koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł, płatne  "z góry" wysyłamy za darmo. Serdecznie zapraszamy.

 

ZAMKNIJ

Marynata z bakłażana z oliwą z oliwek

Marynata z bakłażana z oliwą z oliwek

Zdrowa dieta z oliwą z oliwek extra virgin


Dieta śródziemnomorska, jako jedna z najzdrowszych, cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Jednym z kluczowych składników tej diety jest oliwa extra virgin - czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. To właśnie z jej użyciem możemy przygotować wyjątkową marynatę z bakłażana.
Bakłażan to warzywo, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie nadaje się on do smażenia panierowania, faszerowania, zapiekanek, lasagne lub past do smarowania. Marynata z bakłażana to kolejny pomysł na wykorzystanie tego smacznego warzywa w kuchni. Jest idealną przekąską i można ją przechowywać w lodówce przez długi czas.


Aby przygotować marynatę z bakłażana, należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim najważniejsze są dobre składniki: najwyższej jakości ekologiczna oliwa z oliwek oraz świeże i zdrowe bakłażany, najlepiej z ekologicznych upraw.

 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno jest niezwykle wartościowym źródłem kwasu oleinowego, który ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, takimi jak oliwa, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Nie bez powodu oliwa z oliwek cieszy się tak dużym uznaniem. Jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i witamina E. Te składniki pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Dodatkowo, oliwa doskonale komponuje się z różnymi potrawami, nadając im intensywny smak i aromat.

 

potrawa z bakłażana z wykorzystaniem marynaty z oliwy z oliwek


Przepis na pyszną marynatę z bakłażana z oliwą z oliwek


Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić marynatę z bakłażana .
Potrzebujemy:

  • 500 g ( 2 sztuki) bakłażanów
  • 1 szklankę i 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 małą główkę czosnku
  • 1 łyżeczkę miodu
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Oregano
  • Sól i pieprz
  • Szklane słoiki

Myjemy i obieramy bakłażany. Po obraniu odkładamy na bok.
Wlewamy do garnka 1 litr wody, szklankę octu, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy bakłażany wzdłuż na pół, a następnie w paski o grubości mniej więcej jednego palca. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy je w porcjach, każdą porcję gotujemy 5 minut, wyjmujemy i zostawiamy na sitku, następnie gotujemy kolejną porcję, aż wszystkie będą gotowe.
W blenderze lub robocie kuchennym umieszczamy obraną wcześniej główkę czosnku, ¼ szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano, miód i dwie łyżki octu.
Miksujemy wszystkie składniki, aż utworzą pastę i odkładamy na bok. Będzie to sos/zalewa.


Składniki są gotowe, czas, więc je zapakować. Do wysterylizowanych pojemników szklanych, wkładamy warstwę bakłażanów i dodajemy cienką warstwę zalewy, powtarzamy, aż słoik będzie prawie pełny, następnie dodajemy tyle oliwy z oliwek extra virgin, aby przykryła bakłażany. Powtarzamy, aż umieścimy wszystkie bakłażany.
Szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

 

Marynatę najlepiej pozostawić na kilka dni przed degustacją, aby smaki miały czas się połączyć i warzywo nasiąknęło aromatami przypraw. Podawana schłodzona będzie idealną zdrową przekąską do chleba lub grzanek. Możemy także wykorzystać ją, jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych.

oliwa z oliwek i bakłażan


Smak śródziemnomorskiej kuchni każdego dnia.


Dieta śródziemnomorska oparta na oliwie z oliwek extra virgin to nie tylko zdrowe, ale także pyszne urozmaicenie naszego menu. Dzięki różnorodnym możliwościom przyrządzenia potraw z bakłażana oraz innych warzyw i owoców dostępnych w tej diecie, możemy cieszyć się smakiem śródziemnomorskiej kuchni każdego dnia.


Warto eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki oraz aromaty. Marynata z bakłażana z pewnością będzie świetnym dodatkiem do naszego codziennego menu, a przygotowanie jej nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy kilka prostych składników, dobrej jakości oliwa z oliwek oraz odrobina kreatywności, aby stworzyć wyjątkową przekąskę dla siebie i swoich bliskich.

 

Włączenie oliwy z oliwek do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zmiana nawyków żywieniowych na bardziej zrównoważone może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Oliwa z oliwek extra virgin powinna być stałym elementem diety osób dbających o swoje zdrowie.


Dlatego warto zadbać o to, aby oliwa z oliwek była obecna w naszej codziennej diecie. Jej regularne spożywanie może przynieść wymierne korzyści dla organizmu. Wprowadzenie tego cennego składnika do posiłków może być prostym, a zarazem bardzo skutecznym sposobem na poprawę jakości naszego życia.
 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt