koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Jedna z najstarszych tłoczni oliwy w Hiszpanii.

Jedna z najstarszych tłoczni oliwy w Hiszpanii.

Almazara La Erilla.

Ten tekst powstał dzięki pomocy przemiłej Pani Marty, Polki mieszkającej w Andaluzji.

Pani Marta pracuje w La Erilla, jako „catadora de aceite” i somelierka, czyli specjalistka od degustacji oliwy i wina.

Zwiedzając Granadę lub szusując na nartach w Sierra Nevada warto skoczyć na chwilę do urokliwego Nigüelas i skorzystać z niepowtarzalnej okazji zwiedzenia oryginalnej zabytkowej tłoczni oliwy. W towarzystwie miłego polskiego przewodnika możemy spróbować prawdziwej hiszpańskiej oliwy z oliwek!

Panorama miasteczka Nigüelas

Panorama miasteczka Nigüelas 

 

Centro de Interpretación Almazara La Erilla znajduje się w południowej części półwyspu, w typowym białym miasteczku andaluzyjskim Nigüelas nieopodal Granady. Jest częścią niewielkiego regionu Valle de Lecrín (dolina miasteczka Lecrín) słynącego z niepowtarzalnych tradycyjnych gajów oliwnych. To ekologiczny region, w którym w cieniu drzew oliwnych rosną mniejsze drzewka cytrusowe wzbogacając bioróżnorodność rolniczą.

Już sama lokalizacja sprawia, że Centrum warte jest odwiedzenia. La Erilla oferuje niepowtarzalny widok na dolinę Lecrín, białe andaluzyjskie miasteczka i ośnieżone szczyty Sierra Nevada.

Dolina Lecrin

Dolina Lecrin

 

Widoki są tak malownicze i rajskie, że dolina ta zwana jest też Valle de la Alegría czyli (doliną radości)

La Erilla to centrum edukacyjne przybliżające proces tłoczenia oliwy z oliwek virgen extra (hiszp. aceite de oliva virgen extra lub AOVE).

Więcej o AOVE można przeczytaćtutaj.

Dlaczego Almazara la Erilla jest taka niezwykła?

Dzięki zrządzeniu losu, dlatego, że w pewnym momencie została zapomniana przez „świat i ludzi”.

W 1942 roku w regionie pojawiła się elektryczność i olejarnie oparte o młyny wodne przestały mieć znaczenie. Oliwę zaczęto tłoczyć w nowo powstałych, nowoczesnych elektrycznych młynach. La Erilla pozostała jednak niezmieniona i ma bezcenną wartość dla edukacji i zachowania historii w jej nienaruszonej formie. Dlatego jest kandydatem na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO

Patio de trojes

Patio de trojes

Almazara, co to znaczy?

Zwykle tłumaczymy to jako młyn lub tłocznia, jest to jednak uproszczenie.

Almazara to termin, przez który rozumiemy cały proces tłoczenia oliwy z oliwek. Trzeba wiedzieć, że określenie młyn odnosi się jedynie do jednego z wielu elementów, które były potrzebne do wytłoczenia oliwy. La Erilla zachowała wszystkie oryginalne elementy, które gdybyśmy dzisiaj uruchomili, nadal funkcjonowałyby prawidłowo.

Almazara, w formie w jakiej możemy ją teraz podziwiać, pochodzi się z XV wieku, jednakże jej początki sięgają czasów rzymskich na Półwyspie Iberyjskim.

Z czego składa się antyczna Almazara?

Mówiąc o elementach, które były potrzebne, by wytłoczyć oliwę z oliwek virgen extra, trzeba prześledzić proces, przez, który przechodziła każda zebrana oliwka. W skład typowej olejarni wchodziło:

  • Patio zewnętrzne (hiszp. patio de trojes) – część zewnętrzna almazary, gdzie składowano nie dłużej niż dobę oliwki przywiezione z gajów oliwnych,
  • Młyn napędzany siłą mięśni zwierząt (hiszp. molino de sangre, dosłowniemłyn napędzany krwią) – wybudowany po raz pierwszy w czasach rzymskich,
  • Młyn wodny (hiszp. molino hidráulico) – z kołem ułożonym poziomo pod ziemią, które napędzała woda z topniejących śniegów Sierry Nevady. Młyn skonstruowano po raz pierwszy w okresie arabskim, zastąpił młyn napędzany siłą mięśni zwierząt.

Młyn wodny

Młyn wodny

 

  • Sala tłoczenia (hiszp. sala de prensado) – imponujący mechanizm skonstruowany przy użyciu ogromnej drewnianej sosnowej beli i obciążenia wprowadzającego ją w stan równowagi, tak, by wywrzeć dostatecznie silny i stały ucisk na
  • Mastrujo to pasta otrzymana ze zmielonych oliwek, która przed tłoczeniem nie jest jeszcze tak smaczna jak sok z oliwki, czyli nasza ukochana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.

Sala tłoczenia

Sala tłoczenia oliwy z oliwek

 

W La Erilli oprócz zwiedzania po polsku olejarni z Pania Martą możliwe jest też odbycie profesjonalnej degustacji hiszpańskiej oliwy z oliwek virgen extra lub wina. Można również uczestniczyć w warsztatach kulinarnych oraz poznać sposoby pielęgnacji cytrusów i kupić typowe dla hiszpańskiej kultury oliwnej naczynia i pamiątki.

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt