Szanowni Państwo, zakupy w kwocie od 200 zł płatne "z góry" wysyłamy za darmo. Sedrecznie zapraszamy.
Ten tekst powstał dzięki pomocy przemiłej Pani Marty, Polki mieszkającej w Andaluzji.
Pani Marta pracuje w La Erilla, jako „catadora de aceite” i somelierka, czyli specjalistka od degustacji oliwy i wina.
Zwiedzając Granadę lub szusując na nartach w Sierra Nevada warto skoczyć na chwilę do urokliwego Nigüelas i skorzystać z niepowtarzalnej okazji zwiedzenia oryginalnej zabytkowej tłoczni oliwy. W towarzystwie miłego polskiego przewodnika możemy spróbować prawdziwej hiszpańskiej oliwy z oliwek!
Panorama miasteczka Nigüelas
Centro de Interpretación Almazara La Erilla znajduje się w południowej części półwyspu, w typowym białym miasteczku andaluzyjskim Nigüelas nieopodal Granady. Jest częścią niewielkiego regionu Valle de Lecrín (dolina miasteczka Lecrín) słynącego z niepowtarzalnych tradycyjnych gajów oliwnych. To ekologiczny region, w którym w cieniu drzew oliwnych rosną mniejsze drzewka cytrusowe wzbogacając bioróżnorodność rolniczą.
Już sama lokalizacja sprawia, że Centrum warte jest odwiedzenia. La Erilla oferuje niepowtarzalny widok na dolinę Lecrín, białe andaluzyjskie miasteczka i ośnieżone szczyty Sierra Nevada.
Dolina Lecrin
Widoki są tak malownicze i rajskie, że dolina ta zwana jest też Valle de la Alegría czyli (doliną radości)
La Erilla to centrum edukacyjne przybliżające proces tłoczenia oliwy z oliwek virgen extra (hiszp. aceite de oliva virgen extra lub AOVE). Jak wiemy najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek tradycyjnie wytwarzana była w Andaluzji.
Dzięki zrządzeniu losu, dlatego, że w pewnym momencie została zapomniana przez „świat i ludzi”.
W 1942 roku w regionie pojawiła się elektryczność i olejarnie oparte o młyny wodne przestały mieć znaczenie. Oliwę zaczęto tłoczyć w nowo powstałych, nowoczesnych elektrycznych młynach. La Erilla pozostała jednak niezmieniona i ma bezcenną wartość dla edukacji i zachowania historii w jej nienaruszonej formie. Dlatego jest kandydatem na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
Patio de trojes
Zwykle tłumaczymy to jako młyn lub tłocznia oliwy z oliwek, jest to jednak uproszczenie.
Almazara to termin, przez który rozumiemy cały proces tłoczenia oliwy z oliwek. Trzeba wiedzieć, że określenie młyn odnosi się jedynie do jednego z wielu elementów, które były potrzebne do wytłoczenia oliwy. La Erilla zachowała wszystkie oryginalne elementy, które gdybyśmy dzisiaj uruchomili, nadal funkcjonowałyby prawidłowo.
Almazara, w formie w jakiej możemy ją teraz podziwiać, pochodzi się z XV wieku, jednakże jej początki sięgają czasów rzymskich na Półwyspie Iberyjskim.
Mówiąc o elementach, które były potrzebne, by wytłoczyć oliwę z oliwek virgen extra, trzeba prześledzić proces, przez, który przechodziła każda zebrana oliwka. W skład typowej olejarni wchodziło:
Młyn wodny
Sala tłoczenia oliwy z oliwek
W La Erilli oprócz zwiedzania po polsku olejarni z Pania Martą i poznania całego procesu powstawania doskonałej oliwy z oliwek, możliwe jest też odbycie profesjonalnej degustacji hiszpańskiej oliwy z oliwek virgen extra lub wina. Można również uczestniczyć w warsztatach kulinarnych oraz poznać sposoby pielęgnacji cytrusów i kupić typowe dla hiszpańskiej kultury oliwnej naczynia i pamiątki.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.