Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku "Akceptuj wszystkie" oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
Zezwól na:
Niezbędne Wszystkie
Zezwalam
koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy w kwocie 200 zł płatne z góry wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy!

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek i czosnek– czy warto spożywać razem?

Oliwa z oliwek i czosnek– czy warto spożywać razem?

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a jednym z kluczowych składników tej diety jest oliwa z oliwek extra vigrin. Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu. Natomiast czosnek, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, również odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia.


Oliwa z oliwek i czosnek – czy warto spozywać razem?


Już starożytni lekarze, jak Hipokrates, dostrzegali korzyści płynące z spożywania oliwy z oliwek i czosnku. Dzięki swoim właściwościom oba produkty doskonale się uzupełniają, tworząc prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Oliwa z oliwek extra virgin pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca oraz zapobiega stanom zapalnym. Natomiast czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga pracę układu odpornościowego i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

oliwa z oliwek extra virgin i czosnek -zdrowa dieta


Czosnek i oliwa z oliwek extra virgin


Większość efektów, jakie czosnek wywiera na nasz organizm i zdrowie, wynika z działania allicyny, związku siarki, który powstaje tylko podczas rozkładu czosnku: podczas siekania, żucia lub kruszenia. Allicyna odpowiada też za charakterystyczny zapach.
Czosnek ma wielorakie działanie: antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Oliwa z oliwek zawiera fenole, które mogą mieć również działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Jak wykazały liczne badania na całym świecie, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas oleinowy, które mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżać poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu). W ten sposób kontrolowane jest wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza się występowanie skrzeplin. Szczególnie oliwa z oliwek picual ma bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa z oliwek Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Co więcej, według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Barcelonie, stosowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ułatwia wchłanianie i bioaktywność czosnku. Dlatego korzystne jest przygotowywanie potraw metodą stir-fry.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest nie tylko sprzymierzeńcem w ochronie układu krążenia , ale ponadto odkryto, że ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdegeneracyjne, a jej spożycie ma na celu zapobieganie rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów i innych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Nic dziwnego, że połączono oliwę z oliwek i czosnek, a te dwa produkty stały się podstawą diety śródziemnomorskiej, bez których trudno dzisiaj wyobrazić sobie dania kuchni hiszpańskiej włoskiej czy portugalskiej.

Korzyści z oliwy z oliwek z czosnkiem

 

  • Poprawiają trawienie. Zapobiegają wzdęciom, zgadze i refluksowi żołądkowemu.
  • Łagodzą ból wywołany zapaleniem stawów. Powszechnie znane są właściwości przeciwzapalne czosnku. Po połączeniu czosnek z z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, będą najlepszymi naturalnymi środkami przeciwzapalnymi.
  • Wspomagają nasz układ odpornościowy. Ta mieszanka to najlepszy sposób na zapobieganie grypie i przeziębieniom. Jest bardzo skuteczna w przypadku kataru, bólu głowy i gardła.
  • Zwiększają energię . Służą, jako dodatkowe źródło energii. Oliwa z oliwek i czosnek są bogatym źródłem składników odżywczych i witamin.
  • Kontrolują cholesterol . Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
  • Posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Zarówno oliwa z oliwek, jak i czosnek zawierają związki o właściwościach antybakteryjnych, mogą pomóc w walce z niektórymi bakteriami, wirusami i grzybami.
  • Nadają smak, przyprawiają. Oliwa z czosnkiem jest powszechnie stosowana jako przyprawa w kuchni. Nadaje charakterystyczny, aromatyczny smak różnym potrawom, takim jak sosy sałatkowe, marynaty mięsne, sosy, gulasze.

Najbardziej popularne sosy z udziałem oliwy z oliwek i czosnku to:

 

  • aioli – klasyczny sos, który towarzyszy ryżowi, rybom, ziemniakom czy mięsu. Wg tradycyjnego przepisu w moździerzu dobrze rozgniatamy czosnek i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, dobrze wyrabiamy, aż do połączenia i uzyskania odpowiedniej konsystencji, niektórzy kucharze dodają żółtko,
  • toum – libańska wersja aioli, tradycyjnie toum przyrządza się z oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i soli, chociaż w niektórych miejscach dodaje się odrobinę płynu z gotowania ciecierzycy,
  • sos z pieczonego czosnku - stosowany jest do mięs i ziemniaków, ale także do surowych warzyw, jako przystawka do „dipu”. Dzięki pieczeniu smak czosnku jest łagodniejszy i subtelniejszy. Do jego przygotowania potrzebujemy dużo czosnku (przynajmniej dwie główki). Nieobrane ząbki czosnku wkładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy sporą łyżkę oliwy z oliwek i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C. Po ostygnięciu obieramy i ucieramy do uzyskania jednolitej pasty. Dodajemy cztery łyżki gęstej śmietany, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobinę oliwy z oliwek i dwie łyżki majonezu. Doprawiamy odrobiną soli, papryki lub świeżych ziół, np. szczypiorku lub pietruszki.
  • pesto, włoski sos czosnkowy - ten włoski sos również robi się z oliwy z oliwek i czosnku, do których dodaje się bazylię, orzeszki piniowe, sól i parmezan. Rezultatem jest gęsty sos o intensywnym smaku, który jednocześnie zapewnia świeżość różnym odmianom makaronów, a także gnocchi.

Sos aioli zdrowe połączenie oliwy i czosnku

Jak widzimy, spożywanie razem oliwy z oliwek i czosnku może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Można dodać je do sałatek, sosów, dań głównych czy kanapek. W ten sposób nie tylko wzbogacisz smak potraw, ale także zadbasz o swoje zdrowie.
Warto, więc sięgnąć po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnek, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Dzięki ich pozytywnym właściwościom możemy wesprzeć nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami oraz zapobiec wielu chorobom. Postaw na naturalne składniki i dbaj o swoje zdrowie każdego dnia!

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt