Najlepsza Zielona Oliwa z Oliwek Picual Puerta de las Villas z wczesnego zbioru na Świecie!
W tym roku Oliwa Picual Puerta de las Villas z wczesnego zbioru Extra virgin zdobyła pierwsze miejsce w prestiżowym międzynarodowym konkursie oliwy EVOOLEUM.
Więcej o nagrodzie przeczytasz tu
Oliwa jednoodmianowa, wytłoczona z zielonych oliwek odmiany Picual. Zielona oliwa z wczesnego zbioru
Oliwki zbierane ręcznie w październiku 2022.
To specjalna edycja olejarni S.C.A. SAN VICENTE o ekstremalnie niskiej kwasowości 0,13%.
Zielona Oliwa z wczesnego zbioru z oliwek odmiany Picual, zebranych w połowie października. Oliwki są uprawiane w ramach tzw. produkcji integrowanej, w gajach oliwnych umiejscowionych na zboczach gór Sierra de las Villas.
Praktyczne opakowanie Bag-in-box
Wygodne ekonomiczne opakowanie 2,5l z praktycznym kranem. Taki sposób zamknięcia jest wyjątkowo korzystny dla większego opakowania oliwy. Oliwa jest cały czas szczelnie zamknięta, powietrze nie ma do niej dostępu. Nawet przy przelewaniu do mniejszego pojemnika powietrze nie dostaje się do środka opakowania. Dzięki temu oliwa nie utlenia się, nie jełczeje. Na długi czas zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.
Produkcja zintegrowana
Produkcja zintegrowana to nowy sposób produkcji rolnej. Metoda będąca w połowie drogi między rolnictwem ekologicznym a rolnictwem konwencjonalnym. Zintegrowana produkcja, w przeciwieństwie do produkcji ekologicznej, dopuszcza stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin lub nawozów. Dąży się jednak do ich minimalnego wykorzystania. Użycie produktów agrochemicznych jest ograniczone i szczegółowo opisane w Technicznych Standardach Produkcji. Dla danej uprawy użycie syntetycznych środków jest dozwolone tylko wtedy, gdy nie ma innych realnych alternatyw.
Rolnictwo Zintegrowane, dąży do zachowania bioróżnorodności genetycznej, zachowania naturalnych krajobrazów. Przyczynia się do poprawy i ochrony środowiska i zasobów naturalnych.
Oliwa Picual
Oliwa z oliwek Picual to oliwa o prawdziwie hiszpańskim temperamencie. Oliwa niezwykle mocna, o wyrazistym pikantnym smaku. Charakterystyczną cechą oliwy z wczesnych zbiorów jest również różnorodność aromatów zielonych roślin. Możemy wyczuć w oliwie świeżo skoszoną trawę, liście drzewa oliwnego, liście figowe, a nawet aromaty krzaku pomidora. Smak jej jest wyrazisty, pikantny, z nutami goryczy. Jest to oliwa przeznaczona dla wtajemniczonych. Osoby nieprzyzwyczajone do częstego spożywania oliwy, które dopiero zaczynają swoją przygodę z oliwą, mogą być zaskoczone doznaniami smakowymi. Już kilka kropel oliwy picual z wczesnego zbioru daje o sobie znać na talerzu.
Najzdrowsza ze wszystkich rodzajów oliwy z oliwek.
Najważniejszą cechą oliwy Picual z wczesnego zbioru jest niespotykanie wysoka zawartość kwasu oleinowego. To jeden z czynników odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu (LDL) i zwiększenie dobrego cholesterolu (HDL). Oliwa ma bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna zielona oliwa Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Inną ważną cechą oliwy picual z wczesnego zbioru jest wysoka odporność na jełczenie. Oliwa z oliwek Picual ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasyconego). Aż 80% całego profilu lipidowego. Natomiast niska zawartość wielonienasyconych kwasów sprawia, że oliwa z oliwek Picual jest jedną z najbardziej odpornych na utlenianie i jełczenie. Dzięki temu ma bardzo wysoką temperaturę dymienia. Z tego powodu oliwa z oliwek Picual najlepiej nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nawet po kilku smażeniach zachowuje swoje prozdrowotne właściwości.
Do czego używać zieloną oliwę extra virgin picual?
To oliwa doskonała do smażenia. Używajmy ją do wszelkich panierowanych potraw, które następnie będziemy smażyć w wysokich temperaturach. Świetnie nada się także do gulaszu i innych dań jednogarnkowych, które wymagają długiego duszenia w wysokich temperaturach.
Do przyprawiania sałatek. Szczególnie poza sezonem na warzywa. Jesienią, gdy pomidory czy sałata są pozbawione smaku, kilka kropel zielonej oliwy picual znacznie poprawi smak sałatki i jej walory odżywcze.
Na śniadanie na grzance z passatą ze świeżego pomidora. Cała Hiszpania codziennie tak robi.
Do czego lepiej nie używać zielonej oliwy extra virgin picual?
Odradzam stosowanie tej oliwy do delikatnych potraw, na przykład ryb o łagodnym smaku: soli lub halibuta, czy też do delikatnego majonezu lub deserów. Do łagodnych dań lepiej wybrać spokojniejszą oliwę. Klasyczną, tłoczoną z dojrzałych oliwek lub z oliwek odmiany Frantoio, która charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem.
Właściwości: Kwasowość 0,13% | K270 0,16 | K232 1,75
Posiadamy wymagane certyfikaty produkcji ekologicznej i pełną analizę chemiczną, potwierdzającą, że oliwa spełnia wszelkie wymogi UE, dotyczące najwyższej kategorii oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno!
Najlepiej spożyć przed VIII/2024