Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Oliwa z oliwek extra virgin 5l, z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa jednoodmianowa, wytłoczona z oliwek odmiany Picual. Oliwki zbierane ręcznie w pierwszym tygodniu listopada.
Najzdrowsza ze wszystkich rodzajów oliwy z oliwek. Ekologiczna oliwa Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
To oliwa doskonała do smażenia. Używajmy ją do wszelkich panierowanych potraw, które następnie będziemy smażyć w wysokich temperaturach. Świetnie nada się także do gulaszu i innych dań jednogarnkowych, które wymagają długiego duszenia w wysokich temperaturach. Jest doskonałym środkiem konserwującym do warzyw, ryb, serów mięs, ze względu na wysoką stabilność i odporność na utlenianie.
Główne cechy ekologicznej oliwy Extra Virgin Puerta de las Villas to:
Ekologiczna oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa jednoodmianowa, wytłoczona z oliwek odmiany Picual.
Oliwki zbierane ręcznie w pierwszym tygodniu listopada.
Oliwa z oliwek Picual to oliwa o prawdziwie hiszpańskim temperamencie. Oliwa niezwykle intensywna, o wyrazistym pikantnym smaku. Na podniebieniu wyczuwamy zielone aromaty. Możemy poczuć liście drzewa oliwnego, zielone jabłko i banana. Smak oliwy jest konkretny, owocowy, pikantny. To 100% picual o wyrazistym smaku i zapachu. Już kilka kropel oliwy picual poprawi smak potrawy, jej walory odżywcze i aromaty.
Najważniejszą cechą oliwy Picual z wczesnego zbioru jest niespotykanie wysoka zawartość kwasu oleinowego. To jeden z czynników odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu (LDL) i zwiększenie dobrego cholesterolu (HDL). Oliwa ma też bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Inną ważną cechą oliwy picual jest wysoka odporność na jełczenie.
Oliwa z oliwek Picual ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasyconego). Aż 80% całego profilu lipidowego. Natomiast niska zawartość wielonienasyconych kwasów sprawia, że oliwa z oliwek Picual jest jedną z najbardziej odpornych na utlenianie i jełczenie. Dzięki temu ma również bardzo wysoką temperaturę dymienia. Z tego powodu oliwa z oliwek Picual najlepiej nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nawet po kilkukrotnym smażeniu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości.
To oliwa doskonała do smażenia. Używajmy ją do wszelkich panierowanych potraw, które następnie będziemy smażyć w wysokich temperaturach. Świetnie nada się także do gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Takich, które wymagają długiego duszenia w wysokich temperaturach.
Jest doskonałym środkiem konserwującym do warzyw, ryb, serów mięs, ze względu na wysoką stabilność i odporność na utlenianie. O konserwowaniu potraw oliwą możesz przeczytać tu.
Do przyprawiania sałatek, szczególnie poza sezonem na warzywa. Jesienią, gdy pomidory czy sałata są pozbawione smaku, kilka kropel zielonej oliwy picual znacznie poprawi smak sałatki i jej walory odżywcze. Na śniadanie, na grzance z passatą ze świeżego pomidora. Cała Hiszpania codziennie tak robi!
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.
Tu chcemy się z Wami podzielić informacjami, przepisami kulinarnymi, ciekawostkami i zdobytymi nagrodami, dotyczącymi naszej oliwy.