koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest czystym sokiem z oliwek bez konserwantów i barwników. Chociaż jej przydatność do spożycia jest znacznie dłuższa niż w przypadku innych soków, musimy ją właściwie przechowywać, aby nie utraciła swoich właściwości i zachowała jak najdłużej oryginalny zapach i smak.

Jak długo można przechowywać oliwę z oliwek?

Czas konserwacji zależy przede wszystkim od rodzaju oliwy. Oliwy niefiltrowane, które jak wiemy zawierają pewne organiczne zanieczyszczenia, pulpę oliwek i reszki wody, przechowuje się stosunkowo krótko, maksymalnie 6 miesięcy od czasu wytłoczenia. Oliwy filtrowane (nie mylić z rafinowanymi) są pozbawione wspomnianych zanieczyszczeń i dzięki temu ich okres przydatności sięga 2 lat.
Inaczej starzeje się oliwa zielona, wytłoczona z młodych niedojrzałych owoców, a inaczej tradycyjna tłoczona z owoców dojrzałych. Trwałość oliwy zależy też od gatunku oliwek. Oliwa z oliwek picual zachowuje swe dobroczynne właściwości ponad 2 lata, natomiast z oliwek arbequina starzeje się po upływie roku.

Dobrze opakowana oliwa

Tu kupisz ekologiczną oliwę z dużą zawartością Picual

Polifenole

Trwałość oliwy jest pochodną zawartości polifenoli oraz witaminy E. Polifenole są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które chronią oliwę ( i nie tylko oliwę) przed upływem czasu. To właśnie polifenole są odpowiedzialne za gorzki, pikantny, ostry smak, tak charakterystyczny dla świeżej oliwy. Zwłaszcza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno extra virgin i jej modna ostatnio odmiana - oliwa zielona (verde) są bogate w polifenole. Oliwa z oliwek o łagodnym, pozbawionym pikantności i goryczki smaku, albo nie jest czystą oliwą, tylko mieszanką tłuszczów roślinnych, albo jest stara i straciła już właściwości oliwy z oliwek.

Optymalne warunki przechowywania oliwy z oliwek

Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobroczynnymi właściwościami oliwy z oliwek, smakiem i świeżym zapachem należy przestrzegać kilku wskazówek.

Uważaj na światło

Jeśli chcemy aby nasza oliwa zachowała swój piękny kolor, trzymajmy ją w ciemnym miejscu w spiżarni lub kuchni, na przykład w szafce. Oliwa powinna być też zapakowana w butelki z ciemnego szkła lub metalowe puszki, ponieważ chronią one oliwę przed światłem, które jest jednym z największych wrogów oliwy.
Tu kupisz oliwy odpowiednio zapakowane

Czy trzymać oliwę w lodówce?

Nie ma potrzeby wkładania oliwy z oliwek do lodówki, można to zrobić, nic się oliwie nie stanie. Jednak oliwa w niskiej temperaturze szybko gęstnieje, staje się mętna i zaczyna się krystalizować, co obniża jej walor estetyczny.
 

Uważaj na opary i zapachy

Oliwa z oliwek to gąbka, która pochłania wszystkie zapachy. Uważajmy w czasie gotowania na nasz pojemnik z oliwą, ponieważ oliwa ma dużą łatwość przyswajania oparów i zapachów powstających podczas gotowania. Także zapachu spalenizny. Po użyciu oliwy zakręcajmy butelkę lub puszkę z oliwą, aby nieprzyjemne zewnętrzne zapachy nie przedostały się do środka i nie popsuły nam oliwy.

Dostęp powietrza

Pojemniki na oliwę powinny być szczelnie zamykane. Wszelkie karafki z otwartym lejkiem, być może ładnie wyglądają, ale nie nadają się do przechowywania oliwy. Ponieważ kontakt oliwy z oliwek z powietrzem przyspiesza jej starzenie i rozkład.
 
zły pojemnik na oliwę
 

Temperatura

Oliwa powinna być utrzymywana w temperaturze między 18 a 24 °C. Jak wspomniałem wcześniej, w temperaturze poniżej 8 °C oliwa zaczyna krzepnąć. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zazwyczaj pojawiają się cząstki i białe granulki w zawiesinie. Oliwa się krystalizuje nie wygląda apetycznie. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia oliwa znów staje się "płynnym złotem" bez naruszania swoich właściwości prozdrowotnych i smaku.
Dzięki tym prostym wskazówkom nasza oliwa pozostanie na długo smaczna, świeża i bogata w przeciwutleniacze, czyli zdrowa jak pierwszego dnia po wytłoczeniu!
 
 

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt