koszyk (0)

 Przerwa Urlopowa! Szanowni Państwo do 1 października sklep jest nieczynny z powodu urlopu. Zapraszamy ponownie od 2 października.

 

ZAMKNIJ

Czym zastąpić masło w przepisach kulinarnych?

Czym zastąpić masło w przepisach kulinarnych?

Odpowiedź jest prosta: oliwą z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Przy nietolerancji laktozy oliwa zastąpi masło.

Co możemy zrobić, jeśli mamy alergię lub nietolerancję laktozy? Jeśli prowadzimy wegański styl życia lub po prostu zapomnieliśmy kupić masło a chcemy na przykład upiec ciasto?

Oliwa z oliwek jest doskonałym rozwiązaniem tego problemu. Pozwala uzyskać taką samą teksturę, jak w przypadku użycia roztopionego masła do przygotowania ciasta. Dodatkowo ma podwójną zaletę. Po pierwsze, dodaje do naszych potraw zdrowe kwasy tłuszczowe, a po drugie, dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek uzyskujemy jaśniejszy wygląd po upieczeniu.

Głównymi składnikami słodyczy i deserów są tłuszcze i cukier.

A jaki jest lepszy tłuszcz niż oliwa z oliwek?

Tradycyjnie używamy masła lub margaryny, ale pierwsze jest pochodzenia zwierzęcego i zawiera wiele tłuszczów nasyconych. Margaryna natomiast chociaż jest pochodzenia roślinnego, jest poddawana obróbce. Zawiera często tłuszcze trans, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Wybierzemy odpowiednią oliwę z oliwek.

W zależności od przepisu, który zamierzamy realizować, wybierzemy odpowiednią oliwę z oliwek. Szeroka gama smaków daje wiele możliwości. Aromaty jabłka, migdałów, tymianku lub świeżej trawy, które zawiera oliwa z oliwek, pozwalają bawić się smakami, tworząc bardzo ciekawe przepisy. Na przykład do ciast z owocami, takich jak ciasto z jabłkiem możemy wybrać oliwę z oliwek z pomarańczą lub cytryną. W innych deserach, takich jak murzynek, babka, herbatniki, babeczki, słodycze migdałowe, ciastka czekoladowe a nawet lody, wybierzmy klasyczną, pierwszej jakości oliwę Oro del Vinalopo.

 

Tu kupisz dobre oliwy

Jeśli zdecydujemy się na użycie oliwy z oliwek, weźmiemy pod uwagę, że ilość, która zostanie użyta do zastąpienia masła, powinna być o około 15-20% mniejsza.

Wysokiej jakości oliwa z oliwek. Na przykład złota ekologiczna oliwa z oliwek Oro del Vinalopo, znacznie obniży zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych w naszych wypiekach i deserach. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości witaminy E w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, nasze herbatniki pozostaną świeże i puszyste o wiele dłużej. Stosowanie oliwy z oliwek extra virgin zmiękcza ciasto, ponieważ nadaje mu wilgoć i zapobiega przywieraniu.

Pączki lub faworki lepiej smażyć na oliwie niż na maśle.

Jeśli twoje ulubione smakołyki to pączki, faworki lub placki, pamiętaj, że zawsze lepiej jest smażyć na oliwie z oliwek. Ponieważ ze względu na wysoką temperaturę spalania zachowuje nienaruszone właściwości w wyższej temperaturze. Punkt dymienia oliwy z oliwek wynosi około 190-200 ° C.

Możesz również użyć oliwy z oliwek do smarowania tacy, gdy zamierzasz upiec ciasto lub ciasteczka. Wystarczy dodać olej do tacy lub naczynia i rozprowadzić równomiernie za pomocą szczotki kuchennej.

Oliwa z oliwek extra virgin jest doskonałym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w Twoich ciastach. Oliwa doda szczególnego akcentu Twoim przepisom i sprawi, że słodycze będą zdrowsze. Dlaczego więc nie spróbować?

Tu kupisz dobre oliwy

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt