Pan con tomate z oliwą z oliwek.

Pan con tomate z oliwą z oliwek.

Hiszpańskie śniadanie

Lato w pełni można kupić smaczne dojrzałe pomidory, więc dziś Pan con tomate, czyli hiszpańskie grzanki z pomidorami i oliwą z oliwek.

Chleb z pomidorami to jedno z najpopularniejszych śniadań w Hiszpanii. O ile oczywiście ktoś nie woli śniadań na słodko. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie tego tapas, w zależności od regionu i indywidualnego smaku. 

Mogą być w wersji wegańskiej lub nie. Z hiszpańską szynką serrano lub ibérico. Przy dojrzałych pomidorach i dobrej oliwie z oliwek wszystkie wersje smakują wyśmienicie.

Wydaje się, że oryginalnie była to przekąska biednych, czyli wykorzystywano do przygotowania suchy twardy chleb. Obecnie jest zwykle przygotowywana z bagietki, pszennej bułki lub z chleba tostowego.

Sposób przygotowania

Są różne metody przygotowania pulpy z pomidorów. Jeśli mamy pomidory wyjątkowo dojrzałe można połówkę pomidora wcierać bezpośrednio w kromkę chleba, ale jest to metoda dosyć uciążliwa. Częściej do przygotowania stosuje się tarkę o dużych oczkach. 

Tarka do pomidorów

Można też użyć miksera, w tym przypadku trzeba wcześniej sparzyć pomidory i obrać je ze skórki.

Przetarte pomidory przekładamy do salaterki, solimy i dodajemy trochę oliwy z oliwek extra virgin.

Tak przygotowany przecier pomidorowy, możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.

SKŁADNIKI

4 połówki bułki, bagietki lub chleba tostowego.

1 obrany ząbek czosnku

2 dojrzałe pomidory

1/4 łyżeczki soli

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin

Tu kupisz doskonałą oliwę

Przygotowanie

Przygotuj grzanki w tosterze lub na patelni.

Posiekaj czosnek na plasterki i rozłóż na kromkach chleba, aby przeszły jego smakiem. Z jednego ząbku czosnku można przygotować około 4-6 kromek. Hiszpanie często wcierają po prostu połówkę czosnku w chleb, ale jest bardziej pracochłonne.

Pokrój pomidory na pół i zetrzyj je za pomocą tarki, cała skórka powinna zostać w dłoni. Wlej przecier pomidorowy do salaterki, dodaj sól, oliwę z oliwek i zamieszaj.

Pan con tomate z szynką serrano

Tak przygotowany przecier pomidorowy rozkładamy łyżeczką na każdej kromce, można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i dodać ulubione dodatki, posiekaną pietruszkę, bazylię lub hiszpańską szynkę serrano lub ibérico.  Przygotowane grzanki podajemy natychmiast, aby pozostały chrupiące.

¡Buen provecho!

POLUB NAS NA FACEBOOKU
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *