koszyk (0)

Szanowni Państwo, zakupy od 200 zł, płatne " z góry " wysyłyłamy za darmo. Zapraszamy na zakupy.

 

ZAMKNIJ

Oliwa z oliwek powinna szczypać w gardle

Oliwa z oliwek powinna szczypać w gardle

Oliwy z oliwek wysokiej jakości mają swój charakter. Jego cechami są nie tylko przyjemny owocowy smak, ale przede wszystkim gorycz i pikantność. Choć gorzki smak i pieczenie w gardle mogą wydawać się agresywne dla podniebienia niektórych konsumentów, prawda jest taka, że są to pozytywne cechy oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Są wyznacznikiem bardzo dobrej jakości i stabilności oliwy z oliwek. Uczucie mrowienia wywołane pikantnymi i gorzkimi nutami oliwy jest tak naprawdę odzwierciedleniem produktu o wysokich parametrach zdrowotnych.
W ostatnich latach popularne stało się dodawanie przez różne marki określeń „łagodna” lub „intensywna” do etykiet oliw. Są to określenia czysto strategiczne lub marketingowe, dla rozróżnienia z jednej strony oczekiwań konsumenta, a z drugiej preferowanego zastosowania oliwy.

Goryczka


Cecha ta jest wyczuwalna na końcu języka, tuż przed połknięciem oliwy. Goryczka oliwy z oliwek jest charakterystyczna dla oliw wytłoczonych z oliwek młodych zielonych lub lekko dojrzałych. Za gorzki smak odpowiadają polifenole, naturalne przeciwutleniacze. Stężenie polifenoli w oliwkach, z których wyciska się sok, różni się w zależności od odmiany oliwek, stopnia jej dojrzałości, rodzaju uprawy, pogody, procesu produkcyjnego itp.


Czynnik klimatyczny sprawia, że w latach niedoboru wody (jak w zeszłym roku),oliwy mają bardziej intensywny, gorzki i pikantny smak. Nawadniane drzewa oliwne dają bardziej miękkie i mniej pikantne oliwy.
Im lepszej jakości jest oliwa z oliwek, tym więcej będzie miała polifenoli, a co za tym idzie, tym będzie miała większą gorycz. Kiedy oliwa ma gorzki smak, ma dłuższy okres przydatności do spożycia. Związki fenolowe bezpośrednio zwalczają wolne rodniki, które mogą powodować zjełczenie oliwy.


Gdy oliwa nie jest gorzka, ma niewielką ilość polifenoli, a tym samym znacznie mniejsze właściwości zdrowotne.


Swędzenie, pieczenie i drapanie w gardle


Piecznie w gardle to kolejna pozytywna cecha, którą zauważamy spożywając dobrej jakości oliwy z oliwek. Odczuwamy swędzenie lub drapanie, szczególnie w gardle. Cecha ta jest charakterystyczna dla oliw wytwarzanych z najmłodszych i jeszcze zielonych oliwek. Kiedy profesjonalni degustatorzy oliwy komentują, że oliwa przylega do gardła, mają na myśli tę pozytywną cechę: swędzenie.
Za to specyficzne drapanie, pieczenie odpowiada oleuropeiną. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działanie przeciwzapalne, jest podobne do działania ibuprofenu, jednego z najczęściej zażywanych niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Rożne odmiany oliwek mają różną pikantność

Do czego używać "łagodne" i "intensywne" w smaku oliwy?


„Łagodne” oliwy nadają się do przygotowania potraw, w których nie chcemy, aby oliwa zbytnio się wyróżniała, takich jak: ciasta, majonez, salmorejo czy tatar. Te oliwy gorzej tolerują wysokie temperatury. Taką „łagodną” odmianą oliwy jest oliwa z oliwek Arbequina.
„Intensywna” oliwa z oliwek extra virgin jest idealna dla tych, którzy lubią czysty smak oliwy z oliwek. Odmiana, która tu najbardziej wyróżnia się spośród innych jest odmiana Picual. Z oliwek Picual tłoczy się oliwy o wspaniałej pikantności i goryczy, które są najbardziej zauważalne w oliwach z wczesnych zbiorów czyli "early harvest". W kuchni wykorzystujemy te oliwy, gdy chcemy, aby ich smak wyróżniał się w potrawie, dlatego doskonale nadają się do dań smażonych, sałatek, winegretów, gulaszy i wszelkich zastosowań surowych. Najlepsza oliwa do smażenia to oliwa z oliwek picual. Oliwa Picual jest jedną z najbardziej odpowiednich do smażenia, ponieważ zachowuje wszystkie swoje właściwości nawet po kilku smażeniach. Na naszej stronie posiadamy szeroki asortyment oliw tej odmiany.

Oliwa z oliwek picual

 

Przekaż informacje o tym wpisie zainteresowanym znajomym!
wszystkie wpisy
Co tworzy naszą oliwę wyjątkową?
Wyselekcjonowane zbiory

Nasza ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin powstaje ze świeżo zebranych trzech miejscowych odmian oliwek. Uzyskuje się dzięki temu oliwę o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i doskonałym aromacie.

Brak oprysków

Oliwki wykorzystywane do tłoczenia oliwy uprawia się bez użycia chemii. Przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych środków, bez pestycydów i nawozów sztucznych. To zdrowa żywność produkowana w zgodzie z naturą.

Tłoczona na zimno

Proces tłoczenia na zimno organicznej oliwy z oliwek i tradycyjne metody, sprawiają, że uzyskujemy ekologiczną oliwę extra virgin w 100% naturalną. To czysty sok z oliwek o wybitnych walorach jakościowych i prozdrowotnych.

Niepowtarzalna jakość
Potwierdzona nagrodami na międzynarodowych targach żywności ekologicznej. Śródziemnomorski klimat, słońce, sposób uprawy i tłoczenia pozwalają zachować wszystkie drogocenne właściwości oliwek i gwarantuje najwyższą jakość oliwy. Jakość naszej oliwy podkreśla również jej ekstremalnie niska kwasowość i certyfikat ekologiczny.
Home Kontakt z nami
Kontakt z nami
Adres:
ul. J. U. Niemcewicza 26 m 21,
02-306 Warszawa
Telefon:
E-mail:
Jesteśmy na
Wykonanie: DevilArt