Szanowni Państwo, do 5 października jesteśmy na urlopie, sklep jest nieczynny. Oliwa będzie dostępna od 6 października. Serderczne zapraszamy po powrocie!
Odpowiedź jest prosta: oliwą z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.
Co możemy zrobić, jeśli mamy alergię lub nietolerancję laktozy? Jeśli prowadzimy wegański styl życia lub po prostu zapomnieliśmy kupić masło a chcemy na przykład upiec ciasto?
Oliwa z oliwek jest doskonałym rozwiązaniem tego problemu. Pozwala uzyskać taką samą teksturę, jak w przypadku użycia roztopionego masła do przygotowania ciasta. Dodatkowo ma podwójną zaletę. Po pierwsze, dodaje do naszych potraw zdrowe kwasy tłuszczowe, a po drugie, dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek uzyskujemy jaśniejszy wygląd po upieczeniu.
Głównymi składnikami słodyczy i deserów są tłuszcze i cukier.
A jaki jest lepszy tłuszcz niż oliwa z oliwek?
Tradycyjnie używamy masła lub margaryny, ale pierwsze jest pochodzenia zwierzęcego i zawiera wiele tłuszczów nasyconych. Margaryna natomiast chociaż jest pochodzenia roślinnego, jest poddawana obróbce. Zawiera często tłuszcze trans, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie.
W zależności od przepisu, który zamierzamy realizować, wybierzemy odpowiednią oliwę z oliwek. Szeroka gama smaków daje wiele możliwości. Aromaty jabłka, migdałów, tymianku lub świeżej trawy, które zawiera oliwa z oliwek, pozwalają bawić się smakami, tworząc bardzo ciekawe przepisy. Na przykład do ciast z owocami, takich jak ciasto z jabłkiem możemy wybrać oliwę z oliwek z pomarańczą lub cytryną. W innych deserach, takich jak murzynek, babka, herbatniki, babeczki, słodycze migdałowe, ciastka czekoladowe a nawet lody, wybierzmy klasyczną, pierwszej jakości oliwę Oro del Vinalopo.
Jeśli zdecydujemy się na użycie oliwy z oliwek, weźmiemy pod uwagę, że ilość, która zostanie użyta do zastąpienia masła, powinna być o około 15-20% mniejsza.
Wysokiej jakości oliwa z oliwek. Na przykład złota ekologiczna oliwa z oliwek Oro del Vinalopo, znacznie obniży zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych w naszych wypiekach i deserach. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości witaminy E w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, nasze herbatniki pozostaną świeże i puszyste o wiele dłużej. Stosowanie oliwy z oliwek extra virgin zmiękcza ciasto, ponieważ nadaje mu wilgoć i zapobiega przywieraniu.
Jeśli twoje ulubione smakołyki to pączki, faworki lub placki, pamiętaj, że zawsze lepiej jest smażyć na oliwie z oliwek. Ponieważ ze względu na wysoką temperaturę spalania zachowuje nienaruszone właściwości w wyższej temperaturze. Punkt dymienia oliwy z oliwek wynosi około 190-200 ° C.
Możesz również użyć oliwy z oliwek do smarowania tacy, gdy zamierzasz upiec ciasto lub ciasteczka. Wystarczy dodać olej do tacy lub naczynia i rozprowadzić równomiernie za pomocą szczotki kuchennej.
Oliwa z oliwek extra virgin jest doskonałym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w Twoich ciastach. Oliwa doda szczególnego akcentu Twoim przepisom i sprawi, że słodycze będą zdrowsze. Dlaczego więc nie spróbować?
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.