Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a jednym z kluczowych składników tej diety jest oliwa z oliwek extra vigrin. Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu. Natomiast czosnek, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, również odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia.
Już starożytni lekarze, jak Hipokrates, dostrzegali korzyści płynące z spożywania oliwy z oliwek i czosnku. Dzięki swoim właściwościom oba produkty doskonale się uzupełniają, tworząc prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Oliwa z oliwek extra virgin pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca oraz zapobiega stanom zapalnym. Natomiast czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga pracę układu odpornościowego i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Większość efektów, jakie czosnek wywiera na nasz organizm i zdrowie, wynika z działania allicyny, związku siarki, który powstaje tylko podczas rozkładu czosnku: podczas siekania, żucia lub kruszenia. Allicyna odpowiada też za charakterystyczny zapach.
Czosnek ma wielorakie działanie: antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Oliwa z oliwek zawiera fenole, które mogą mieć również działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Jak wykazały liczne badania na całym świecie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas oleinowy, które mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżać poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu). W ten sposób kontrolowane jest wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza się występowanie skrzeplin. Szczególnie oliwa z oliwek picual ma bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa z oliwek Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Co więcej, według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Barcelonie, stosowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ułatwia wchłanianie i bioaktywność czosnku. Dlatego korzystne jest przygotowywanie potraw metodą stir-fry.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest nie tylko sprzymierzeńcem w ochronie układu krążenia , ale ponadto odkryto, że ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdegeneracyjne, a jej spożycie ma na celu zapobieganie rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów i innych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Nic dziwnego, że połączono oliwę z oliwek i czosnek, a te dwa produkty stały się podstawą diety śródziemnomorskiej, bez których trudno dzisiaj wyobrazić sobie dania kuchni hiszpańskiej włoskiej czy portugalskiej.
Jak widzimy, spożywanie razem oliwy z oliwek i czosnku może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Można dodać je do sałatek, sosów, dań głównych czy kanapek. W ten sposób nie tylko wzbogacisz smak potraw, ale także zadbasz o swoje zdrowie.
Warto, więc sięgnąć po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnek, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Dzięki ich pozytywnym właściwościom możemy wesprzeć nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami oraz zapobiec wielu chorobom. Postaw na naturalne składniki i dbaj o swoje zdrowie każdego dnia!
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.