Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł, płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Serdecznie zapraszamy.
Oliwa z oliwek jest jednym z najbardziej naturalnych produktów spożywczych, który nie psuje się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Podobnie jak miód starzeje się, ale się nie psuje.
W oliwach z oliwek filtrowanych preferowana data spożycia wynosi zwykle od półtora roku do dwóch lat.
Trwałość oliwy z oliwek zależy od różnych czynników. Takich jak transport, właściwe przechowywanie zarówno w sklepie, jak i w domu. A także rodzaju pojemnika, rodzaju oliwy oraz oliwek z których jest wyciśnięta. Wszystkie świeże produkty spożywcze podlegają procesowi starzenia. Oczywiście proces ten może być opóźniony przy odpowiednim przechowywaniu. Konsekwencją tej reakcji jest szereg zmian w składzie chemicznym produktów spożywczych, które obniżają ich, jakość. Konkretnie, w przypadku tłustych produktów, główną wykrywalną konsekwencją starzenia się jest jełczenie.
Stara oliwa z oliwek nie jest toksyczna, może być spożywana ma jednak obniżoną jakość, przez co gorszy smak. Traci też prozdrowotne właściwości. Żadne przepisy nie regulują okresu przechowywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Obecnie prawodawstwo przewiduje umieszczanie daty preferowanego spożycia na etykiecie. Jednak przeprowadzane badania nie potwierdzają związku tej daty z pogorszeniem, jakości oliwy z oliwek.
Rozporządzenie europejskie wymaga wyraźnego umieszczenia na etykiecie daty ważności produktów łatwo psujących się. Czyli takich jak mięso, ryby, pokrojone warzywa itp.
Oliwa z oliwek nie jest uważana za łatwo psującą się żywność. I w tym sensie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, extra virgin, nie traci ważności. Ma jedynie preferencyjną datę spożycia, która w zależności od tego, jak produkt jest konserwowany, może być mniej lub bardziej wiarygodna.
Dotychczas uzyskane wyniki wykazały na przykład, że mocne światło bardzo źle wpływa na oliwę z oliwek.
Światło o natężeniu 400 luksów, zarejestrowane w supermarketach, może przyspieszyć proces utleniania się oliwy dużo bardziej niż przechowywanie oliwy z oliwek w temperaturze 35ºC.
Lepiej więc kupować oliwę w sklepach z mniej jaskrawym światłem.
Mimo że termin przydatności do spożycia oliwy z oliwek upłynął nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Prawdą jest, że jej jakość pogarsza się wraz z upływem czasu i produkt traci swoje pierwotne właściwości i oryginalną, jakość. Po upływie preferencyjnej daty spożycia lepiej używać oliwę do smażenia lub jako środka kosmetycznego. Na włosy i skórę. Oliwa z oliwek nie traci ważności, ale upływ czasu, a przede wszystkim złe przechowywanie, powoduje utratę przyjemnych zapachów i smaków.
Idealnym rozwiązaniem jest ochrona oliwy przed światłem i przechowywanie jej w stałej temperaturze otoczenia, ani za wysokiej, ani za niskiej. Oliwie z oliwek szkodzi powietrze, dlatego ważne jest również, aby była w hermetycznych pojemnikach. Inaczej oliwa z oliwek utlenia się, co prowadzi do jełczenia. Różne szklane flakoniki, jak np. ten zaprezentowany na zdjęciu (u góry), może ładnie wyglądają, ale nie nadają się do przechowywania oliwy. Najlepsze dla oliwy z oliwek są szklane butelki z ciemnego szkła lub aluminiowe puszki. Takie jak poniżej.
Prawidłowe opakowanie oliwy
Oliwa z oliwek niefiltrowana różni się od filtrowanej głównie tym, że zachowuje więcej naturalnych składników, a także ma intensywniejszy smak i aromat. Jednak jej trwałość może być krótsza ze względu na obecność drobinek owoców oliwek. Należy również pamiętać, że oliwa niefiltrowana, czyli nieoczyszczona z drobnych organicznych zabrudzeń, liści miazgi z wytłoczyn nie nadaje się do przechowywania. Powinna być spożywana w ciągu dwóch tygodni od wytłoczenia.
Proces jełczenia następuje później w oliwach najwyższej jakości czyli oliwach z oliwek o niskiej kwasowości i o wyższej zawartości polifenoli, które są naturalnym antyoksydantem.
Naszą oliwę oferowaną w sklepie, charakteryzuje ekstremalnie niska kwasowość i jest bardzo wysoko „polifenolowa”. Szczególnie wysoką zawartością polifenoli odzanacza się nasza Ekologiczna Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual Puerta de las Villas wczesna verde
Na przykład, oliwa z oliwek odmiany Arbequina ulegnie zjełczeniu i straci swoje właściwości wcześniej niż oliwa z oliwek odmiany Picual, która zawiera większą zawartość polifenoli.
Warto pamiętać, że wszelkie świeże produkty spożywcze podlegają procesowi starzenia. Odpowiednie przechowywanie oliwy jest kluczowe dla zachowania jej jakości. Proces starzenia produktów spożywczych wiąże się ze zmianami w ich składzie chemicznym, które mogą wpłynąć na smak i zapach.
Wniosek jest taki, że oliwa z oliwek nie psuje się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale podlega procesowi starzenia, który może wpłynąć na jej jakość. Dlatego warto dbać o odpowiednie przechowywanie tego cennego produktu, aby cieszyć się jego pełnym smakiem i aromatem jak najdłużej.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.