Szanowni Państwo, sklep jest nieczynny do 21 listopada 2024. Jesteśmy w Hiszpanii sedrecznie zapraszamy na zakupy po powrocie!
Jeśli mówiło się, że rok 2022 pod względem wielkości zbiorów oliwek był zły, to rok 2023 był po prostu tragiczny. Na szczęście słabe zbiory nie przyczyniły się do pogorszenia jakości oliwy z oliwek. Jest wręcz przeciwnie, w tym roku jakość oliwy jest lepsza niż w latach wcześniejszych. Widać, że natura wynagradza niskie plony doskonałą jakością oliwek.
Według Prezesa olejarni, w której kupuję oliwę, Pana Juana Castelló, dwa lata temu wielkość zbiorów w jego gospodarstwie wyniosła 4 mln kilo. W zeszłym roku udało się zebrać już tylko 2 mln kilogramów, czyli połowę mniej. Gdy wydawało się, że zeszły rok był wyjątkowo zły, rok obecny pokazał, że może być jeszcze gorzej. Zebrano jedynie 1 mln kilogramów oliwek. Niektórzy rolnicy, zrzeszeni w olejarni San Cristobal, nie zebrali nic. Podobne było w całej Hiszpanii, co potwierdza szef eksportu Puerta de las Villas. To druga olejarnia, z której sprowadzam oliwę. W tym roku w ofercie nie będzie oliwy z oliwek frantoio, bo z powodu suszy nie udało się zabrać oliwek tej odmiany. Z pozostałych odmian wytłoczono tak mało soku, że tłocznia zdecydowała się tylko na półlitrowe butelki.
Sytuacja rolników jest bardzo niedobra. Niektórzy ostatnie zbiory mieli 2 lata temu, czyli od 2 lat nic nie zarabiają. A trzeba wiedzieć, że gaj oliwny wymaga takich samych nakładów pracy, niezależnie od tego, czy są zbiory czy też nie.
W Hiszpanii w tym roku mieliśmy fale upałów, niespotykane wcześniej w takiej skali. Nawet w grudniu termometry w rejonie Alicante pokazywały temperaturę 30 stopni.
Opisane powyżej czynniki spowodowały znaczne zmniejszenie zbiorów oliwek, nawet czterokrotnie. To musiało wpłynąć na wzrost cen. Więc ile kosztuje oliwa z oliwek? Parę lat temu w przypadku bardzo dobrej jakości oliwy extra virgin cena za litr wynosiła około 70-100 zł teraz wzrosła dwukrotnie a w przypadku najlepszych ekologicznych oliw trzeba zapłacić ponad 200 zł za litr.
Na pocieszenie dodam, że przedstawiciele obu olejarni, w których zaopatruję się w oliwę, podkreślają wysoką jakość tegorocznych zbiorów. Wygląda na to, że natura broni się przez trudnymi warunkami klimatycznymi rodząc mniej, ale za to dorodniejsze owoce. Przełożyło się to na bardzo wysoką jakość oliwy. Kwasowość oliwy z oliwek picual w tym roku wynosi jedynie 0,12%. Oliwa ma też niespotykanie wysoką zawartość polifenoli.
Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.
Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.
Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.