Zielone papryczki Padron! Pimientos de Padrón

Zielone papryczki Padron!  Pimientos de  Padrón

Zielone papryczki,  pimientos de  Padrón.

Pyszne papryczki rodem z Ameryki Środkowej można już kupić w Polsce w portugalskim dyskoncie!  Są to małe (ok. 5cm długości), podłużne, zielone papryczki, łagodnej odmiany chili.

Chociaż,  jak każe tradycja, w jednej porcji powinna się  trafić ostra, pikantna sztuka.

To bardzo popularna  hiszpańska przekąska, niezwykle łatwa w przygotowaniu. I nie trzeba wydłubywać  pestek!

Bardzo łatwo je przyrządzić

Wystarczy umyć Papryczki i wysuszyć. Następnie wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek extra virgin, chwilę podsmażyć aby zmiękły i na koniec posypać gruboziarnistą morską solą!

Przygotowujemy na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin.

Do przygotowania najlepsza będzie klasyczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno Sierra Solana lub ekologiczna Baldona.

Ekologiczna oliwa Baldona i Sierra Solana extra virgin

Doskonała do papryczek oliwa Sierra Solana

Papryczki Padrón je się w całości, na gorąco pozostawiając oczywiście ogonek.

Tak to powinno wyglądać

Spróbujcie, a nie będziecie żałować!

Można je też wykorzystać na zimno do przygotowania hiszpańskich tapas. Świetnie pasuje,  na przykład z tortillą z ziemniaków lub hiszpańską wędliną.

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *