koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł, płatne  "z góry" wysyłamy za darmo. Serdecznie zapraszamy.

 

ZAMKNIJ

Hiszpańska oliwa z oliwek AOVE, co oznacza ten skrót?

Hiszpańska oliwa z oliwek AOVE, co oznacza ten skrót?

AOVE to oznaczenie najlepszej hiszpańskiej oliwy.

AOVE rozwinięcie tego skrótu to:
Aceite de Oliva Virgen Extra, czyli oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. To czysty, 100% sok z oliwek, czyli najlepsza oliwa z oliwek, jaką można znaleźć na rynku. Do niedawna ten skrót używany był jedynie przez profesjonalistów, zajmujących się produkcją hiszpańskiej oliwy. Jednak obecnie termin AOVE stał się popularny. Jest powszechnie używany przez świadomych konsumentów oliwy.

 

A dlaczego skrót AOVE i to określenie oliwy jest takie ważne?

Oliwa oliwie nie równa. Kupując na przykład tanią oliwę z oliwek, która nie ma określenia AOVE, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. Zwykle nie wiedząc nawet o tym kupujemy bliżej nieokreśloną mieszaninę oliwy z innymi tłuszczami. Mieszankę oliwy extra virgin i oliwy rafinowanej, czyli uzyskanej z podgrzewania wytłoczyn. Taka oliwa zachowuje zwykle, co prawda maksymalne zatwierdzone przez prawo poziomy kwasowości, ale jest to kwasowość uzyskana sztucznie. Za pomocą środków chemicznych, w procesie obróbki chemicznej. Taka rafinowana oliwa jest pozbawiona większości witamin i polifenoli, które są usuwane w przemysłowym procesie chemicznym. Jak wiemy najbardziej wrażliwa na wysoką temperaturę jest witamina C i witaminy z grupy B (np. kwas foliowy, tiamina) oraz te rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K. W wyniku termicznej obróbki znika ponad 50% witaminy C i aż do 90% tiaminy (witamina B1) zawartych w surowych oliwkach. Teoretycznie oliwa rafinowana jest oliwą, ale przestaje mieć prozdrowotne właściwości, dla których zwykle kupujemy oliwę z oliwek.


AOVE to synonim lepszej jakości i lepszego zdrowia

Jak wiemy charakterystyczną cechą najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno jest zrównoważony owocowy smak i wyraźna goryczka i pikantność. Jak już pisałem, jeśli oliwa nie ma goryczki i nie jest pikantna, nie drapie w gardle, to najprawdopodobniej nie jest oliwą z pierwszego tłoczenia na zimno.


Szczególnie w przypadku uprawy ekologicznej i tłoczenia oliwy z zielonych oliwek, zbieranych na początku sezonu, te dobroczynne cechy smakowe uwidaczniają się najlepiej. Dlatego wybierajmy o ile to możliwe oliwy z oliwek extra virgin z wczesnego zbioru „early harvest” tak zwaną zieloną oliwa z oliwek w której stężenie witamin jest największe.

 

Ekologiczna uprawa oliwy z oliwek

 

Sok wyciśnięty z surowych i nie w pełni dojrzałych owoców ma wyższe stężenie naturalnych związków, takich jak oleuropeina i oleocanthal, bezpośrednio odpowiedzialnych za jego nieco gorzki i pikantny smak. Te naturalne przeciwutleniacze rozwijają się w większym lub mniejszym stopniu w zależności od owoców. Ich odmiany i stanu dojrzałości, ale także od pogody i rodzaju uprawy. Jak można się spodziewać ekologiczna oliwa jest najkorzystniejsza dla naszego zdrowia, bo stworzona przez naturę, bez chemii i sztucznych ulepszaczy.


AOVE to wspaniały prezent dla każdego.

Dlatego dobra oliwa AOVE jest idealnym prezentem dla naszego zdrowia i doznań smakowych. Oliwa z oliwek na prezent to upominek oryginalny, nietuzinkowy i w dodatku prezent stosunkowo niedrogi. Ładna butelka w specjalnej edycji w kartowym prezentowym opakowaniu najwyższej jakości oliwy z oliwek z wczesnego zbioru Puerta de las Villas

 

Oliwa z oliwek doskonały i zdrowy prezent

 

 czyli ekologicznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, używana wyłącznie na surowo (do sałatek, tostów itp.), wystarczy nam na długo.

Hiszpańska oliwa AOVE

 

Wzbogaci smak każdej najprostszej nawet potrawy. Wydobędzie więcej owocowych niuansów smakowych. I nawet przy niewielkiej ilości nada potrawom wspaniały smak i osobowość.


Recepta jest prosta. Obdarowujcie siebie i swoich bliskich tym tajemniczym AOVE, czyli najlepszą hiszpańską oliwą z pierwszego tłoczenia na zimno!


¡Que viva el AOVE!

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt