Zielone szparagi smażone na oliwie z oliwek extra virgin.

Zielone szparagi smażone na oliwie z oliwek extra virgin.

Sezon na szparagi w pełni!

Są zarówno nasze białe jak i te zielone szparagi będące przysmakiem w Hiszpanii. Na półwyspie Iberyjskim zwane też czasami „dzikimi”, ponieważ występują naturalnie w basenie morza Śródziemnego, gdzie ciepły klimat i wiosenne ostre słońce sprawiają, że zaczynają kiełkować.

Wielu z nas przywykło do białych szparagów, delikatnych i słodkich. Ja jednak się do nich zniechęciłem, bo trafiałem zbyt często na bardzo włókniste, praktycznie niejadalne pędy.

W przypadku trigueros, czyli dzikich zielonych szparagów można powiedzieć, że są trochę bardziej jędrne, soczyste i mają bardziej intensywny smak. Są pyszne i właściwie pozbawione włókien!

A jak się je przyrządza?

Ja znam banalnie prosty przepis na przepyszne szparagi smażone na oliwie z oliwek extra virgin.

Potrzebujemy:

Pęczek zielonych szparagów

50ml oliwy z oliwek extra virgin, najlepiej Sierra Solana

Szczyptę grubej soli morskiej

Pół szklanki wody

Ewentualnie parę obranych migdałów.

Krok 1

Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów, należy oczyścić je z ziemi i piasku. Następnie można je trochę oskrobać obieraczką do warzyw, choć nie jest to niezbędne, bowiem „dzikie” zielone szparagi są znacznie mniej włókniste niż białe.

Krok 2

Trzeba oderwać zdrewniały koniec.

W jakim miejscu go oderwać?  Zasada jest prosta, trzymamy w jednej ręce szparag za zdrewniały koniec, a drugą ręką wyginamy szparag, stopniowo oddalając rękę od zdrewniałej części, w pewnej chwili koniec się oderwie i to będzie właśnie to odpowiednie miejsce.

Następnie

Na patelni rozgrzewany oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno,  oliwa powinna być jak najlepszej jakości. Zasadą kuchni śródziemnomorskiej jest prostota. Bez nadmiernego udziwniania, ale za to przy wykorzystaniu zdrowych produktów najlepszej jakości, świeżych warzyw, doskonałej oliwy itd.,  w tym tkwi potęga smaku.

Idealna oliwa do zielonych szparagów

Zielone szparagi smażone na oliwie extra virgin

Krok 4

Na rozgrzaną oliwę wykładamy umyte i osuszone szparagi i mieszamy je drewnianą łopatką. Po około 7 minutach na patelnię wlewamy pól szklanki wody (około 120ml) i czekamy aż woda wyparuje, cały czas mieszając szparagi, aby się nie przepaliły. Gdy woda odparuje posypujemy warzywa grubą morską solą, (oczywiście najlepsza jest hiszpańska). Po chwili można sprawdzić, czy szparagi już doszły, powinny być kruche, soczyste i wyśmienite.

Ten prosty przepis można wzbogacić dodając pod koniec smażenia, obrane i posiekane migdały, na patelni staną się kruche i słodkie.   

To proste danie można jeść na ciepło, jako warzywo do drugiego dania, znakomicie sprawdza się też na zimno, jako tapas do szynki serrano lub serów.

Zielone szparagi z krewetkami

Można je również wzbogacić podając razem z krewetkami w oliwie i czosnku.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *