koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 160 zł płatne z góry wysyłamy za darmo.

 

ZAMKNIJ

El Pan Tumaca świetna przekąska z pomidorów z oliwą

El Pan Tumaca świetna przekąska z pomidorów z oliwą

Hiszpańska grzanka z pomidorem i oliwą

Czy wiecie jakie jest najbardziej typowe śniadanie w Hiszpanii - to el pan tumaca, czyli grzanka z pomidorem.

Codziennie konsumuje się ich w Hiszpanii tysiące, są podstawą tradycyjnych hiszpańskich tapas.

Teraz mamy w Polsce sezon na przepyszne pomidory, dlatego zachęcam do przygotowania tej prostej i zdrowej przekąski.
Składniki do el pan tumaca
 
 

Składniki.

Co potrzebujemy, aby przygotować el Pan Tumaca
1 dojrzały duży pomidor
2 duże połówki bułki, najlepiej, jeśli jest to bułka rustykalna lub tostowy chleb wiejski
Oliwa z oliwek jak najlepszej jakości. Tu kupisz doskonałą oliwę do el pan tumaca
Trochę soli
 

Jak przygotować el pan tumaca?

 
Jak to się robi? Klasyczny przepis zaleca przegotować najpierw grzankę, następnie wetrzeć w nią czosnek i połówkę pomidora i wreszcie skropić oliwą z oliwek.   
Zabiera to jednak dużo czasu i powoduje bałagan w kuchni. Mniej ortodoksyjne przepisy pozwalają przygotować pastę pomidorową wcześniej i nakładać ją na grzanki z salaterki.
Według mnie, przygotowana wcześniej pasta pomidorowa, schłodzona w lodówce, ma nawet lepszy smak i aromat.
Przygotowanie el pan tumaca
 
Pomidor kroimy na pół. Nie trzeba obierać go ze skórki. Ścieramy połówkę na tarce do salaterki w taki sposób, że skórka zostaje nam w dłoni. Dodajemy sól i oliwę z oliwek. W Hiszpanii jest ponad 250 rodzajów oliwek, z których tłoczy się oliwę. Do naszej potrawy wybierajmy taką, która najbardziej odpowiada naszemu podniebieniu. Dla jednych najlepsza będzie bardziej ostra, pikantna, dla innych - delikatniejsza, mniej pieprzna. Najważniejsze, aby była to oliwa najwyższej jakości. W tym prostym daniu są tylko 3 składniki, więc ich jakość jest kluczowa.
Tradycyjnie do el Pan Tumaca dodaje się czosnek, można to zrobić na dwa sposoby:
  • zgniatamy parę ząbków i wrzucamy do salaterki z przetartym pomidorem tak, aby puściły soki, wymieszały się i wzbogaciły smak potrawy, albo
  • jeśli ktoś z naszych przyjaciół nie lubi czosnku, można indywidualnie nacierać połówką ząbka czosnku każdą grzankę z osobna, a następnie nakładać pastę pomidorową.
Naszą przystawkę możemy wzbogacić kładąc na jej wierzch plasterek hiszpańskiej szynki jamón serrano lub jamón ibérico.

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt