Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest czystym sokiem z oliwek bez konserwantów i barwników. Chociaż jej przydatność do spożycia jest znacznie dłuższa niż w przypadku innych soków, musimy ją właściwie przechowywać, aby nie utraciła swoich właściwości i zachowała jak najdłużej oryginalny zapach i smak.
Jak długo można przechowywać oliwę z oliwek?
Czas konserwacji zależy przede wszystkim od rodzaju oliwy. Oliwy niefiltrowane, które jak wiemy zawierają pewne organiczne zanieczyszczenia, pulpę oliwek i reszki wody, przechowuje się stosunkowo krótko, maksymalnie 6 miesięcy od czasu wytłoczenia. Oliwy filtrowane (nie mylić z rafinowanymi) są pozbawione wspomnianych zanieczyszczeń i dzięki temu ich okres przydatności sięga 2 lat.
Inaczej starzeje się oliwa zielona, wytłoczona z młodych niedojrzałych owoców, a inaczej tradycyjna tłoczona z owoców dojrzałych. Trwałość oliwy zależy też od gatunku oliwek. Oliwa z oliwek picual zachowuje swe dobroczynne właściwości ponad 2 lata, natomiast z oliwek arbequina starzeje się po upływie roku.

Tu kupisz ekologiczną oliwę z dużą zawartością Picual
Polifenole
Trwałość oliwy jest pochodną zawartości polifenoli oraz witaminy E. Polifenole są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które chronią oliwę ( i nie tylko oliwę) przed upływem czasu. To właśnie polifenole są odpowiedzialne za gorzki, pikantny, ostry smak, tak charakterystyczny dla świeżej oliwy. Zwłaszcza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno extra virgin i jej modna ostatnio odmiana - oliwa zielona (verde) są bogate w polifenole. Oliwa z oliwek o łagodnym, pozbawionym pikantności i goryczki smaku, albo nie jest czystą oliwą, tylko mieszanką tłuszczów roślinnych, albo jest stara i straciła już właściwości oliwy z oliwek.
Optymalne warunki przechowywania oliwy z oliwek
Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobroczynnymi właściwościami oliwy z oliwek, smakiem i świeżym zapachem należy przestrzegać kilku wskazówek.
Uważaj na światło
Jeśli chcemy aby nasza oliwa zachowała swój piękny kolor, trzymajmy ją w ciemnym miejscu w spiżarni lub kuchni, na przykład w szafce. Oliwa powinna być też zapakowana w butelki z ciemnego szkła lub metalowe puszki, ponieważ chronią one oliwę przed światłem, które jest jednym z największych wrogów oliwy.
Czy trzymać oliwę w lodówce?
Nie ma potrzeby wkładania oliwy z oliwek do lodówki, można to zrobić, nic się oliwie nie stanie. Jednak oliwa w niskiej temperaturze szybko gęstnieje, staje się mętna i zaczyna się krystalizować, co obniża jej walor estetyczny.
Uważaj na opary i zapachy
Oliwa z oliwek to gąbka, która pochłania wszystkie zapachy. Uważajmy w czasie gotowania na nasz pojemnik z oliwą, ponieważ oliwa ma dużą łatwość przyswajania oparów i zapachów powstających podczas gotowania. Także zapachu spalenizny. Po użyciu oliwy zakręcajmy butelkę lub puszkę z oliwą, aby nieprzyjemne zewnętrzne zapachy nie przedostały się do środka i nie popsuły nam oliwy.
Dostęp powietrza
Pojemniki na oliwę powinny być szczelnie zamykane. Wszelkie karafki z otwartym lejkiem, być może ładnie wyglądają, ale nie nadają się do przechowywania oliwy. Ponieważ kontakt oliwy z oliwek z powietrzem przyspiesza jej starzenie i rozkład.

Temperatura
Oliwa powinna być utrzymywana w temperaturze między 18 a 24 °C. Jak wspomniałem wcześniej, w temperaturze poniżej 8 °C oliwa zaczyna krzepnąć. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zazwyczaj pojawiają się cząstki i białe granulki w zawiesinie. Oliwa się krystalizuje nie wygląda apetycznie. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia oliwa znów staje się "płynnym złotem" bez naruszania swoich właściwości prozdrowotnych i smaku.
Dzięki tym prostym wskazówkom nasza oliwa pozostanie na długo smaczna, świeża i bogata w przeciwutleniacze, czyli zdrowa jak pierwszego dnia po wytłoczeniu!