontakt z S.C.A. San Vicente i w listopadzie spotkaliśmy się w gospodarstwie oliwnym u źródeł rzeki Gwadalkiwir. Zostaliśmy przyjęci wspaniale. Gospodarze pokazali nam cały proces produkcji: od zbioru do wytłoczenia oliwy. Poznaliśmy sztukę degustacji oliwy i jej różne odmiany. Było to bardzo miłe i ciekawe spotkanie. Ale najważniejsza informacja to ta, że już w styczniu przyjedzie pierwsza partia świeżej doskonałej oliwy Puerta de las Villas. W ofercie będą cztery rodzaje oliwy, wszystkie zielone z wczesnego zbioru i oczywiście z ekologicznym certyfikatem. Już nie mogę się doczekać! Mam nadzieję, że Wy także!
