Hiszpańska grzanka z pomidorem i oliwą
Czy wiecie jakie jest najbardziej typowe śniadanie w Hiszpanii - to el pan tumaca, czyli grzanka z pomidorem.
Codziennie konsumuje się ich w Hiszpanii tysiące, są podstawą tradycyjnych hiszpańskich tapas.
Teraz mamy w Polsce sezon na przepyszne pomidory, dlatego zachęcam do przygotowania tej prostej i zdrowej przekąski.
Składniki.
Co potrzebujemy, aby przygotować el Pan Tumaca
1 dojrzały duży pomidor
2 duże połówki bułki, najlepiej, jeśli jest to bułka rustykalna lub tostowy chleb wiejski
Trochę soli
Jak przygotować el pan tumaca?
Jak to się robi? Klasyczny przepis zaleca przegotować najpierw grzankę, następnie wetrzeć w nią czosnek i połówkę pomidora i wreszcie skropić oliwą z oliwek.
Zabiera to jednak dużo czasu i powoduje bałagan w kuchni. Mniej ortodoksyjne przepisy pozwalają przygotować pastę pomidorową wcześniej i nakładać ją na grzanki z salaterki.
Według mnie, przygotowana wcześniej pasta pomidorowa, schłodzona w lodówce, ma nawet lepszy smak i aromat.
Pomidor kroimy na pół. Nie trzeba obierać go ze skórki. Ścieramy połówkę na tarce do salaterki w taki sposób, że skórka zostaje nam w dłoni. Dodajemy sól i oliwę z oliwek. W Hiszpanii jest ponad 250 rodzajów oliwek, z których tłoczy się oliwę. Do naszej potrawy wybierajmy taką, która najbardziej odpowiada naszemu podniebieniu. Dla jednych najlepsza będzie bardziej ostra, pikantna, dla innych - delikatniejsza, mniej pieprzna. Najważniejsze, aby była to oliwa najwyższej jakości. W tym prostym daniu są tylko 3 składniki, więc ich jakość jest kluczowa.
Tradycyjnie do el Pan Tumaca dodaje się czosnek, można to zrobić na dwa sposoby:
- zgniatamy parę ząbków i wrzucamy do salaterki z przetartym pomidorem tak, aby puściły soki, wymieszały się i wzbogaciły smak potrawy, albo
- jeśli ktoś z naszych przyjaciół nie lubi czosnku, można indywidualnie nacierać połówką ząbka czosnku każdą grzankę z osobna, a następnie nakładać pastę pomidorową.
Naszą przystawkę możemy wzbogacić kładąc na jej wierzch plasterek hiszpańskiej szynki jamón serrano lub jamón ibérico.