Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Składniki:
jedna biała cebula
dwie średniej wielkości białe rzodkwie
3 średnie ziemniaki
wywar warzywny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, wędzona papryka ostra lub łagodna, jak kto woli
mielona kolendra
30 % śmietaną lub mleczko kokosowe
prażony słonecznik
szczypiorek do przybrania
i oczywiście niezastąpiona hiszpańska ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, następnie smażymy na rozgrzanej oliwie extra virgin. Dodajemy sól, pieprz, kolendrę, paprykę i mieszamy aż się zeszkli, po czym dodajemy drobno pokrojony czosnek. Po krótkim czasie dodajemy startą na grubych oczkach rzodkiew i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość należy przesmażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy około 20 minut, aż zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe i po upływie kolejnych 3 minut wszystko miksujemy.
Na sam koniec, do zupy rozlanej w talerzach dodajemy prażony słonecznik, pokrojony cieniutko szczypiorek i skrapiamy zieloną ekologiczną oliwą extra virgin*.
Smaczna, zdrowa i niskokaloryczna !
*ja używam oliwy odmiany frantoio, bo jest delikatna i nie dominuje w smaku zupy, ale świetnie go uzupełnia. Tu kupisz oliwę
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.